1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. İlk, orta, lise %5’i YABANCI
İlk, orta, lise %5’i YABANCI

İlk, orta, lise %5’i YABANCI

İlk ve ortaöğrenimde 2017-2018 öğrenim yılında, 3. dünya ülkesi vatandaşı olan toplam 2 bin 574 öğrenci hem devlet, hem de özel okullarda eğitim aldı

A+A-

Eğitim Bakanlığı resmi verilerine göre; hem devlet hem de özel okullarında geçtiğimiz yıl 50 bin 813 öğrenci sınıflarda dirsek çürüttü. Bu sayı dikkate alındığında, öğrencilerin yüzde 5’inin yabancı uyruklu olduğu da kayıtlara geçti.

Ayşe GÜLER

İlk ve ortaöğrenimde 2017-2018 öğrenim yılında, 3. dünya ülkesi vatandaşı olan toplam 2 bin 574 öğrenci hem devlet, hem de özel okullarda eğitim aldı.

Yabancı uyruklu öğrencilerin bin 620’si devlet okullarında, 954’ü ise özel okullarda öğrenim gördü.

Eğitim Bakanlığı resmi verilerine göre; geçtiğimiz yılki öğrenci sayısının 50 bin 813 olduğu dikkate alındığında, yüzde 5’inin yabancı uyruklu öğrenci olduğu dikkat çekti.

Ayrıca öğrencilerin 29 bin 799’unun KKTC vatandaşı olduğu kayıtlara geçerken, 13 bin 441’inin TC, 4 bin 999’unun ise KKTC-TC uyruklu olduğu görüldü.

Özellikle devlet okullarında eğitim dilinin Türkçe olduğu düşünüldüğünde, yabancı uyruklu öğrenci sayısındaki fazlalık dikkat çekti, talebelerin yaşadığı zorluklar da yeniden gündeme geldi.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı yabancı uyruklu öğrencilerin okullarda yaşadığı sıkıntıları gidermek adına, ilk etapta Türkçe, ardından da kültürel değerlere yönelik destek programı başlatma çalışmaları için kolları sıvadı.

YENİDÜZEN’e konuşan Talim Terbiye Dairesi Müdürü Salih Sarpten, destek programının 6 ila 12 yaş aralığında ilköğretim kademesi, 13 ila 17 yaş aralığında ise ortaöğretim kademesi olmak üzere 2 kademede hayata geçeceğini açıkladı.

Bu kademedeki öğrencilerin de ‘Türkçeyi hiç bilmeyen’, ‘orta düzeyde bilenler’, ‘ileri düzeyde bilenler’ olarak 3 seviyeye ayrılacağını ifade eden Sarpten, ilk etapta Türkçe, ardından da kültür değerlere yönelik destek programı verileceğini belirtti.

Öte yandan 2018-2019 öğretim yılına ait kayıtların sürmesi nedeniyle güncel bilgilerin Eğitim Bakanlığı’nda henüz tamamlanmadığı öğrenildi.

En fazla Girne’deki okullar…

Yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim aldığı okulların bölgelerine göre dağılımı da resmi verilerde yer aldı.

Buna göre; 3. dünya ülkesi vatandaşların en fazla Girne ve bölgesindeki okullarda eğitim aldığı görüldü.

Geçtiğimiz yıl toplam sayısı bin 923 olan 3. dünya ülke vatandaşı öğrenci, eğitimlerini Girne’deki okullarda sürdürdü.

Lefke’de azınlıkta…

Bununla birlikte Lefkoşa’daki okullarda 838, Mağusa’daki okullarda ise 465 3. dünya ülke vatandaşı eğitim aldı.

İskele’de 96 öğrenci, Güzelyurt’ta 52, Lefke’de ise 31 yabancı uyruklu öğrenci eğitimlerini devam ettirmek için çabaladı.

 


 

DEVLET OKULLARINDAKİ ÖĞRENCİ PROFİLİ…

807 öğrenci de ilkokulda…

 

q1-038.gif

Bakanlık verilerine göre geçtiğimiz yıl devletteki okul öncesi, ilkokul ve özel eğitim kurumlarında 807  yabancı uyruklu öğrenci eğitim gördü…

20 bin 121 öğrencinin eğitim aldığı ilköğretimde öğrencilerin 10 bin 344’ü KKTC, 6 bin 642’si TC, 2 bin 328’inin ise KKTC-TC uyruklu olduğu resmi kayıtlara geçti.

Ortaöğretimde 737 öğrenci…

Aynı dönemde ortaöğretimde 737 öğrencinin 3. dünya ülkesi vatandaşı öğrencinin eğitim aldığı görüldü.

16 bin 975 öğrencinin eğitim aldığı devletteki ortaokul ve liselerde 9 bin 791’inin KKTC vatandaşı, 4 bin 610’unun TC, bin 13 öğrencinin ise hem KKTC hem de TC uyruklu olduğu kayıt altına alındı.

Geçtiğimiz yıl 3. dünya ülkesi vatandaşı olan 76 öğrenci de mesleki teknik liselerinde eğitim aldı.

 


 

‘ÖZEL’ OKULLARDA DURUM NE?

Özeldeki ana okullarda 3. dünya ülkesinden 206 öğrenci

Özel okulların anaokullarında geçtiğimiz yıl 3. dünya ülkesi vatandaşı olan 206 öğrenci eğitim aldı.

Aynı dönemde 2 bin 422 KKTC, 525 TC, 259 da KKTC-TC vatandaşı öğrenci özel ana okullarda eğitimlerini sürdürdü.

245 öğrenci de özel ilkokullarda

Bununla birlikte özel okulların ilkokullarında geçtiğimiz yıl 3. dünya vatandaşı olan 245 çocuk öğrenim gördü.

Özel ilkokullarda da KKTC uyruklu öğrenci sayısı başı çekti. Söz konusu dönemde 2 bin 821 KKTC, 331 TC, 152 de KKTC-TC uyruklu öğrenci okudu.

Bin 579 öğrencinin eğitim aldığı özel ortaokullarında ise yabancı uyruklu öğrenci sayısı 253 olarak belirlendi.

Aynı dönemde bin 90 KKTC, 180 TC, 56 da KKTC-TC uyruklu öğrenci eğitim aldı.

Yabancı uyruklu 250 öğrenci özel liseleri tercih etti

Bakanlık resmi verilerine göre; özel liselerdeki 3. dünya ülkesi vatandaşı öğrenci sayısı 250 olarak kayıtlara geçti.

Toplamda bin 837 öğrencinin eğitim aldığı özel liselerde KKTC uyruklu bin 318, TC uyruklu 185, KKTC-TC uyruklu ise 84 öğrenci öğrenim gördü.

Böylelikle özel okulların ortaokul ve liselerinde eğitim alan 503 öğrencinin yabancı uyruklu olduğu görüldü.

 


SARPTEN: TÜRKÇE DESTEK PROGRAMI HAYATA GEÇECEK… YENİDÜZEN’e konuşan Talim Terbiye Dairesi Müdürü  Salih Sarpten, yabancı uyruklu öğrencilerin okullarda yaşadığı sıkıntıları gidermek adına, ilk etapta Türkçe, ardından da kültürel değerlere yönelik destek programının önümüzdeki haftalarda hayata geçeceğini açıkladı.

 

Talim Terbiye Dairesi Müdürü Salih Sarpten:

“Öğrencilere Türkçe destek programı verilecek”

Talim Terbiye Dairesi Müdürü Salih Sarpten, bakanlığın ana dili Türkçe olmayan, yabancı uyruklu öğrencilere yönelik destek programı hazırlığında olduğunu dile getirdi.

Sarpten, destek programının; 6 ila 12 yaş aralığında ilköğretim kademesi, 13 ila 17 yaş aralığında ise ortaöğretim kademesi olmak üzere 2 kademede hayata geçeceğini açıkladı.

Bu kademedeki öğrencilerin de ‘Türkçeyi hiç bilmeyen’, ‘orta düzeyde bilenler’, ‘ileri düzeyde bilenler’ olarak 3 seviyeye ayrılacağını ifade eden Sarpten, ilk etapta Türkçe, ardından da kültür değerlere yönelik destek programı verileceğini belirtti.

Sarpten, çalışmaların önümüzdeki haftalarda hayata geçmesinin planlandığını ifade etti.

“Öğrenciler birçok açıdan sorun yaşarlar. En büyük sorunları iletişimdir” diyen Sarpten, “Çocuklar, akranları ile öğretmenleriyle iletişim kurmakta sıkıntı çekerler. Kültürel uyumlaşma konusunda sıkıntılar da var. Her kademedeki eğitim uygulamalarda farklı kültür ve etnik kökendeki çocuklara saygı önemli” şeklinde konuştu.

“Anafartalar Lisesi’nde yabancı öğrenci oranı yüzde 14 seviyesinde”

Ada genelinde yabancı öğrenci sayısının yüzde 5 civarında olduğunu dile getiren Sarpten, öğrencilerin en fazla Girne bölgesinde yoğunlaştığını belirtti.

Sarpten, örneğin Girne Anafartalar Lisesi’ndeki yabancı uyruklu öğrenci sayısının ortalamasının yüzde 14 seviyesine ulaştığını aktardı.

Söz konusu rakamların 2017-2018 öğretim yılına ait olduğunu aktaran Sarpten, bu yıl için söz konusu sayının artma eğilimi gösterdiğini söyledi.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181028085253.jpg

Bu haber toplam 3122 defa okunmuştur