1. HABERLER

  2. SEKTÖR

  3. İMF 'Federasyon Ekonomisi' için Ada'ya çıkartma yapıyor!
İMF Federasyon Ekonomisi için Adaya çıkartma yapıyor!

İMF 'Federasyon Ekonomisi' için Ada'ya çıkartma yapıyor!

Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin, IMF’nin çözümün ekonomik boyutuna ilişkin incelemenin hazırlanması aracılığıyla, Kıbrıs sorununa müdahil olması çerçevesinde ileriki günlerde Ada’ya geleceği iddia edildi.

A+A-

Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin, IMF’nin çözümün ekonomik boyutuna ilişkin incelemenin hazırlanması aracılığıyla, Kıbrıs sorununa müdahil olması çerçevesinde ileriki günlerde Ada’ya geleceği iddia edildi.

Kathimerini gazetesi “IMF Çözümün Ekonomisi İçin Kıbrıs’ta-IMF Heyeti Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum Tarafında Temaslarla Faaliyet Üstleniyor” başlıklı haberinde, elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, IMF heyetinin, gerek Kıbrıs Türk, gerekse Kıbrıs Rum tarafında temaslarda bulunacağını savundu.

Gazete yine elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, IMF’nin, şimdilik, IMF’ye, sunulacak olan “Kıbrıs” önerisinin nasıl şekillendirileceğine dair öneri teatisine odaklanacağını belirtirken buna ortaya çıkacak olan sorular ile IMF tarafından teknokratik incelemelerin yapılması ve sunulmasının da dahil olacağını yazdı.

Habere göre bazı kaynaklar gazeteye yaptığı açıklamada Ada’ya gelecek olan IMF heyetinin, gerek KKTC’de gerekse Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunacağını, Güney Kıbrıs’ın IMF’ye yönelik nihai önerisinin, Kıbrıs sorununun olası çözümünde ortaya çıkacak durumun ekonomik sürdürülebilirliğinin garanti altına alınması için Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile üzerinde anlaşmaya vardığı görüş çerçevesinde Kıbrıs Türk tarafıyla uzlaşılmasının ardından şekilleneceğini savundu.

Rum Yönetimi’nin, incelemeler ışığında ekonomik parametrelerin aydınlatıcı olması çerçevesinde, IMF dışında, Dünya Bankası’nın sahip olduğu bilgi ve uzmanlığın da değerlendirilmesini arzuladığını yazan gazete iki toplumun, bankacılık sisteminin de dahil olduğu, ekonomisinin normal bir şekilde bağlanması gerekliliği çerçevesinde, Avrupa Merkez Bankası’nı da tüm sürece müdahil olması konusunun zaten onaylandığını da anımsattı.

Gazete BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin New York’taki Kıbrıs sorununa yönelik çözümün ekonomik sürdürülebilirliğinin garanti altına alınmasına ilişkin gerekli ekonomik kaynakların teminat altına alınması çerçevesinde yaptığı temasların bekleneni vermediğinin görüldüğünü belirtti.

Habere göre Brüksel’deki diplomatik kaynaklar, Eide’nin AB’nin ilgili birimlerinde, çözümün finanse edilmesi konusunu gündeme getirmeyi ileriye götüremediğini belirttiler.

Aynı kaynaklar, Eide’nin bu konuyu sorduğu zaman bu konuya sessiz kalındığını savundular.

“FEDERASYONUN EKONOMİSİ”

Politis gazetesi yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, gerek Güney Kıbrıs gerekse KKTC’nin  makroekonomik ve mikroekonomik büyüklüğünün, Rum Yönetimi’nin resmi talebi ve her iki toplum adına BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin talebi üzerine, ileriki günlerde, IMF ve Dünya Bankası’nın uzmanlarının huzmesinden geçmesinin beklendiğini yazdı.

Gazete, teknik komitelerde ve müzakere masasında, federal devlet yapısına ilişkin ekonomik kararlar alınabilmesi için özellikle KKTC ekonomisinin haritasının çıkarılmasının gerekli olarak görüldüğünü belirtti.

Gazete haberinde ayrıca herhangi bir ekonomik düzenlemenin, sistemlerin birleştirilmesinin, bir günden diğer güne olamayacağının, özellikle Kıbrıs Türk ekonomisi için geçiş dönemi olacağının fark edilen bir durum olduğunu yazdı.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak Rum Maliye Bakanlığı’nın, müzakere masasına da başlık olarak konan, iki temel önceliği ortaya koyduğunu belirtti.

Bu iki önceliğin, ekonomi kurmaylığı tarafından çözümden sonraki olumlu perspektiflerin garanti altına alınması açısından stratejik öneme sahip olduğunun düşünüldüğünü belirten gazete bunlardan bir tanesinin, kamu ekonomisi ve mali anlaşmaya ilişkin Avrupa ekonomi yönetim kanunlarının katı bir şekilde muhafaza edilmesi olduğunu yazdı.

Gazete ikinci önceliğin ise, Dünya Bankası’nın zaten yaptığı incelemeye ilişkin KKTC’deki bankacılık sisteminin haritasının çıkarılması olduğunu belirtti.

Gazete yine elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Dünya Bankası’nın mikroekonomi konularıyla meşgul olacağını ve mülkiyet başlığında uzmanlığını sağlayacağını yazdı.

Kıbrıs Türk bankacılık sisteminin bütünlüklü değerlendirilmesinin ise IMF tarafından atanacak ve yakında Ada’ya gelmesi beklenen uzmanların incelemesinden ortaya çıkacak bir şey olduğunu yazan gazete, IMF’nin incelemesinin, “mikroekonomi çerçeve, bütçe açısından birleştirme, finans sektörü ve istatistik birimi” şeklinde dört eksende olacağını belirtti.

Habere göre, makroekonomi çerçevesi ekseninde,  Kıbrıs ekonomisinin bütünü için bir makroekonomi çerçevesinin inşa edilmesi şekli incelenecek.

İkinci eksende, kamu ekonomilerinin federal ve devlet düzeyinde birleştirmesi yöntemleri kayda geçirilecek, finans sektörü çerçevesinde finans sektörünün birleştirilmesine yönelik stratejiler belirlenecek.

Son eksen (istatistik birimi) ise, iki kurucu devletin istatistik açıdan birleştirilmesi ve uyumlaştırılması hedefine sahip olacak. Bu, Kıbrıs Türk ekonomisinin de dahil olacağı istatistik bilgilerin açıklanması ve kayda geçirilmesi anlamına gelecek.

“TÜRKİYE PAZARINA AÇILMA PERSPEKTİFİ”

Politis gazetesi aynı haberinin içerisinde yukarıdaki başlıkla verdiği bir başka haberinde, ekonomik çevrelerin ve Rum Maliye Bakanlığı’nın, olası çözümün, gerek bütününe, tazminat formülü konusunda henüz bir sonuca varılmamasına bağlı olarak, gerekse mülkiyete ilişkin maliyet konusunda tahminde bulunmanın çok erken olduğunu addettiğini ancak olası bir çözümün, gerek yerel düzeyde gerekse dünya sıralamasında 16’ıncı sırada yer alan özellikle Türkiye pazarına açılma bakımından (ekonomik açıdan) yararlı olacağını düşündüğünü belirtti.

Gazete Rum Maliye Bakanlığı’ndan bir kaynağın gazeteye yaptığı açıklamaya dayanarak, sadece ve sadece Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkiler kurulmasının, “Kıbrıs’ın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sını birkaç puan yükselteceğine” yönelik tahminlerin de bulunduğunu yazdı.

Habere göre Rum denizcilik sektöründen bazı kaynaklar Türk ambargosunun kalkması durumunda, faaliyetlerinin iki katına çıkacağı şeklindeki görüşlerini de ortaya koydu.

Bu haber toplam 2139 defa okunmuştur