1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. İMZALAR ATILDI
İMZALAR ATILDI

İMZALAR ATILDI

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) arasında “Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi” imzalandı. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın huzurunda imzalanan sö

A+A-

 

 

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) arasında “Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi” imzalandı.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın huzurunda imzalanan sözleşmeye Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ve TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal imza koydu.

TPAO’ya kar payı esasına göre arama, kuyu açma ve işletme yetkisi verilmesini öngören sözleşme Merit Lefkoşa Otel’de törenle imzalandı. İmza törenine TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, bazı bakanlık yetkilileri ile Türkiye’den gelen yetkililer de katıldı.

YILDIZ: “BİZ BURADA SON DERECE AÇIK, ŞEFFAF VE ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN BİR ANLAŞMA İMZALIYORUZ”

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  imza öncesinde yaptığı konuşmada, KKTC’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “uzun süredir hem arkadaşlık hem de işbirliğimiz var” dediği Atun’a misafirperverlikleri için teşekkür etti.

“Bugün burada hayırlı ve güzel bir işe imza atılacak” diyen Yıldız, iki ülke arasında Master Planla başlayan, elektrik dağılımıyla alakalı adanın bütününe çözüm bulan yapılandırmanın birlikte yürütüldüğünü, petrol ürünleriyle alakalı anlaşmanın da yapıldığını anımsattı.

“GEREK KARADA GEREKSE DENİZLERDEKİ  YER ALTI ZENGİNLİKLERİ...”

Bu  sözleşmeyle, çok daha kalıcı ve üretim paylaşım modeline dayanan bir yapının sağlanmış olunacağına işaret eden Konuk Bakan, “KKTC’nin yer altı zenginlikleriyle alakalı, gerek karada, gerekse denizlerdeki yer altı zenginliklerinin tespitiyle alakalı, son derece güzel bir anlaşma yapacağız” dedi.

Yıldız, bu anlaşmanın, gerek araştırma, arama faaliyetleri, gerekse de keşifleriyle beraber bir bütün olarak gelecek nesillere  güzellikler ve hayırlar  getireceğine olan inancını da dile getirdi.

Rum Yönetimin son aylarda yaptığı uluslararası hukuka aykırı faaliyetlerine taraf olmayacaklarını daha önce de vurguladıklarını ifade eden Yıldız, devam eden müzakere sürecinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun çözüme yönelik adımlarının sonuç bulması yönündeki beklentilerini dile getirdi.

“AÇIK, ŞEFFAF VE ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN BİR ANLAŞMA…”

Rum Yönetimi ile Nobel şirketinin Kıbrıs halklarına ne vereceğinin henüz açıklanmadığına dikkat çeken Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

“Biz burada son derece açık ve şeffaf bir anlaşma yapacağız. KKTC ile TC ve TPAO arasında yapılacak anlaşmanın gelir paylaşımları ve üretim paylaşım modeline dayalı uluslararası hukuka ve uluslararası modele de son derece uygun olan bir anlaşma imzalayacağız.

Ama şu ana kadar  kapalı yürütülen ve Nobel Enerji Şirketi ile Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Kıbrıs halklarına ne vereceği henüz açıklanmadı. Bu aslında bir tartışma konusudur. Tabii ki Kıbrıs halkının, ister Kuzey’in ister Güney’in alacağı bütün değerlerin anlaşmayla beraber şeffaf olarak ortaya konması lazım. Sondaj faaliyeti yürütülen bu çalışmada, bu bilgilerin mutlaka kamuoyuyla paylaşılması gerekir.”

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjiyle ilgili olarak hazırladıkları ve Güney Kıbrıs’ı da kapsayan master planın, Güney Kıbrıs’ta yaşanan enerji problemiyle bir kat daha önem kazandığını vurgularken Güney’deki enerji sıkıntısının ardından KKTC’den elektrik verilmesi yönündeki kararı doğru  bulduğunu da vurguladı.

Taraflar arasında oluşacak herhangi her arızanın süratle giderilmesi  ve benzer konularda doğabilecek sıkıntıların aşılmasının önemi üzerinde duran Yıldız sözlerini şöyle tamamladı:

“Kalıcı ve sürdürülebilir bir enerji politikasının kendi ayakları üzerine yürüyebilen hatta koşan bir yapıyı sağlamamız gerekiyor. Liberalleşme bunun bir parçasıdır. Biz bu manada her türlü teknik yardımı yapabileceğimizi ve bu konuda her bilgiyi paylaşabileceğimizi bu vesileyle belirtiyorum.”

“SİSMİK ARAMA SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLECEK…”

Basının sorularını da yanıtlayan Konuk Bakan, 2012 yılında Akdeniz’de petrol sondajına başlanıp başlanmayacağı yönündeki soruya karşılık, bunun teknik bir çalışma olduğunu, araştırma, arama  ruhsatlarını  takiben burada sismik aramaların yapılmaya başlandığını anımsatarak, iki ve üç boyutlu sismik aramaların değerlendirileceğini ve kıymete değer bulan sismik arama sonuçlarının sondaj faaliyetine çevrileceğini söyledi.

“TPAO  yaptığı bu anlaşmayla Akdeniz’in en büyük -petrol arama faaliyetleriyle alakalı- aktörü haline gelmiştir” diyen Yıldız, 2012’de sondaj faaliyetine dönüşebilecek bir yapıyı kurgulayarak kurma  yönündeki temennilerini dile getirdi.

KKTC’nin kara parçasında da sondaj faaliyeti yürütüleceğinin unutulmaması gerektiğini, bunun da anlaşmanın önemli bir parçası olduğunu belirten Yıldız, elde edilecek sonuçlarda sondaj faaliyetleri bitmeden herhangi bir öngörüde bulunmanın doğru olmadığını ancak iyi neticelerle sonuçlanmasını umut ettiklerini ifade etti.

“PİRİ REİS GÖREVİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADI… TARTIŞILACAK YANI YOK”

Piri Reis Gemisi’nin bundan sonraki faaliyetlerinin sorulmasına karşılık ise Bakan Yıldız, kendisine verilen hedefler ve koordinatlar çerçevesinde sismik aramalarını yapan Piri Reis’in şu ana kadar görevini başarıyla tamamladığını söyledi.

Piri Reis’in sismik arama gemisi olduğuna ve tartışılacak bir yanının olmadığına işaret eden Yıldız,  bir sondaj gemisiyle, sismik arama gemisini karşılaştırmanın doğru olmadığını;  her ikisinin faaliyetleri, fonksiyonları, hedeflerinin farklı olduğunu vurguladı ve “Bir değer olarak durmaktadır ve ona devam edecektir” dedi.

ATUN

Sözleşmenin imzalanması öncesinde konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, öncelikle konuk bakanın gelişinden duyduğu mutluluğu ifade ederek kendisiyle yakın işbirliği ve temas içinde olduklarını, adanın enerji politikalarının belirlenmesinde, enerjiye yönelik altyapı yatırımlarının organize edilmesinde ve Kıb-Tek’in akaryakıt alımları sürecinde de katkıları ve yardımları olduğunu anımsattı.

Atun, ileriki dönemlerde KKTC ile TC  elektrik sistemlerinin kabloyla  birbirine bağlanmasını da birlikte gerçekleştirme temennisini dile getirdi.

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1453 defa okunmuştur