“İndirimler daha görünür olacak”
YENİDÜZEN ekibi Sanayi Odası'nı ziyaret etti… Başkan Candan Avunduk ziyarette indirim kampanyası hakkında konuştu
Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, Kıbrıs’ın kuzeyinde üretilen ürünler için başlatılan indirim kampanyasına üyelerinin katılımı için yoğun çaba sarf ettiklerini, hatırı sayılır bir katılımın da sağlandığını belirtti.
İndirim kampanyası ile ilgili materyallerin hazırlandığını ve indirimlerin daha görünür olacağını belirten Avunduk, 20 gün boyunca herkesi tek tek aradım. Kimisi, ‘tamam başkan, derhal’ dedi, çok güzel yaklaştı, kimisi de, ‘ben zaten indirimdeyim, durum iyi değil’ diye tepki verdi” şeklinde konuştu.
Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, YENİDÜZEN’i ağırladı, indirim kampanyasından, Sanayi Bölgesi’ndeki sıkıntılara, samimi açıklamalarda bulundu.
%12 civarı katılımın kötü sayılmadığını kaydeden Avunduk, “İyinin hiçbir zaman sonu yoktur, keşke 500 üye katılsaydı ve keşke 3 ay sürse bu kampanya…” şeklinde konuştu
İndirim kampanyası…
“Maalesef bazı insanlar o kadar iyi niyetli değil”
İndirim kampanyası ile ilgili materyallerin hazırlandığını ifade eden Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, ekmekten, süt ürünlerinin tamamı, et, tavuk gibi temel ihtiyaçların hemen hepsinde indirime gidildiğini belirtti.
Sanayide ham maddenin yurt dışından geldiğini ve stoklu olduğunu ifade eden Avunduk, stoklu getirilen ürünlerin dövizin yüksek olduğu dönemde alındığını ve fiyatın da ona göre belirlendiğini kaydetti.
Dövizin düşmesine bağlı olarak fiyatı hemen düşürülebilecek ürünler de olduğunu kaydeden Avunduk, “Maalesef bazı insanlar o kadar iyi niyetli değil” dedi.
Sanayi Odası’nın 900’un üzerindeki üyesinden 102 üyenin indirim kampanyasına katıldığına katıldığını ifade eden Avunduk, bu sayının az gibi görünse de, faaliyette olmayan veya indirim uygulanamayacak alanlarda üretim yapan üyeleri de olduğunu belirtti.
“20 gün boyunca herkesi tek tek aradım”
Sanayi Odası’nın 900’un üzerindeki üyesinden 102 üyenin indirim kampanyasına katıldığına katıldığını ifade eden Avunduk, bu sayının az gibi görünse de, faaliyette olmayan veya indirim uygulanamayacak alanlarda üretim yapan üyeleri olduğunu belirtti.
%12 civarı katılımın kötü sayılmadığını kaydeden Avunduk, “İyinin hiçbir zaman sonu yoktur, keşke 500 üye katılsaydı ve keşke 3 ay sürse bu kampanya keşke… 20 gün boyunca herkesi tek tek aradım. Kimisi, ‘tamam başkan, derhal’ dedi, çok güzel yaklaştı, kimisi de, ‘ben zaten indirimdeyim, durum iyi değil’ diye tepki verdi” şeklinde konuştu.
Yeni Organize Sanayi Bölgesi Projesi:
“Mevcut bölge artık düzelecek gibi değil”
Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, ‘artık düzelecek gibi değil’ dediği Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’ne ilişkin ‘büyük projeyi’ açıkladı, Türkiye ile de konuşulmuş yeni projenin, yeni bir yerde, büyük bir organize sanayi bölgesi olduğunu belirtti.
Bu amaçla arazinin de bulunduğunu, Yıldırım Köyü’ndeki 820 dönüm arazinin devri için beklendiğini belirten Avunduk, planlananın, esas üretim yapan büyük sanayicilerin yeni bölgeye taşınması, ufak tefek işyerlerinin ise ‘küçük sanayi sitesi’ne taşınması olduğunu ifade etti.
Mevcut Organize Sanayi Bölgesi’nin esasen çok güzel, artı değeri olan bir yer olduğuna işaret eden Avunduk, buranın çok daha başka amaçlarda kullanılabileceği görüşünü belirtti.
Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, Organize Sanayi Bölgesi’nin taşınması ile ilgili ‘karar alınıp irade konması’ gerekliliğine vurgu yaptı.
Sanayi ve esnafa eleman kazandırma için proje hazırlığı…
Mesleki- teknik eleman sıkıntısına da değinen Avunduk, bu alanda yeni bir program başlatmaya çalıştıklarını açıkladı.
Mesleki Teknik okullarda okuyan Kıbrıslı öğrencilerin, ara eleman olarak sektöre dönüşünün az olduğuna işaret eden Avunduk, bu öğrencilerin sanayi ve esnafa kazandırılmaları adına, sanayide çalışmayı hakir görmemeleri için bir proje hazırlığında olduklarını belirtti.
Yargıya eleştiri…
“Sütü artık yargıçlar pazarlıyor”
Aynı zamanda Meriç Süt Ürünleri’nin de sahibi olan Candan Avunduk, bu sektöre ilişkin de YENİDÜZEN’in sorularını yanıtladı.
Sütün Tarım Bakanlığı uhdesinde olduğuna, yani bakanlık kontrolünde alınıp satılabildiğine işaret eden Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, üreticilerin süt payının da ‘geçmiş 2 yıllık performanslarına’ bakılarak belirlendiğini aktardı.
Candan Avunduk, “Sütü aldınız, bir şekilde dara düştünüz ödeyemediniz, kurumu zarara soktunuz. Kurum da ‘ödenmeyen sütü artık sana pazarlamıyorum’ deyip sütü kesiyor. Sen de süt alamayınca yanına bir avukat alıp koşa koşa yargıcın karşısına gidiyorsun, ‘efendim sütümü kestiler, üretim yapamıyorum, borcumu nasıl ödeyeceğim’ diyorsun. Yargıç da kararında, borçları bir yana koyup ‘süt vermek zorundasınız, vermezseniz de ya sizi hapse atarım, ya da malına el koyarım’ der” şeklinde konuştu.
Sütün borsada 2,15’ten alındığını, yargıç kararı ile alınanın ise 1,88 olduğunu belirten Avunduk, bu iki üreticinin piyasada rekabet ettiğine de işaret etti.
“Küçük işletmeye de, büyük işletmeye de aynı destek…”
Sektöre ilişkin esas sıkıntının 1500 litre süt üreten küçük işletmelerle, 10 ton süt üreten büyük işletmelerin aynı destekten yararlanması olduğuna işaret eden Avunduk, devletin sütün fiyatını belirlediğini ancak ‘kalitesini’ belirlemediğine de değindi.
Devletin kalitesi düşük süte de, yüksek süte de aynı parayı vermesinin büyük bir sıkıntı olduğunun altını çizen Candan Avunduk, kalite kriterlerinin uygulanmamasını eleştirdi. Avunduk, sütün kalitesine bağlı olarak üreticiden kesilenin, imalatçıya satışta yansıtılmadığını ifade etti.