1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. İNŞAAT TAŞERONLARI BİRLİĞİ ACİL ÖNLEM İSTEDİ
İNŞAAT TAŞERONLARI BİRLİĞİ ACİL ÖNLEM İSTEDİ

İNŞAAT TAŞERONLARI BİRLİĞİ ACİL ÖNLEM İSTEDİ

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği, çalışma yaşamının düzenlenmesi için acil önlemler almanın zorunluluk olduğunu belirtti.

A+A-

 

 

 

 

Birlik Başkanı Osman Amca yazılı açıklamasında, Beyaz Kimlik, muhaceret afları ve finans kaynaklarına erişim zorlukları konularında görüşlerini belirtti.

 

BEYAZ KİMLİK

 

“Beyaz kimlik verilmesi eğer doğru yapılırsa kayıt dışılığın önünü kısmen de olsa almış olur. Eğer beyaz kimlik doğru kullanılmaz ise ve vatandaşlığın ilk adımı olacaksa özel bir ülke olan KKTC ekonomisinin kaosa girmesini sağlar” diyen Amca, beyaz kimliğe iş kurma izni verilmesi halinde yerli iş yerleri ve iş gücü piyasasının batacağını da savundu.

 

Amca, “2012 yılı bir milad olarak konulsun ve beyaz kimlik vatandaşlık olaylarının ortadan kalkması sağlansın. Ülkeye getirilen işçinin akdi maksimum üç yıl olsun. Üç yılın sonunda ülkesine geri dönsün ve yerine yeni işçi gelsin” dedi.

 

MUHACERET AFLARI

 

 

Amca, çalışma yaşamının düzenlenmesi için acil önlemler almanın zorunluluk olduğunu belirterek şunları ifade etti:

 

“Kayıt dışılığı önlemek için uygulanmakta olan ön izin sistemi genel anlamda olumludur ve devam ettirilmelidir. Ancak ülke içinde yapılan denetimlerde veya başka bir şekilde tespit edilen kaçak durumdaki yabancı uyruklu kişilerin yasaların emrettiği şekilde ülke dışına ihracı sağlanmalıdır.

 

Yabancı işgücünün izinlendirilmesi sınırlandırılmalı ve bu konuda kota uygulamasına geçilmelidir. Kaçak işçiliği teşvik eden ve ülkemize nüfus göçünü hızlandıran kaçak işçi aflarına artık son verilmelidir. Kaçak işçi çalıştıran işverenlere daha ağır ceza ve yaptırımlar uygulanmalıdır. Yerli işgücünü büyük tehdit eden işletmelerin izin ve faaliyetleri sıkı bir kontrol altına alınmalıdır. Ülkeye ciddi ve somut bir sermaye girişi sağlamayan ve yerli işgücü istihdamına katkı sağlamayan yabancı sermayenin ülkemizde şirketleşmesine izin verilmemelidir. İş piyasasının ihtiyaç duyduğu işgücünün yerli elemanlardan karşılanması sağlanmalıdır.”

 

FİNANS KAYNAKLARINA ERİŞİM ZORLUKLARI

 

İş dünyasının yüzde 100’üne yakınının finansal zorluk çektiğini de belirten Amca, çeşitli bankalar ile yapılan protokollerde ya iki devlet memuru kefil; ya da “sigorta, ihtiyat sandığı, vergi, KDV vs borcu yoktur” kağıdı istendiğine atıfta bulundu. Amca, “Zaten parası olanın krediye ihtiyacı yoktur. İşgücü piyasasına borçlarını yapılandırmak, işyerlerini aktif hale getirmek için kolay ulaşılır ucuz krediler sağlamak artık bir gerekliliktir” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1425 defa okunmuştur