1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'İskele bir üvey evlat gibi'
'İskele bir üvey evlat gibi'

'İskele bir üvey evlat gibi'

YENİDÜZEN, İskele’nin nabzını tuttu, sokağa indi vatandaşlarla konuştu, bir dokunup, bin ah işitti…

A+A-

Fehime ALASYA

İskeleliler dert adeta küpü… “Önemli olan laf ile ilçe yapmak değil, gereğini yapmaktır” diyerek sitem eden İskeleliler, bir an önce eksiklerinin giderilmesini istiyor.

“İskele’yi ilçe yaptılar, yüzde yüz verim mi aldılar da Lefke’yi de ilçe yaptılar...” diyen bazı vatandaşlar, ülkedeki sistemsizlikten yakındı, artık siyasette genç yüzler görmek istediğini vurguladı. 

İskele ile ilgili üvey evlat benzetmesinde bulunan bazı gençler ise bölge gençliğinin hiçbir sosyal aktivitesi olmadığından dert yanarak, kötü alışkanlıkların giderek yayıldığına dikkat çekti.

 “Her yer şehir merkezinden uzakta”

Şehir merkezinde plansız yapılaşma olduğundan yakınan İskeleliler, inşa edilen kamu yerlerinin merkezden uzak olduğu için esnafa hiçbir faydası dokunmadığını belirten vatandaşlar, “İskele’nin merkezinde devlet dairesi yok, insanlar merkeze iş yapmaya geldiğinde, bakkalı da manavı da destekleyecekti fakat olmuyor çünkü her yer şehir merkezinden uzakta. Mahkeme yaptılar, merkezin dışında, adam Lefkoşa’dan gelir, biner arabasına geri gider, merkeze hiçbir faydası yok, plan program yok...” dedi.

Yaşadıkları kentin ilçe olmasından bu yana 19 yıl geçmesine rağmen bölgede kalkınma görülmediğini savunan İskeleli vatandaşlar, “Adeta bir köşeye itildik” diyerek sitem etti, bölgenin sorunlarına değinip, çözüm önerileri sundu. Bir vatandaş acı gerçeği dile getirdi: “İskele'nin en çok işleyen esnafı bet ofisidir”

“Gece oldu mu hiç doktor yok”

Ülkede hiçbir yönden olumlu gelişme görülmediğinden dert yanan bazı İskeleliler, geçmiş yaşamlarından örnek verdi. Toplum olarak gün ve gün ileriye gitmek yerine gerilediğimizi ileri süren vatandaşlar, “50 sene önce güneyde yaşarken bile bölgemizde hastanemiz vardı, doktorumuz vardı, buraya geçtik, aradan kırk yıl geçti hastanemiz halen daha ilk yardım hastanesidir. Gece oldu mu hiç doktor yok” diyerek sitem etti. 

 

feh.jpg

VATANDAŞ NE DEDİ? VATANDAŞ NE DEDİ? VATANDAŞ NE DEDİ?

Ahmet İsmetoğlu:
“İskele’ye çok ayıp ettiler”

İlçe olduk ama daha bölgemizde eksik bir sürü şey var. Devlet dairesinde olan işlerimizi kısmen burada halledebiliriz ama yapamadığım bir sürü iş var. Birçok iş için Mağusa’ya gitmek mecburiyetindeyiz. 50 sene önce güneyde yaşarken bile bölgemizde hastanemiz vardı, doktorumuz vardı, buraya geçtik, aradan kırk yıl geçti halen daha ilk yardım hastanesidir. Gece oldu mu hiç doktor yok, iğne yapınacak olsak Mağusa’ya gitmek zorunda kalıyoruz. İlk fırsatta doktor ve hastane istiyoruz, 50 yıldır bu işi çözemediler, İskele’ye çok ayıp ettiler. Oy verirken artık çok düşünmemiz lazım. Fasulyenin yahnisi, gelir gider aynısı... Seçim zamanı oy istemeye gelenleri dövüp öyle yollatacağız. Bizim siyasetçilerimiz Karpaz’daki eşek meselesini bile halledemediler... Ekonomik kriz bizi de vurdu, yazda Mağaralara girip güneşten korunmamız gerekecek, elektrik faturası yüzünden klima yakamayacağız... Hükümet de gereğini yapamıyor, bu insanlar da beceriksiz, yıllardır değişen hiçbir şey olmaz. Allahın suyunu bile verirken işleri güçleri kar amaçlıydı... En büyük ayıp da Kantara’nın üzerinde olan ormancı evi bölgesinin peşkeş çekilmesi oldu. Burayı peşkeş çeken yetkililer, bu kadar ihtiyaçlıysalar İskeleli yardım toplayıp onlara versin, yazıklar olsun...

Metin Menteş:
“Tüm bunların nedeni plansız programsız devlet dairelerinin yapılması…”

İskele’nin adı ilçedir ama sadece adı, ilçe olalı kaç yıl oldu hala daha hiçbir şeyimiz tam değil. Bugün bir kimlik dahi çıkaracak olsak Mağusa’ya gitmek zorundayız, bazen de oradan Lefkoşa’ya gönderirler, ilçeysek işlerimizin hemen yapılması lazım.

Sağlık bakanı gelir hastane yapacakmış der. İskele yeni bir hastane istemeyiz, buradaki hastaneye doktor koysunlar daha iyi. Daimi bir doktor yok, başımız ağrısa Mağusa’ya gideriz. İskele sokakları bomboş, güya da bomba patladı her yere... Tüm bunların nedeni plansız programsız devlet dairelerinin yapılması… İskele’nin merkezinde devlet dairesi yok, insanlar merkeze iş yapmaya geldiğinde, bakkalı da manavı da destekleyecekti fakat olmuyor çünkü her yer şehir merkezinden uzakta. Mahkeme yaptılar, merkezin dışında, adam Lefkoşa’dan gelir, biner arabasına geri gider, merkeze hiçbir faydası yok, plan program yok... Üniversite açılsa belki bölgeye hareketlilik gelir.

Hükümet desen Arap saçı gibi bir şey, birinin söylediğini diğeri bozar... Erken seçimden söz etmeye başladılar, kaç paraya mal olacağını söylerler mi?

Derviş Avcı:
“Önemli olan laf ile ilçe yapmak değil, gereğini yapmaktır”

Tarlaları genişletecekler diye ne şinya kaldı ne de selvi… Arayan yok soran yok, her yer içler acısı... Kaymakamlık budama izni verir ama kontrol etmez, adam ağacını kökten keser, odun yapıp satar, bu memleket kim kime dum duma oldu... Ülkede ormancı görmek zor... Bölgede gezerken bir baktık orman evi tellenir, Mağusalı biri almış, orayı kırk yıldır bölgeli vatandaş kullanıyordu, şimdi özelin oldu, bu olur şey değil... Burası terk edilmiş bir köy gibi… Önemli olan laf ile ilçe yapmak değil, gereğini yapmaktır. Her yer çöp, moloz, bunlara dur diyen yok. Sanırım neresinden tutarsak tutalım İskele elimizde kalıyor…

Erhan Dağgül:
“İskele bir üvey evlat gibi”

Burada işlerim, İskele’den kaçmadım ama burada kalmam da zor… İskele bir üvey evlat gibi, ilçeyiz ama köy havasından çıkmış değiliz. Gençler için bir futbolumuz var, futbol oynamak için sahaya gideriz ama sahamız bakımsız, sentetik olacakmış diye söz veriyorlar ama yapmıyorlar, geriye gençlerin gidebileceği tek yer olan bet ofis kalıyor. İşsiz birçok genç var çünkü buralara önem verilmiyor, iş imkânı yok... Sinema yok, bugün hanımımı alıp sinemaya gitsem, bir şeyler yiyerek vakit geçirsem, sinemaya girsem, 150 TL isterim, bunu her ay aldığım maaş ile yapamam, gençlerimiz giderek uyuşturucu içine giriyor, gençlere önem verilmeli... Allah’tan spor kulübü ve avcılar kulübü var…

Meryem Cevizli:
“Gençlere hiçbir aktivite yok”

İskele’de birçok sorun var… Biz de köyün içinde olan hayvanlardan muzdaripiz... Hem insanlar düşüncesiz hem de yetkililer ilgisiz... Hayvanların bir an önce köy dışına çıkması gerekiyor.
Gençlere eğlence yeri yok, hiçbir aktivite yok. Bölgeye üniversite yapılırsa belki buralar canlanacak...

Pembe Soğancı:
“Adeta bir köşeye itildik”

Hayvanlarımızı köyün dışına çıkarmak istiyoruz ama belediye konuyla ilgili çaba göstermiyor, ilgililer gerekli gayreti göstermez, bu sefer köylü ile bizler yüzgöz oluruz... Biz de bu durumdan şikâyetçiyiz, artık yer verilmesini ve hayvanlarımızı köyün dışına çıkarmayı istiyoruz. Adı ilçe ama hiçbir işimizi burada halledemiyoruz, adeta bir köşeye itildik ve bırakıldık. Yatalak hastalarımıza bir iğne yapacak hemşire veya doktor yok. İskele gençlik merkezi yapmaya başladılar, ama bitirmediler bile, gençliğin yaptığı hiçbir şey yok...

Niyazi Orkoz:
“İskelenin en çok işleyen esnafı bet ofisidir”

Burası ilçe olamadı, hastanemizde bir doktor bile yok, başımız yarılsa gece Mağusa’ya koşturuyoruz, tüm devlet daireleri merkezden uzağa yapılıyor, böyle devam ederse, kır yıl da beklesek burası ilçe olmaz, merkezi öldürdüler… İskele’yi ilçe yaptılar, yüzde yüz verim mi aldılar da akabinde Lefke’yi de ilçe yaptılar... Bölgenin canlanması için nüfusun artması lazım, turizmi güçlendirmeliler. İskelenin en çok işleyen esnafı bet ofisidir. Bölgedeki gençliğin en büyük sorunu işsizliktir. İşsiz çocuklar bet ofisinden medet umar.

Şimdiki hükümet yandaşlık ve cepçilik hükümetidir. Meclistekilerden memlekete hiçbir hayır gelmez, artık siyasetçilerin tamamı genç olmalı, eskiler miadını doldurdu, gençlere artık yer versinler, genç neslin önünü açsınlar...

Yüksel Seymenli:
“İskele ilçe olamadı, hükümetimiz de hükümet olamadı”

Tüm İskele şikâyetçi, herkesin dinlendiği bir yer var, insanımız yıllardır bu alana gidip pikik yapar, yazın oturur, gençlerimiz yaz gecelerinde orada vakit geçirir. Neden burayı bir şahsa veriliyor? Bu kabul edilir şey değil, burası verilmesin diye eylem yapsınlar katılacağım... İskele ilçe diye biliniyor ama ilçe olmadı, adı oldu ama kendi olamadı. Hükümetimiz de hükümet olamadı, her yerde bir laçkalık gidiyor, eğitim de öyle, hastane yapacakmışlar, önce olanı düzelt, doktor getir de sonra yapan.

 

 

 

Bu haber toplam 3674 defa okunmuştur