1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. İSKELE YEREL SEÇİME DOĞRU
İSKELE YEREL SEÇİME DOĞRU

İSKELE YEREL SEÇİME DOĞRU

“Alanlı, sürekli parti değiştiriyor. Bu duruma halk dilinde fikri zikri olmayan denir. Yani bir dönemde bir partiye, diğer dönemde başka partiye geçiyor

A+A-

UBP İskele Belediye başkanı ve adayı Halil Orun, DP-UG’den belediye başkan adayı olan İskele milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı’ya ateş püskürdü:

“Alanlı’nın fikri ve zikri yok”


• “Alanlı, vatandaşlara  ‘iş ve ev sözü’ veriyor. Kendisi 13 senelik milletvekilidir. Herkese iş sağlayacak bir projeyi uyguladığını ya da Meclis kürsüsünden söylediği günü getirsin, ben bu görevi kendisine devrederim”

• “Alanlı ve Aslanbaba kendi şirketlerinden vatandaşlara verdiği ev vaatleri yerine getiremedi, insanlar sürünüyor. Herkesin ayağı yere bassın”

• “Alanlı halkı aldatıyor. Kendisini samimiyetsiz buluyorum”

• “Alanlı, sürekli parti değiştiriyor.  Bu duruma halk dilinde fikri zikri olmayan denir. Yani bir dönemde bir partiye, diğer dönemde başka partiye geçiyor


• “Üstteki ittifak değil, halktaki ittifak önemlidir. Halk, yerel yönetim hizmetlerinden memnun ise  kendi içinde zaten ittifak yapılıyor”

• “Halk, belediyeyi Alanlı’ya teslim etmez, ona güvenmiyor. Bunun nedenlerini çok iyi biliyor. Ayni şekilde seçmen Ejder Aslanbaba’ya da güvenmiyor”


Ayşe GÜLER

UBP İskele Belediye başkanı ve adayı Halil Orun, ittifakların hiçbir şekilde parti üzerinde yapılan birlikteliğe ‘artı’ kazandırmadığını söyledi.
“2010 yılında aday olduğum dönemde DP, İskele’de yine aday göstermemişti. Bizi destekleyeceklerini açıklamıştı. Peki, bize gerçekten destek oldular mı? Ben görmedim” şeklinde konuşan Orun, ‘üstteki ittifakın’ değil, ‘halktaki ittifakın’ önemli olduğuna dikkat çekti.

Halkın, yerel yönetim hizmetlerinden memnun olması halinde kendi içinde ‘ittifak’ yaptığını belirten  Orun, kendisinin sadece UBP tabanından değil, diğer partilerden de oy aldığını kaydetti.

Orun, partiler arasındaki işbirliğinin fayda sağlayacağına inanmadığını vurgulayarak, “Geçmişte Mağusa’da DP ile UBP daha önce ittifak yapmıştı. Ancak Oktay Kayalp kazanmıştı. Üstteki ittifakların anlamlı değildir. Önemli olan tabanda yapılan ittifaklardır” şeklinde konuştu.

Orun, son dönemde yapılan bir ankette kendisinin açık ara önde çıktığını da açıklayarak, seçmenlerin kendi ismi üzerinde ittifak yaptığını ifade etti.
Orun, “Diğer partilerin İskele’de aday göstermesi normaldir. Seçmen, kimin ne olduğunu biliyor” şeklinde konuştu.


“Alanlı, iş ve ev sözü veriyor”

Orun, DP-UG’den belediye başkan adayı olan İskele milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı’nın vatandaşlara  ‘iş ve ev sözü’ verdiğini söyleyerek, “Alanlı, 13 senelik milletvekilidir.  Herkese iş sağlayacak bir projeyi uyguladığını ya da Meclis kürsüsünden söylediği günü getirsin, ben bu görevi kendisine devrederim” dedi.

“Alanlı ve Aslanbaba kendi şirketlerinden vatandaşlara verdiği ev vaatlerini yerine getiremedi, insanlar sürünüyor. Herkesin ayağı yere bassın” diye konuşan Orun,

“Halk, Alanlı ve Aslanbaba’ya güvenmiyor”

“Halk, belediyeyi Alanlı’ya teslim etmez, ona güvenmez. Bunun nedenlerini çok iyi biliyor” şeklinde konuşan Orun, vatandaşların bağımsız belediye başkanı Ejder Aslanbaba’ya güvenmediğini de sözlerine ekledi.

“Alanlı, halkı aldattı”

Orun, Alanlı’nın bir televizyon programında “milletvekilliğinde doyuma ulaştım” şeklinde açıklama yaptığını hatırlatarak, temmuzda yapılan milletvekilliği seçiminde neden yeniden aday olduğunu sordu.
Alanlı’nın halkı ‘aldattığını’ söyleyen Orun, kendisini samimiyetsiz bulduğunu açıkladı.
Orun, “ben 20 yıllık belediye başkanı ve 13 yıllık milletvekili yarışırken, yapılacak projelerini ortaya koyulmasını isterdim” dedi.
Orun, “13 yıllık milletvekili dönemi boyunca İskele için ne önerdiğini çıkıp açıklasın. Ama onlar herkese iş ve ev sözü veriyorlar” diye konuştu.
Vatandaşın adaylar arasında ayrımcılığı yapabilecek durumda olduğunu ifade eden Orun, “seçimde kaybedeceğimi hissetseydim, yeniden aday olmazdım” dedi.

“Fikri, zikri yok…”

Alanlı’nın sürekli parti değiştirdiğini hatırlatarak, “buna halk dilinde fikri zikri olmayan denir. Yani bir dönemde bir partiye, diğer dönemde başka partiye geçer” şeklinde konuştu.
Kendisinin 20 yıldır siyasi istikrarının ayni olduğunu savunan Orun, kendisinin ilkelere önem verdiğini belirtti.
Orun, seçimlerde çok iddialı olduğunu belirtti.

Gelirler 20 milyon TL…

Orun, devraldığı dönemde belediyenin mali yapısı ile ilgili de bilgi verdi.
1994 yılında belediyenin gelirlerinin 180 bin TL ile 200 bin TL arasında değiştiğini aktaran Orun, katkı ve proje gelirleri ile birlikte bu rakamın şu anda 20 milyon TL’ye yükseldiğini kaydetti.
Orun, yatırımların belediyenin öz kaynak gelirleri ile yapıldığını söyledi.
Orun, çalışanların sosyal sigorta, ihtiyat sandığı ve vergi borçlarının yatırılmadığını ifade ederek, Kıb-Tek’e düzenli ödeme yapılmadığını dile getirdi.
“Göreve geldiğimde belediye çalışanlarının yatırımlarının yapılmaması düşüncesi hakimdi. Günü geldiğinde devlet bize bunları bağışlayacak anlayışı vardı” diyen Orun, söz konusu anlayışı yıktığını, çalışanların huzurlu olmaları adına geriye dönük olarak 1 yıl içerisinde gerekli yatırımların yapıldığını kaydetti.

Personel sayısında yüzde 100 artış…

Orun, 60 personelle devraldığı belediyenin günümüzde 120 çalışan ile bölgeye hizmet verdiğini, personel sayısının yüzde 100 oranında arttığını söyledi.
“Senede 2-3 personel alımı yaptık. Belediye 60 personelin çalıştığı dönemde İskele ve 5 köye hizmet veriyordu. Şu anda İskele dahil 18 köye hizmet veriyoruz” diyen Orun, bununla birlikte hizmet alanının yüzde 150 oranında yükseldiğini belirtti.
Orun, İskele Belediyesi’nin 230 kilometrekarelik bir alana hizmet götürdüğünü ifade etti.


22 memur, geriye kalan işçi…

İskele Belediyesi’nde kendisi dahil 22 memur olduğunu, geriye kalan çalışanın ise işçi statüsünde olduğunu belirten Orun, belediyenin ‘işe göre’ personel alımı yapıldığını açıkladı.
Orun, “bugün birçok belediyemizde çalışan personelin büyük bir bölümü memurdur. Ancak İskele’de böyle bir durum söz konusu değildir” dedi.
Belediyede ‘memur ve işçi dengesinin’ sağlandığını ifade eden Orun, “Belediye Personel Yasası ve intibaklarda huzursuzluk çıkmamasının nedeni kadrolamalarda herkesin hakkı ne ise onu vermemizdir” şeklinde konuştu.
Orun, belediyedeki müdür muavini ve şube amirliği görevlerinin boş olduğunu kaydederek, Personel Yasası’nın gerektirdiği koşullarda terfilerin yapılacağını söyledi.


“Yasada eksik tüzükler var”

Belediye Personel Yasası’nın eksik tüzükler nedeniyle uygulanamadığını savunan Orun, belediyede memur ihtiyacı olmasına rağmen yasada sınav tüzüğü çıkmaması nedeniyle istihdam yapılamadığını söyledi.
Orun,”yasada belediye başkanlarının memur alma yetkisi yoktur. Sadece 3 aylık süre için işçi alımı yapıyoruz” dedi.

“Belediyeler daha da batağa sürüklendi…”

Orun,  yerleşim yerlerinin belediye hudutlarının içerisine alınması ile ekonomik yapısı kötü durumda olan belediyeleri daha da ‘batağa’ gittiğini söyledi.

Belediyelerin içerisinde borç batağının söz konusu durum nedeniyle yaşandığını ifade eden Orun, emlak ile ilgili vergilendirme yasasının da yanlış olduğunu belirtti.

“Görev süreleri kısıtlanmalı”

Orun, seçimle gelen kişilerin görev sürelerinin kısıtlanması gerektiğini söyleyerek, topluma mal olmuş belediye başkanlarının halk tarafından kolay bir şekilde ‘itilmediğini’ kaydetti.

“Belediye başkanlığında 4 yıllık süre çok azdır. Bir yılı seçimle geçiyor. Yeni oluşan belediye meclislerinde uyum sorunu yaşanıyor. Bu sorun çözülene kadar 1 yıl gidiyor. Bu süre içerisinde rutin işler yapılıyor. Gerçek projelerin üretimi 2 yıldan sonra başlıyor” şeklinde konuşan Orun, sürelerin 6 yıla çıkarılarak, 2 dönem sınırlamasının getirilebileceğini belirtti.


İskele’nin ‘plansız’ geliştiğini vurgulayan Orun, uzun yıllardır bu konudaki şikayetlerini dile getirdiklerini söyledi.
Orun, belediyelerin kendi yaşadıkları kenti planlayamadıklarını, bu görevi Şehir Planlama Dairesi’nin yürüttüğünü belirtti.
“Şehir Planlama Dairesi, yetersiz kadroları nedeniyle inşaat izinlerine görüş vermekten başka hiçbir uğraş içerisine giremiyorlar” diyen Orun, bu konuda sıkıntı yaşandığını dile getirdi.

“Köyden kente taşıdık…”

Orun, İskele’yi köyden kente taşıdıklarını vurguladı.

Köylerin belediyelere bağlanmasının ardından nüfusun 3 binden 7 bin 900’e yükseldiğini ifade eden Orun, “1974’te belediyeyi Mağusa bağlı bir bucak merkezi olarak devraldım. Yaptığımız mücadele sonrasında İskele ilçe merkezi haline dönüştü. 6 milletvekili seçildi. Şu anda ise milletvekili sayısı 5’tir” şeklinde konuştu.

Göreve geldiğinde bölgede bir karış kaldırımın dahi olmadığını söyleyen Orun, yaptığı çalışmalar ve hayata geçen projeler ile İskele’nin birçok kesimi kıskandıracak konuma geldiğini belirtti.

Orun, İskele’nin ‘albenisinin’ çok yükseldiğine işaret etti.


“Belediye gelirleri 12 milyon TL”

İskele’de 2004 yılından itibaren bölgede konut yapımlarının yükseldiğini anlatan Orun, belediyenin inşaat izinlerinden katkı payı aldığını söyledi.
Orun, bunun yanı sıra belediyeye akaryakıt depoları ve taş ocağı gelirlerinden kaynak aktarımı yapıldığını belirterek, İskele’nin ‘albenisinin’ giderek arttığını dile getirdi.

Devlet katkısı dahil belediye gelirlerinin yaklaşık 12 milyon TL’yi bulduğunu ifade eden Orun, bütçede TC Yardım Heyeti ve Avrupa Birliği fonlarından da gelir elde edildiğini dile getirdi.

Orun, İskele Belediyesi’nin ‘proje üreten’ bir belediye olduğunu vurguladı.

“Personel, belediye ile barışıktır”

Belediye başkanı seçildiği dönemde belediye binasının kullanışsız ve yetersiz olduğunu aktaran Orun, belediyeye 8 ek ofis yapıldığını, maliye, teknik birimler ve su işleri bölümün de ayrı bir binaya taşındığını söyledi.

Orun, personelin disiplinli bir şekilde hizmet verdiğini ve belediye ile ‘barışık’ olduklarını aktararak, “İskele Belediyesi’nin gücü çalışanlarının bilinçli olması, hizmeti aksatmadan sunması ve halkın da belediyeye sahip çıkmasından gelmektedir” şeklinde konuştu.


“Hizmet üretiyoruz”

İskele Gençlik Merkezi ve Sahil Projesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini aktaran Orun, İskele Alışveriş Merkezi’nin ise tamamlandığını söyledi.
Orun, belediyenin bağlı olduğu köylere park ve fitness alanlarının kurulduğunu belirtti.

Bölgedeki yer altı su şebekelerinin tamamının değiştirildiğini dile getiren Orun, sosyal ve kültürel aktivitelerin düzenli olarak yapıldığını kaydetti.
Orun, belediyenin 28 belediye içerisinde sürekli hizmet üreten belediyeler arasında yer aldığını vurgulayarak, Yatırımların yüzde 50’sinin belediyenin öz kaynakları ile diğer yarısının ise TC Yardım Heyeti ve Avrupa Birliği kaynakları ile hayata geçtiğini söyledi.


Önümüzdeki dönemdeki projeler…

Önümüzdeki dönemde İskele Amfi Tiyatro projesini hayata geçirmeyi planladıklarını aktararak, projenin 4,5 milyon TL mal olacağını, ihalesinin ise tamamlandığını kaydetti.

Orun, 3,5 milyon TL’ye mal olan çok amaçlı spor tesislerinin ise bitme aşamasına geldiğini ifade etti.

İskele Sahil Projesi ile ilgili yapılan projenin halk tarafından kabullenildiğini belirten Orun, “bölgeye Lefkoşa’dan Mağusa’dan ve Girne’den insanlar geliyor. Yaz döneminde bölgede patlama yaşanacak”

Bu haber toplam 3735 defa okunmuştur