1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. İskele'nin dilinde 'üniversite' var
İskele'nin dilinde 'üniversite' var

İskele'nin dilinde 'üniversite' var

Genelde ekonomik krizden, özelde ise bölgenin gerektiği kadar gelişememesinden dert yanan İskelelilerin çözüm umudu, bölgeye yapılacak yeni üniversite…

A+A-

İSKELE BELEDİYE BAŞKANI HASAN SADIKOĞLU:  “Üniversite için yine girişimimiz oldu. DAÜ’ye bir alan verildiği belirtildi, bekliyoruz. Bence her şeyi de üniversiteden beklememek gerek. Biz belediye olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz, esnaf da üzerine düşeni yapmalı. Hepimize iş düşüyor.”

 

Fehime ALASYA

Genelde ekonomik krizden, özelde ise bölgenin gerektiği kadar gelişememesinden dert yanan İskelelilerin çözüm umudu, bölgeye yapılacak yeni üniversite.

Bölgedeki günlük yaşamdan, esnafın ekonomik durumuna kadar birçok vatandaşın dilinde bölgenin canlanmasını sağlayacağı düşünülen ‘üniversite’ var.

Vatandaş, bölgedeki en büyük sorunlar arasında ilk sırada işsizlik ve ekonomik krizi gösterirken, çözümünün de bölgeye yapılacak yeni bir üniversite olduğunu ifade etti.

İskele’nin kalkınması için bölgeye yapılacak üniversitenin vatandaşlar tarafından ‘umut’ olarak görüldüğünü anlatan İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ise konuyla ilgili girişimleri olduğunu kaydetti.

Sadıkoğlu, “Bu alanda yine girişimimiz oldu. DAÜ’ye bir alan verildiği belirtildi, bekliyoruz” diyerek, bunun yanında belediye ve bölge esnafına da büyük iş düştüğünü belirtti.  

Tam anlamıyla ilçe olamadıklarından dert yanan Sadıkoğlu, bölgede yeterli oranda devlet dairesi bulunmadığını örneklerle anlattı.

Belediyenin çalışmalarıyla ilgili de bilgi paylaşan Sadıkoğlu,  belediyenin mali yapısından projelerine,  vatandaşın kırsal kesim arası sıkıntısından, esnafın sorunlarına dek pek çok noktaya değindi.

Bölgenin emirname sürecinde olduğunu ifade eden Sadıkoğlu, “Gelişirken, büyürken daha kontrollü olacağız" diyerek, emirnamenin önemine değindi.

Bu süreçte görev aldıklarını anlatan Sadıkoğlu, bölgenin kontrollü gelişmesinin önemine vurgu yaptı.


 

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu:
"Bence her şeyi de üniversiteden beklememek gerek"

f1-043.jpg

İskele bölgesiyle ilgili birtakım değerlendirmelerde bulunan İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, YENİDÜZEN’e konuştu.

Belediyenin mali yapısından projelerine, vatandaşın kırsal kesim arsası sıkıntısından, esnafın sorunlarına dek pek çok noktaya değinen Sadıkoğlu, bölgedeki emirname çalışmalarıyla ilgili bilgi aktardı.

İskele’nin kalkınması için bölgeye yapılacak üniversitenin vatandaşlar tarafından ‘umut’ olarak görüldüğünü anlatan Sadıkoğlu, konuyla ilgili girişimleri olduğunu kaydetti.

Sadıkoğlu, “Bu alanda yine girişimimiz oldu. DAÜ’ye bir alan verildiği belirtildi, bekliyoruz. Bence her şeyi de üniversiteden beklememek gerek. Biz belediye olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz, esnaf da üzerine düşeni yapmalı. Hepimize iş düşüyor.” diyerek, bunun yanında belediye ve bölge esnafına da büyük iş düştüğünü belirtti. 

Sadıkoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"2019 yılına emirnameler damga vurdu. Hala bu sürecin içerisindeyiz. Yaklaşık yedi kişilik teknik personelden oluşan ekip kurduk. Bu ekipte, şehir plancısı, yüksek mimar gibi görevliler var, bu emirname sürecine katkı koyuyorlar. Bu büyük bir gündem oluşturmuştu.

Bu hızlı büyümeden ötürü birtakım altyapı sorunları çıkmıştı. Bir yıl sürecek olan emirname süreci başladı, imar planı çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Tahmin ediyorum ki bu yıl içinde tamamlanacak. Girne örneği, dere yataklarına veya uygunsuz noktalara yapılan kaçak yapılarda yaşanan sel felaketleri bize bir örnek niteliğinde. Bu hatalara düşmemek için, gelişirken, büyürken daha kontrollü olacağız. Bu çalışma bizlerin de fikirlerini kapsarsa büyük faydaları olacak. Yıllar sonraki stratejilerimiz belli olacak. Nüfusumuz 8 bin civarıdır, on yıl sonra ne olacak, bunu oluruna bırakmadan, bizler karar vermeliyiz.”

“Üniversite bölgeli için bir umuttur”

“Vatandaşın en büyük beklentisi üniversite… Bu alanda yine girişimimiz oldu. DAÜ’ye bir alan verildiği belirtildi, bekliyoruz. Bence her şeyi de üniversiteden beklememek gerek. Biz belediye olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz, esnaf da üzerine düşeni yapmalı. Hepimize iş düşüyor. Birlik olup bu durumun üstesinden gelmeliyiz. Bu bağlamda çeşitli çalışmalarımız var.

İlçe olduk ama gereklilikleri yerine getirilmedi. Teşkilat yasaları değiştirilmeli, hala Mağusa’nın bucağı konumundayız. Birtakım girişimlerde bulunduk ama... Sağlık merkezimiz güçlendirilmeye çalışıyoruz. Sağlık bakanlığı ile protokol imzalayıp bölgede laboratuar kurduk. Arkeoloji müzemiz var ama eski eserler dairemiz yok. Var olanlar bile Mağusa’nın bucağı konumundadır. Üniversite bölgeli için bir umuttur. Yine esnaf ile toplantı yapacağız, daha fazla nasıl yerli halk veya yabancı nüfus çekebiliriz diye gerekçeler yaratmaya çalışacağız.”

“Esnaf, bir aylık satışını bir günde yapabiliyor”

“Birtakım restoranlar sokağı yapabiliriz, plajlarımızdan daha fazla nasıl faydalanabiliriz diye bakacağız, geçen yıl kültürlerin kaynaşması etkinliğiyle binlerce kişiyi ağırladık, bu yıl da stant sayımız arttırdık, güzergâhımızı geliştirdik. En büyük etkinliklerin başında gelecek, kültürlerin kaynaşması etkinliğinin dördüncüsünü yapacağız. Yaklaşık 200 stant açılacak, dopdolu sürecek. Bu tarz etkinliklerin bölgeye, esnafa çok faydası oluyor, artmalı diye düşünüyorum. Esnaf, bir aylık satışını bir günde yapabiliyor.”

“Gelir ve giderlerini çok iyi koruyan belediyeler arsasındayız”

“En zengin belediye olarak anılmayı sevmiyorum. Gelirimiz büyük olabilir ama esas olan giderlerimizdir. Biz gelir ve giderlerini çok iyi koruyan belediyeler arsasındayız, bütçe çalışmalarımız son buldu, her şeye rağmen stratejimiz ve ileriye dönük planlarımız var. Mali hesaplarımızı çok sıkı kayıt altında tutuyor ve ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz. Borcumuz harcımız yok...”

“Popülist yaklaşımla dağıtılan arsaların sorunları çok fazla…”

“Ağıl sorunundan ova yollarına kadar görevlerimiz dışında birçok konuda seve seve vatandaşa yardımcı olmaya çalışıyoruz. Belediyemiz, halk ile her zaman iç içedir. İskele de uzun zamandır kırsal kesim arsası dağıtılmadı. Köylerimizde dağıtıldı fakat vatandaş altyapı sıkıntısı nedeniyle önünü görmüyor, umutsuzluk içerisinde... Sınırüstü köyünde kırsal kesim arsası verildi, ücretlerini de yatırdılar ama karşılığını alamadılar. Popülist yaklaşımla dağıtılan arsaların sorunları çok fazla… Altyapı sorunu büyük dert…”

Bölgedeki projeler…

“2019 yılı bana göre büyük yatırımların olabileceği bir yıl değil, mevcudu koruma, giderlerimizi kontrol altında tutma, kontrollü ilerlememiz gereken bir yıldır. Bu bağlamda yakın geçmişte Kıbrıs Kültür Ev’imizin açılışını yaptık. Burada hafta sonları Kıbrıs kahvaltısı vermeye başlayacağız. Geçmiş kültürümüzü bayram arifesinde de yaşatacağız. Bununla birlikte köy kadın kurslarımız devam ediyor. Kültür evinde, kurslarda üretilen ürünlerin hem sergisi hem de satışı yapılıyor. Atölye çalışmamız oldu. Ötüken’deki özel eğitim merkezimin açılışı olacak. İskele Gençlik Merkezi Projesi’yle ilgili de çalışmalarımız olacak. 17 yerleşim yerimiz var, oralarda da faaliyetlerimizi sürdürmek zorundayız. Bereketli gelen yağmurların, ot ve sinek getirisi de oldu. Bunların temizliğinde maliyet şimdiden bizi düşündürüyor ama çalışmalarımıza başladık. Şimdiden ot biçme çalışmalarımız başladı. Bu yıl bu alanda büyük emek ve maddi harcamamız olacak.”

“Onlarca avukatımız var ama hasır sandalye ören onlarca üretim alanı yok”

“Vatandaşın işsizlik konusunda çok büyük sıkıntıları var. Bölgede yaşanan en büyük sorunlardan biri de budur. Artık insanlar üretime yönelmeli. Birtakım sermaye ve araştırma ile devlet politikası ile yönlendirilmeli.

Bu yönlendirmeler daha ilkokul çağında olmalıdır. Onlarca avukatımız var ama hasır sandalye ören onlarca üretim alanı yok. Bir yapının sürdürülebilir olması gerek. İşsizlik devlet politikası olmalı ülke ihtiyaçlarına göre yönlendirilmelidir."


 

İSKELE SAKİNLERİ NE DEDİ? İSKELE SAKİNLERİ NE DEDİ?

dd-053.jpg

Hüseyin Akkaplan: "Belki üniversite, bölgede iş olanağı sağlar"

"Geçim, genel olarak ülkede herkesin sıkıntısı. Bölgeye üniversite yapılsa belki bölgeye canlılık gelir. Belki üniversite, bölgede iş olanağı sağlar... Gençliğe sahip çıkılması lazım, gerek iş bulma, gerek üretim konusunda yol yordam gösterme konularında hükümet de, baştakiler de yardımcı olmalı."

Atalay Çolak: "Plansız yatırımlar yapılıyor"

"Çok fazla bina yapıldı, çok katlı binalar, ama bunları kaldıracak altyapı ve yol yok... Bunlar planlanmadan her şeye izin veriliyor. Çöp, çevre temizliği, bu gölgede turizm için yatırım yapılacak deniliyor ama plansız yatırımlar yapılıyor, bölgeye bir zenginlik katılmıyor. İskele çok güzelleşti ama yeni yapılanma plansız, programsız, izinsiz olarak gelişiyor. Gecekondu misali her yerde yüksek binalar, bunlar önlenmeli."

Şerife Taş: "Etkinlikler bölgeye canlılık katıyor"

"Bölgedeki esnafın sıkıntısı müşteri olmamasıdır. Şimdi mevsimin canlanmasıyla turistler geliyor, bölge daha da canlandırılmalı. Belediye, turistleri daha fazla bölgeye çekmeli. Sadece kültür evine gelip iniyor, oradan kaçıyor, esnafa çok faydası yok. Daha fazla olmalı. Rehberler de esnafa yönelik olumlu görüş belirtmeli. Eko günü, bu gibi etkinliklerin faydasını görüyoruz. İnşallah bunlar arttırılır."

Alirıza Usluer: "En büyük sıkıntı ekonomik krizdir"

"Yıllarca politikanın içinde uğraştım. Sıkıntı bölgeye özel değil, geneldir. Ülkedeki en büyük sıkıntı ekonomik krizdir. Bu özel günlerin bölgeye faydası olur, esnafın yüzü senede 1 gün gülüyor. Bunlar arttırılmalı."

Yakup Yılmabaşar: "Kıbrıs sorunu çözülmezse hiçbir şey çözülmez"

"Temel sorun Kıbrıs sorunudur ve bu çözülmedikçe hiçbir sorun çözülmez. Diğerleri yapay sorunlardır. Tüm hükümetler ‘kamış’ politikası uyguladı, hiçbiri dik durmadı.”

Enis İnönü: "Tam anlamıyla ilçe olmak için çaba gerek"

"Bölge ilçe oldu ama faaliyetleri çok eksik. Hastane konusunda, devlet dairesi konusunda sıkıntılar var. Tam anlamıyla ilçe olmak için çaba gerek. Bunlar giderilmeli. O zaman bölge daha fazla kalkınacak."

Salahi Serakıncı: "İlçe olmayı başaramadık"

"Bölgenin en büyük sıkıntısı hala ilçe olamaması. Herkes çözümü Mağusa ve Lefkoşa’da arıyor. İskele bir çekim merkezi değil, olamadı. Bunu başaramadık. Bunun için çalışmalar yapılmalı, yeterli ölçüde tam olarak ilçe olamadık. İskele’nin kalkınması için maddi anlamda öncelikle Karpaz'ın burayı merkez olarak görmesi gerek ama değil. Bu sıkıntılar giderilirse gerisi gelecektir."

yeniduzen-satin-aliniz-20190409120929.jpg

Bu haber toplam 3344 defa okunmuştur