1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. İstanbul’un Lezzet Tarihi
İstanbul’un Lezzet Tarihi

İstanbul’un Lezzet Tarihi

İstanbul’un Lezzet Tarihi kitabı, geniş kapsamlı bir araştırma kitabı. Kitabın ilk bölümünde tarihe, kültüre ve geleneklere yer verilirken ikinci bölümde Beyhan Gence Ünsal’ın orjinal yemek tariflerine yer veriliyor.

A+A-

 

 

OKUYORUM

 

  Bu hafta sizlere İstanbul Lezzet Tarihi isimli uzun zamandır içerisinden parça parça bölümler okuduğum Artun Ünsal’ın değerli çalışmasının tanıtıyorum.

  İstanbul Tüyap Kitap Fuarı bu yıl 30. Yaşını kutluyor. Fuar 12-20 Kasım 2011 tarihlerinde gerçekleştiriliyor. Fuarın onur yazarı Ferit Edgü. Konuk ülke Mısır ve ana teması “Umut: Düş mü? Gerçek mi? “olarak belirlendi. Bu yıl fuarda 600 yayınevi, 35 ülkeden yayınevleri ve 200 den fazla etkinlik yer alacak.

  Kitapsız kalmayın, iyi bayramlar...

 

 

 


 

HAFTANIN KİTABI...

 

İstanbul’un Lezzet Tarihi

Artun Ünsal, NTV Yayınları

 

İstanbul’un Lezzet Tarihi kitabı, geniş kapsamlı bir araştırma kitabı. Kitabın ilk bölümünde tarihe, kültüre ve geleneklere yer verilirken ikinci bölümde Beyhan Gence Ünsal’ın orjinal yemek tariflerine yer veriliyor.

  Roma’dan Osmanlı’ya uzanan serüvende doğu ile batının birleştiği İstanbul iki büyük imparatorluğun yüzyıllar boyu başkenti olmuştur. Bu yüzden çok önemli bir kenttir. İstanbul üzerine Roma, Bizans döneminden başlayarak pek çok eser yazılmış ve bu eserlerde İstanbul ve oradaki yaşam anlatılmıştır. İstanbul ne kadar karmaşık , kozmopolit ise kültürü, tarihi  ve mutfağı da bundan payını almıştır.İstanbul şaşırtıcı bir kenttir ve İstanbul mutfağı da yemeklerini tadanları şaşırtabilir...

    İstanbul mutfağının tarihi kökenleri irdelenecek olursa Roma, Yeni Roma, Osmanlı, dönemlerine bakılmalı ve mutfağa kattıkları zenginlik görülmelidir. Eski Yunan, Roma ve Bizans mirası ile mutfağa gelenler... Ballı sirkeli sos, Bizanslı bakkalların sattıkları ürünler ve mutfakları kitapta yer alıyor.

   Türklerin Orta Asya’dan göçü ve birlikte Anadolu’ya getirdikleri mutfak mirası. Hem göçebe hem de yerleşik olan mutfak kültürü hakkında bilgilere ulaşılıyor. Osmanlı mutfağı dendiğinde akla gelen saray mutfağı ve bu mutfağın yemekleri...Savaşta has mutfağı, ziyafetlerde saray mutfağı ve padişahların sevdiği yemeklere yer veriliyor. Mutfakta kullanılan araç gereç, mutfakta çalışanlar, ve yemekler hakkında ayrıntlı bilgiler aktarılıyor.

  Kışla, imaret ve dergah mutfakları hakkında bilgiler veriliyor.

   İstanbul’un kozmopolit halkının durumu ve sofraları anlatılıyor. Balık, gündelik yiyeceklerin başlıcaları: Bulgur, kuru ve taze fasulye, çorba, bezelye idi. Yemekler yapılırken içine mutlaka bir parça koyun eti konurdu.

   Müslümanların yemediği yiyecekler, gayrimüslimlerin yemekleri tabaklar, ziyafetler, nizamnameler, ortaklaşa kutlanan günler hakkında bilgiler veriliyor.

   Tanzimat sonrası değişikliklerinden etkilenen ve batının etkisi ile farklılaşan İstanbul mutfağı ve mutfağa giren yeni araçlar hakkında bilgiler veriliyor. Ve cumhuriyet mutfağı...

   I. Bölümün sonunda genel bir değerlendirme yer alıyor.

  İkici bölümde “Bizim evde pişen yemekler” diyen yazar yemekleri anlatmaya başlıyor.

  İstanbul’un Lezzet Tarihi hem kaynak bir kitap hem de yemekler ve yemek kültürü ile ilgilenenler için keyifle okunabilecek bir kitap.

 

 

 


 

 

 

YENİ ÇIKANLAR

 

Sayı: Bilimin Dili

Tobias Dantzig, Metis Yayınları

 

Sayı kavramı tarih boyunca nasıl bir gelişim izledi? Einstein'ın " sayının evrimi üzerine okuduğum en ilginç kitap" diye nitelediği bu klasikleşmiş eserinde matematikçi Tobias Dantzig, bu sorudan yola çıkarak sayıyı mercek altına yatırıyor. Dantzig, matematik tarihini emin adımlarla ilerleyen bir süreç olarak değil, rastlantıların ve sezginin büyük rol oynadığı bir süreç olarak canlandırıyor.
 Üzerinde nadiren durduğumuz sıfır kavramının icadı, sayıların mistik anlamları ve onlara atfedilen gizem, sayı ibadeti, ilginç paradokslar, matematikçileri asırlardır düşündüren problemler ve daha birçok konu...

 

 

Kayıp Sabah

Gabriela Adameşteanu, Yapı Kredi Yayınları

 

 

 “Gabriela Adameşteanu, Kayıp Sabah’ta Birinci Dünya Savaşı’ndan Çavuşesku Diktatörlüğü’nün son yıllarına kadar Romanya tarihi arka planında üç farklı kuşağın öyküsünü anlatılıyor. Anlatılan tarihsel dönüm noktalarını ve bireysel öyküleri kendi renkli iç dünyasına bağlayan merkezdeki karakter Vica Delcă’nın iç monologları, sohbetleri ve anıları üzerinden çizilmeye başlanan Romanya toplumunun panoraması gitgide daha keskin bir siyasi boyut kazanıyor. Roman, yazgılarını 20. yüzyıl Romanya’sının çalkantılı tarihinin biçimlendirdiği kişilerin zaman zaman ironik, zaman zaman dokunaklı anlatımlarıyla sürüyor.”

 

 

Sevmenin Zamanı

Liz Behmoaras, Doğan Kitap

 

 1940'lı yılların ilk yarısı... Dünyanın kaderini değiştiren, yaşamları altüst eden ve artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı İkinci Dünya Savaşı yılları... Her şey yıkılır, insanlık savaşın, hoşgörüsüzlüğün girdabına kapılmış akıl almaz bir hızla yok oluşa doğru sürüklenirken, ikisi de İstanbul Tıp Fakültesi'nde öğrenci, biri Müslüman diğeri Yahudi, iki genç aşka düşerler.
  Her şeye ve herkese inat imkânsız bir aşk filizlenir aralarında. Kızın ailesi Odessa'dan göç etmiştir, erkeğinki ise Balkanlar'dan. Ve zoraki göçlerin İstanbul'da buluşturduğu iki ailenin dramına eşlik eden bu büyük sevgi nice sınavlardan geçmek zorundadır.

 

Bizans

Yapılar, Meydanlar, Yaşamlar

Annie Pralong, Kitap Yayınevi

 

Bizans: Yapılar, Meydanlar Yaşamlar, Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’ne (CNRS) bağlı olarak İstanbul Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nde (IFEA) düzenlenen konferanslar dizisinin ürünü. Ocak 2004-Haziran 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu konferanslar, konularının uzmanı tarihçiler, arkeologlar, sanat tarihçileri tarafından verildi.

 

 

Filizin Boy Verdiği

Feyza Hepçilingirler, Everest Yayınları

 

Ben olsam bu kitabı okur muydum?" Yayımlamayı düşündüğüm her kitap için kendime sorduğum soru budur. Günlük okumayı seviyorsam bu kitap bana sıcak gelecektir. Dile özel ilgim varsa, Türkçeyle ilgili konuları konuşmaktan, tartışmaktan hoşlanıyorsam, dilimin haince ve kötü kullanılmasına sinirleniyorsam benim için yazılmış olduğu bile söylenebilir. Türkçeyle ilgili her sorunun bir "forum" ortamında konuşulup tartışılmasına katılmak istiyorsam ilginç bir okuma serüveni beni bekliyor sayılır. Peki, dil benim için özel bir ilgi alanı değilse? O zaman gezi yazısı okumaktan hoşlanıp hoşlanmadığımı sorarım kendime. Çünkü Kütahya'dan Gaziantep'e; ABD'nin kasaba yaşamından Beyrut'un Fransızca konuşan gösterişli kadınlarına; oradan karşı komşumuz Midilli'de Mihalis'li, Manolis'li, Yannis'li buluşmalara uzanan gezi yazıları da var kitapta.

 

 


 

 

KIBRIS KÜTÜPHANESİ

 

 

Güney Kıbrıs’ta Türk Mührü Silinmeden

Kemal Atay, Ertem Basın Yayın Dağıtım

 

Güney Kıbrıs’ta olan yerleşim yerleri hakkında geniş ve detaylı bilgiler içeriyor. Kitap kaynak olarak kullanılabilecek değerli bir çalışma. Yerleşim yerlerinin önemli mekanları, ibadet yerleri ve önemli binalarına da yer veriliyor.

 

 

 

 

 


 

 

KİTAP DÜNYASINDAN...

 

Amerika'daki Wall Street Journal için çok satan kitaplar listesini hazırlayan Nielsen BookScan, artık listeye e-kitapları da ekleyecek.

Nazım Hikmet'in hayatı, şiirleri ve yaşam felsefesi tüm boyutlarıyla Farsçaya tercüme ediliyor.

 Fransa'daki en büyük edebiyat ödülü olarak kabul edilen Prix Goncourt ödülünü, Fransa'nın Lyon kentindeki bir lisede biyoloji öğretmeni olarak görev yapan Alexis Jenni kazandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2019 defa okunmuştur