İŞTE BATIŞ ANI
Alsancak Belediyesi, Türkiye Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan hibe olarak aldığı hurdaya çıkmış bir gemiyi, dalış turizmine katkı sağlamak amacıyla denize batırdı.
Alsancak Belediyesi, Türkiye Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan hibe olarak aldığı hurdaya çıkmış bir gemiyi, dalış turizmine katkı sağlamak amacıyla bugün Alsancak bölgesi açıklarında batırdı.
Yaklaşık 38 metre uzunluğunda eski bir sahil güvenlik botu olan gemi; Oris Beach açıklarında sahilden 300-350 metre uzaklıkta, 40 metre derinlikte uzun süren uğraşlar sonucu batırıldı.
Geminin batırılış işlemlerine, GKK’ya bağlı Sahil Güvenlik botları, Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma gemisi “Vatan”, gemiyi Girne Turizm Limanı’ndan batırılacak noktaya çekilmesini sağlayan Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma romorkörü “Mücahit” katıldı.
Çalışmayı, yat ve teknesi olan vatandaşlar yanında bölgeyi tur teknelerinde gezen turistler de izledi.
ATASER: “PROJE BİR İLK… AMAÇ DALIŞ VE DENİZ TURİZMİNİ GELİŞTİRMEK”
Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, basına yaptığı açıklamada, projeyi bölgede dalış ve deniz turizmini geliştirmek amacıyla hayata geçirdiklerini belirterek, Kuzey Kıbrıs’ta bir ilk olduğunu kaydetti.
TC Sahil Güvenliği’ne ait olan ve İzmir’de bulunan 38 metre boyundaki geminin hurdaya çıktığını kaydeden Ataser, gemiyi belediyeye kazandırmak için TC Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları yanında Sahil Güvenlik nezdinde yazışmalarda bulunduklarını anlattı.
“MALİYETİNİ MALİYE BAKANLIĞI ÜSTLENDİ”
TC Sahil Güvenliği’nin başvurularına olumlu yanıt vermesinin ardından Turizm ve Çevre Bakanlığı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Limanlar Dairesi ve Kıyı Emniyeti Şirketi’nin geminin KKTC’ye getirilmesine katkı sağladığını kaydeden Ataser, geminin KKTC’ye getirilme maliyetini Maliye Bakanlığı’nın üstlendiğini, bölgedeki otellerin de bu projeye önemli destek sağladığını açıkladı.
Kıbrıs'ın güneyinde, yıllar önce batan “Zodiac” adlı bir geminin, her yıl dalış meraklılarının akınına uğradığını ve ülke turizmine yılda 7 milyon Euro’luk katkı yaptığını vurgulayan Ataser, bölgede oluşturulan batığın, bölge turizmine benzer bir katkı yapmasını beklediklerini söyledi.
“BÖLGE AVLANMAYA KAPALI”
Hayvancılık Dairesi ile yaptıkları görüşmeler sonucunda gemiyi, Alsancak’ta Merit ve Denizkızı Otelleri arasında bulunan “Oris Beach” açıklarında kıyıdan 300 metre açıkta, 40 metre derinlikte batırmaya karar verdiklerini dile getiren Ataser, deniz canlılarının üreme alanları arasındaki bu bölgenin avlanmaya kapalı olduğunu da kaydetti.
“MAĞUSA’DA KARAYA OTURAN GEMİYE DE TALİBİZ”
Mağusa’da karaya oturan 80 metrelik geminin de aynı şekilde değerlendirilebileceğini dile getiren Ataser, bu gemiye de bölgede bir diğer dalış alanı oluşturmak için talip olabileceklerini söyledi.
Ataser, batığın ülkede dalış turizminin geliştirilmesine katkı sağlamasını dileyerek, projenin hayat bulmasına katkısı olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini sundu.
Görüntü: Derviş Aygın