"İŞTE PROTOKOL"
TC Hükümeti ile UBP-HP Hükümeti arasında imzalanan "İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması"nın bazı bölümleri sosyal medyada paylaşıldı
YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı, son imzalanan ekonomik programın detaylarının olduğu iddia edilen belgeyi kamuoyu ile paylaştı.
Kanatlı’nın paylaşımına göre; 2019 Eylem Planı’ndaki hedef ve reform eylemleri zamanında ve eksiksiz olarak gerçekleştirilecek.
En geç Ekim sonuna kadar da 2020-2022 dönemini kapsayan Ekonomik Program teklifi hazırlanacak.
Protokolde dikkat çeken detay, kamu çalışanlarıyla ilgili bazı ha
İlave hak ve menfaat yok…
Protokole göre; kamu çalışanlarına ücret rejimini bozucu ilave hak ve menfaat verecek herhangi bir yasal düzenleme ve toplu iş sözleşmesi yapılmayacak.
Özelleştirme Yasası kapsamında alınacaklar hariç kamuda (KİT’ler dahil) yeni istihdam edilecek toplam personel sayısı (geçici personel dahil), 2019 yılı için bir önceki yılda emekli olanların sayısını geçmeyecek.
2019 yılı sonuna kadar yeni geçici işçi istihdamı yapılmayacak.
Toplu iş sözleşmelerinde Maliye onayı…
İki ülke arasında imzalanan protokole göre; yeni toplu iş sözleşmesi imzalanamadığı durumlarda eski toplu iş sözleşmesinin getirdiği ek tahsisatların geçerliliğinin devam etmemesini sağlamak için Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası ve İş Yasası’na ilişkin değişiklik yasa tasarıları hazırlanıp, Meclis’e sevk edilecek.
Devlette yer alan uygulamalarda ‘yeknesaklık’ yani tek düzeni sağlamak adına tüm kamu kuruşları toplu iş sözleşmesi imzalamadan önce Maliye Bakanlığı’ndan onay alacak.
2019 yılı Ocak ayında verilen 2.03’lük fazla artış, Temmuz ayında verilecek hayat pahalılığından düşülecek.
Maaş ve maaş benzeri ödemeler hariç, diğer ödeneklerden yüzde 10 tasarruf edilmesi için tedbir alınacak.
Tarım bütçesinin yıllık bütçe rakamlarını aşmaması ve 2020 yılı bütçe aktarılmaması hedefleniyor.
Ek mesai harcamaları 2018’i geçmeyecek…
Ek mesai harcamalarının temel hizmetleri aksatmayacak şekilde 2018 gerçekleşmesini aşmaması da protokolde yer alıyor.
Kıb-Tek’te personel maliyetlerin azaltılması yönünde çalışmalarının sona ermesi de hedefleniyor.
Protokole göre; Kamu İhale Yasası’nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasası yürürlüğe girecek.
Gelirler bütçesindeki tüm gelir kalemlerinin günümüz gereksinim ve ihtiyaçlarına göre gözden geçirilmesi kapsamında; Fiyat İstikrar Fonu, Maktu harç cezaların güncellenmesi, harç tahsilatlarının ve günün ihtiyaçlarına göre güncellemeleri Maliye Bakanlığı uhdesinde takip edilecek.
Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen e-Maliye Projesi’nin devamı ile Motorlu Taşıtlar Vergisi ve e-fatura otomasyonu tamamlanacak.
Kalem kalem yardımlar…
Protokolde; hibe yardımlarına da kalem kalem yer verildi. Savunma ödenekleri, alt yapı projeleri ve reel sektöre ayrılan toplam kaynak 1 milyar 64 milyon 419 bin 646 TL.
Buna göre; savunma ödenekleri için 675 milyon TL’lik kaynak ayrıldı.
Alt yapı projelerine 2019 yılı için yapılacak hibe yardımı 225 milyon 416 bin 546 TL.
Reel sektöre ayrılan kaynak ise 164 milyon 3 bin 90 TL.