1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Kaçak yapı’ ve ‘ihalesiz kiralama’ yargıya taşınacak
‘Kaçak yapı’ ve ‘ihalesiz kiralama’ yargıya taşınacak

‘Kaçak yapı’ ve ‘ihalesiz kiralama’ yargıya taşınacak

Avukat Boysan Boyra, Bellapais Manastırı içerisinde ‘kaçak yapıların’ var olduğunu ve bu yapılarda ‘ihalesiz kiralamaların’ yapıldığını savunarak, konuyla ilgili dava süreci başlatmaya hazırlanıyor

A+A-

Ayşe GÜLER

Yüksek İdare Mahkemesi tarafından yapımı durdurulan Bellapais Manastırı yakınındaki arıtma tesisi ile ilgili ‘bilinmezlik’ sürerken, Avukat Boysan Boyra, Bellapais Manastırı içerisinde ‘kaçak yapılar’ ve ‘ihalesiz kiralamaları’ yargıya taşımaya hazırlanıyor.
YENİDÜZEN’e konuşan Boyra, yapılan kiralamaların ihalesiz olduğunu savunarak, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun Manastır içerisindeki ‘derme çatma’ yapılara nasıl izin verdiğini sordu.

“Kararın yıkımla ilgisi yok”
Yüksek İdare Mahkemesi’nin arıtma tesisinin yapım kararını iptal ettiğini, bu kararın yarım inşaatın yıkılması ile ilgili olmadığını söyleyen Boyra, yıkılmamasının ihmal olduğuna yönelik karar alınması gerektiğini vurguladı.
Boyra, “Arıtma tesisinin yanı sıra Manastır içerisindeki yapıların da kaçak olduğunu savunuyorum. Buraya konulan gaz deposu ve jeneratör de kanunsuzdur. Düğün dernek yapılan binalar da kanunsuz” diye konuşarak, hem arıtma tesisinin hem de Bellapais Manastırı içerisindeki yapıların yasa dışı olduğunu öne sürdü.
Boyra, konuyla ilgili hem Kaza Mahkemesi’nde hem de Yüksek İdare Mahkeme’de dava açmaya hazırlandıklarını yineledi.

Yıkım kararı yok…
Hatırlanacağı üzere Nisan ayında arıtma tesisi projesinin ruhsatlandırılmasının ‘vatandaşlarla görüşülmeden yapıldığı’ gerekçesiyle İyi İdare Yasası’na aykırı olduğuna karar verilmişti.
Mahkemenin ‘yıkım’ ile ilgili karar üretmemesi, arıtma tesisi inşaatının atıl vaziyette kalmasına neden oldu.

Bilgilendirme toplantısı gündeme gelebilir…
Elde edilen bilgilere göre hakkında ‘yıkım’ kararı olmayan inşaat ile ilgili yeniden bölge halkının görüşüne başvurmak için bilgilendirme toplantısı yapılması gündemde.
Öte yandan arıtma tesisi inşaatın yıkılması mı yoksa üzerinin toprakla örtülmesi mi konusunda izlenecek tutum ise konuşulan konular arasında yer alıyor.
Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ve Kaymakamlık, söz konusu inşaatın yıkılması nedeniyle bölgedeki iş makinelerinin sürekli titreşim yayacağı, bu nedenle dokuya zarar verebileceğini, bu yüzden üzerinin toprakla örtülebileceği konusunda görüş belirtiyor.


Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli: “Hükümetin kurulmasının ardından karar verilecek”

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, yapı ile ilgili şu an herhangi bir gelişme olmadığını söyleyerek, hükümet sürecinin tamamlanmasının ardından ne yapılacağına karar verileceğini belirtti.
Yüksek İdare Mahkemesi’nin yapımın İyi Hal Yasası’na uygun olmadığına dair karar aldığını söyleyen Azimli, yıkım ile ilgili hiçbir kararın bulunmadığını ifade etti.
Azimli, ilgili tarafların gerekli izinleri alması halinde İyi Hal Yasası’na uygun olarak vatandaşların görüşlerinin alınması gerektiğine dikkat çekerek, şu anda böyle bir kararın olmadığını kaydetti.
Yıkma kararı alınsa dahi bunun bölgenin yapısına uymayacağını, iş makinelerinin titreşim yayacağını ifade eden Azimli, yıkımdan ziyade inşaatın doldurulmasının daha doğru olacağını dile getirdi.
Azimli,  geçtiğimiz günlerde konunun muhatapları ile ön görüşme yapıldığını, fakat henüz bir karar alınmadığını sözlerine ekledi.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü: “Sorumluluk proje sahibi firmaya aittir”

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ise taraflarla bir araya gelerek, mahkeme kararını değerlendirdiklerini söyledi.
Güngördü, mahkemenin İyi İdare Yasası kapsamında ‘vatandaşlarla bilgilendirme toplantısı’ yapılmadığı için inşaatın yapımını durdurduğunu dile getirdi.
Önümüzdeki süreçte konu ile ilgili bölge halkıyla bilgilendirme toplantısı yapılabileceğinin konuşulduğunu söyleyen Güngördü, sorumluluk sahibinin proje sahibi firmanın olduğunu kaydetti.

Girne Kaymakamı Envergil: “Çözüm yolu bulabilme adına devreye girdik”

Girne Kaymakamı Mehmet Envergil ise kaymakamlığın bu süreçte direk olarak bir ilgisinin bulunmadığını söyledi.
Envergil, arıtma tesisinin yapıldığı arazinin Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne ait olduğunu belirterek, inşaat ruhsatı verme yetkisinin de Girne Belediyesi’ne ait olduğunu dile getirdi.
Kaymakamlık olarak halkın sorunlarının kendilerinin de sorunu olduğunu ifade eden Envergil, çözüm yolu bulabilme adına devreye girdiklerini söyledi.
Envergil, geçtiğimiz haftalarda ilgili taraflar ve Girne Belediyesi ile bir görüşme yapıldığını dile getirerek, toplantıda ‘arıtma tesisinin yerinin’ konuşulduğunu, görüş alışverişinde bulunulduğunu ancak hiçbir sonuca ulaşılamadığını ifade etti.
Yıkım yerine arıtma tesisi inşaatının toprakla doldurarak, üzerinin yeşillendirilebileceğini belirten Envergil, “Yıkım araçlarının bölgeye girmesi dokuya zarar verebilir. Bu yüzden üzerinin toprakla örtülerek yeşillendirilmesi daha uygun olur” dedi.

Bu haber toplam 1962 defa okunmuştur
İlgili Haberler