1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kaçakçılığa 10 YIL, ticarete 14 YILA KADAR HAPİSLİK!
Kaçakçılığa 10 YIL, ticarete 14 YILA KADAR HAPİSLİK!

Kaçakçılığa 10 YIL, ticarete 14 YILA KADAR HAPİSLİK!

‘İnsan ticareti ve insan kaçakçılığı’na AĞIR SUÇ düzenlemesi Meclis’te…

A+A-

Meltem SONAY

Ceza Yasası’nda değişiklik önerileri, ‘İnsan kaçakçılığı’ ve ‘İnsan ticareti’ne ilişkin ciddi düzenlemelerle Cumhuriyet Meclisi’ne sunuldu.

Dün oyçokluğu ile komitede görüşülmesi için ivediliği alınan CTP Milletvekilleri Doğuş Derya, Sıla Usar İncirli ve Fazilet Özdenefe’nin değişiklik önerileri yasallaşırsa, ‘İnsan kaçakçılığı’ ve ‘İnsan ticareti’ İLK KEZ Ceza Yasası’na girecek.

Geçtiğimiz yıl, bu güne kadar çalışmalar yapılmış ancak Meclis’e öneri sunulmamış bu konuda Meclis’e bir öneri sunan Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe’nin Ceza Yasası’nda değişiklik Yasa Önerisi, kadük olmuştu.

Yeniden ele alınan ve yepyeni bir öneride hayat bulan düzenlemeler, 31 Mayıs 2018 tarihinde Milletvekilleri Doğuş Derya, Sıla Usar İncirli ve Fazilet Özdenefe’nin imzaları ile Meclis’e sunuldu.

Mevcut düzenlemede mağdur olanlar da mahkemeye çıkarılıp suçlu muamelesi görürken, milletvekillerinin Ceza Yasası’na ilişkin önerisinde ‘Mağdurlar için cezai takibat yapılmaması’na ilişkin düzenleme de bulunuyor.

İnsan kaçakçılığı ve insan ticareti ilk defa Milletvekilleri Doğuş Derya, Sıla Usar İncirli ve Fazilet Özdenefe’nin değişiklik önerileri ile Ceza Yasası’na girme yolunda…

Mevzuatta olmaması, mücadeleyi zorlaştırıyor…

Yasa Önerisi Genel Gerekçesi’nde, bugün dünyanın birçok ülkesinin uluslararası suç örgütleri ile mücadele ettiği ve maddi menfaat sağlamak amacıyla çaresiz insanları başka ülkelere kaçıran veya yasal olmayan yollarla insanları yabancı ülkelere sokan örgütlere karşı mücadele yöntemlerini geliştirmeye çalıştığının altı çizildi.

Çaresiz insanların maruz kaldığı ve “insan kaçakçılığı” adı verilen bu suçun önlenmesi için birçok ülkenin yasal düzeyde tedbir aldığı ve çeşitli güvenlik araçları geliştirildiği de belirtilirken, ülkemiz mevzuatında da insan kaçakçılığı suçunun düzenlenmemiş olması bu tip suçlar işleyen örgütler ve kişiler ile yerel düzeyde mücadele etmeyi zorlaştırdığına işaret edildi.

İnsan Kaçakçılığı suçunda, çaresiz insanları başka ülkelere kaçıran veya yasal olmayan yollarla insanları yabancı bir ülkeye sokan, ülke dışına çıkaran, barındıranlara 5 yıla kadar hapislik öngörülüyor… AĞIRLAŞTIRILMIŞ nedenlerle hapislik 10 YILA KADAR çıkıyor…

İnsan kaçakçılığına 5 YIL!..

Ceza Yasası’nda ilişkin önerilerde, ‘İnsan kaçakçılığı’ ve ‘İnsan ticareti’nin AĞIR SUÇ olarak düzenlenmesi öngörülüyor.

İnsan Kaçakçılığı suçunda, bir kişi dolaylı, ya da doğrudan maddi menfaat sağlamak amacıyla, çaresiz insanları başka ülkelere kaçırması veya yasal olmayan yollarla insanları yabancı bir ülkeye sokması, ülke dışına çıkarması, barındırmasına 5 yıla kadar hapislik öngörülüyor.

Mağdurlar ise hiçbir şekilde cezai takibata maruz olmayacak.

İnsan ticareti düzenlemesi 10 YILA kadar, eğer 18 yaşından küçükse 12 YILA KADAR, eğer kamu görevi istismar edilerek yapılıyorsa da 14 YILA KADAR hapis cezası öngörüyor…

18 yaşından küçük veya savunmasız birine… 10 YILA KADAR HAPİSLİK!..

Bu eylemin, 18 yaşından küçük veya bedenen, aklen savunmasız birine yapılması, onur kırıcı bir muamele veya hayati tehlike yaratılarak yapılması, kamu görevini veya hizmet ilişkisini, nüfuzunu kötüye kullanarak yapılması AĞIRLAŞTIRICI neden olarak düzenlendi.

Ağırlaştırıcı nedenler söz konusu olduğunda ise 10 yıla kadar hapislik cezası öngörüldü.

Yasa Önerisi, Ceza Yasası’nda ’10 hafta’ olan hamileliğin yasal bir şekilde sona erdirilmesine ilişkin sürenin 14 hafta olarak değiştirilmesi ve intihara teşebbüsün suç olmaktan çıkarılmasını da öngörülüyor

İnsan ticaretine 10 yıla kadar, 18 yaşından küçükse 12 yıla kadar, kamu görevi istismar edilerek yapılıyorsa 14 yıla kadar hapis cezası!

İnsan ticareti suçu ise, “Sınıraşan Örgütlü Suçlara karşı BM Sözleşmesi”ndeki insan ticareti tanımına uygun olarak düzenlendi.

Öneride, fuhuş yaptırmak veya zorla çalıştırmak veya hizmet ettirmek veya esarete tabi kılmak veya vücut organlarının verilmesini sağlamak amacıyla tehdit, baskı, zor veya şiddet uygulamak, nüfuzu kötüye kullanmak gibi durumlarda bir insan mağdur edilmişse rıza aranmıyor.

18 yaşından küçük birine bunlar yapılıyorsa bu da ağırlaştırıcı bir neden sayılıyor…

İnsan ticareti düzenlemesi 10 yıla kadar, eğer 18 yaşından küçükse 12 yıla kadar, eğer kamu görevi istismar edilerek yapılıyorsa da 14 yıla kadar hapis cezası öngörüyor…

 

‘Mağdurlar için cezai takibat yapılmaması’na ilişkin düzenleme de var…

CTP Milletvekilleri Doğuş Derya, Sıla Usar İncirli ve Fazilet Özdenefe’nin önerileri arasında, insan kaçakçılığı ve insan ticareti mağdurlarının yargılanmaması ve Ceza Yasası altında aleyhlerine cezai takibat yapılmaması da var.

Mağdur olmuş insanların bir de Ceza Yasası kapsamında yargılanıp, suçlanıp, ceza görmesinin konuyla alakalı uluslararası sözleşmelerde de doğru olmadığının belirtildiğine işaret eden Milletvekilleri, insan kaçakçılığı ve insan ticaretiyle ilgili düzenlemeleri hayata geçiren ülkelerin, mağdurların durumunu suç kapsamında bulundurmadığına işaret ediyor…

 


Hamileliği sonlandırmaya ilişkin de düzenleme var…

10 haftadan, 14 haftaya

Ceza Yasası’nda öngörülen değişiklikte, hamileliği sonlandırmaya ilişkin de bir düzenleme var. Mevcut Ceza Yasası’nda ’10 hafta’ olan hamileliğin yasal bir şekilde sona erdirilmesine ilişkin süre,

Ceza (değişiklik) Yasa Önerisi’nde 14 hafta olarak düzenleniyor.


İntihara teşebbüs suç olmaktan çıkarıldı

Yasa Önerisi’nde Ceza Yasası’ndaki ‘intihara teşebbüs’ içerikli 219’uncu maddenin kaldırılması ve intihara teşebbüsün suç olmaktan çıkarılması da öngörülüyor. Mevcut Ceza Yasası’na göre, intihara teşebbüs eden herhangi bir kişi hafif bir suç işlemiş sayılıyor.

yeniduzen-satin-aliniz-487.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 7352 defa okunmuştur