1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. KADIN KLÜPLERİ -3-
KADIN KLÜPLERİ -3-

KADIN KLÜPLERİ -3-

İngiltere’de başlayarak, (1980), Dünyaya yayılan izcilik, Kıbrıs’a 1923’te gelmiş ve önce Erkek Lisesi’nde (Sultani), 20 yıl sonra da (1943 – 44), Valinin eşinin başkanlığında kızların izciliği de başlatılmıştır.

A+A-

Neriman Cahit

Kadın Kulüplerin 3. Ve son bölümünde Lapta, Alsancak, Yeniboğaziçi, Beyarmudu Kadın Örgütleri ve Kıbrıs Türk İzci Örgütü’nü tanıtıyoruz. Ülkemizde ‘izcilik’le özdeşleşen Güner Necat’tan da söz ediyoruz.

LAPTA – ALSANCAK VE KARŞIYAKA KADINLAR BİRLİĞİ – (1978 – 1981)

1974 sonrası bu köylere yerleşen ve üretici duruma geçmek için zorlanan insanlarımızın sorunlarına eğilmek ve çare üretmek için kurulan dernek, altısı  Lapta ve altısı da Alsancak köyünden oluşan on iki kurucu üye tarafından 4 Temmuz 1978 tarihinde kuruldu ve ilk Yönetim Kurulunu belirledi; Lapta Bölgesi Komitesi: Genel Başkan ve Bölge Başkanı: Şenay Adalı, As Başkan – Ayşe Mannaş, Sekreter – Sonay Günal, Veznedar – Hanife Ali Öner ve altı faal üye…

Alsancak Bölge Komitesi: Genel Başkan – Şenay Adalı, Başkan – Ulcaz Erdoğan, As Başkan – Ayşe Şubaşı, Sekreter – Tülin Osman, Veznedar – Fatma Şubaşı, Faal üyeler – Milhan Mehmet, Özay Boğaçan, İmren Yürükoğlu, Zalihe Mustafa, Zekiye Osman, Müsteyde Said. (Dernek Başkanı Şenay Adalı, 1974’ten sonra Lapta’ya yerleşen Limasollu girişimci bir kadın, özel Eğitim Öğretmeni… Dernek dağılana kadar başkanlığını yapmış. Öğretmenlikten sonra serbest çalışan bir iş kadını…)

YENİ BOĞAZİÇİ KADINLAR DERNEĞİ – (1978 – 1992)

K.T.Federe Devleti Dönemi’nde (1975-1983) kurulan altı kadın derneğinden biridir. 1974’ten sonra Güney Kıbrıs’taki Boğaziçi (Aytotoro) köyünden göç ederek eski köylerinin adı konulan Aysergi’ye T.C. Trabzon kökenli göçmenlerle birlikte yerleşip yeni bir hayata intibak ederken: “Yeni Boğaziçi halkının ve kadınlarının kader ve ruh sağlığını geliştirici ve köylerinin her alanda kalkınmasını sağlamak için”, otuz altı kurucu bayan üyenin bir araya gelmesiyle, 15 Aralık 1978’de kurulan bir dernektir.

İşte bu gerçekler ışığında, kadınımızın örgütlenme çizgisini izlemeyi sürdürelim:

BEYARMUDU TÜRK KADINLAR BİRLİĞİ – (1969)

  • Birlik, 13 Haziran 1969’da, (6/1961) sayılı, “Türk Cemaat Meclisi, Birlikler ve Dernekler Yasası”na göre kurulmuştur. (İsim benzerliğine karşın K.T.Kadınlar Birliği ile bağlantısı yoktur.)
  • Derneğin Yönetim Kurulu: Başkan: İnci Ersoy (İlparas), (1977 – 1988 yılları arasında), Fatma Mesut – Sekreter, Ayşe Kemal – Veznedar, Fatma Hasan ve Ayşe Altınay faal üye…

KIBRIS TÜRK İZCİ ÖRGÜTÜ – (1969)

İngiltere’de başlayarak, (1980), Dünyaya yayılan izcilik, Kıbrıs’a 1923’te gelmiş ve önce Erkek Lisesi’nde (Sultani), 20 yıl sonra da (1943 – 44), Valinin eşinin başkanlığında kızların izciliği de başlatılmıştır. Önceleri, Türk – Rum ve Ermeni kızlarının ortak bir kuruluşu olarak çalışmalarını sürdürmüş, 1963 olayları nedeniyle ortak faaliyetler durdurulmuş, 28 Aralık 1967’de “Geçici K.T.Yönetimi’nin kurulmasından sonra yönetimce görevlendirilen Güner Necat’ın çalışmaları sonucunda, 1 Eylül 1969 günü, K.T.İzci Teşkilatı ilk toplantısı yapılmış ve “Genel Yönetim Kurulu” şu şekilde oluşturulmuştur. Genel Başkan: Peyker Tevfik (Ada’da ilk kez kız izci öğretmeni) Uluslararası İrtibat Görevlisi – Türkan Aziz (İlk, Kız İzci Komitesi’nin Türk üyesi), Levazım Sorumlusu – Hatice Tahsin (Ada’da ilk kız İzci Öğretmeni, Sekreter – Onur Borman, Veznedar – Feride Hasan, Faal üyeler, Nezaket Hüseyin (Ada’da ilk kız izci öğretmeni.) Hatice Özkan, Cucin Başak, Zehra Arif Salih, Sabahat K. Özkaloğlu.

  • 1973 yılına dek, K.T.Kız İzci Örgütü’nün Onursal Başkanı, Süheyla Küçük, 28 Şubat 1973’te ise R.Rauf Denktaş’ın C.B Muavini ve K.T Yönetimi Başkanı olmasıyla birlikte örgütün Onursal Başkanlığına da Aydın R. Denktaş’a geçmiştir. (Örgütün Genel Başkanı ise: Önce Kurucu Başkan olarak atanan, sonra Yönetim Kurulu tarafından seçilen Güner Necat’tır. Örgütün kuruluş yılında hazırladığı tüzüğünde belirttiği amaç; “Kızların seviyesini gerek vücut gerekse ruh yönünden yükseltmek ve kendilerini iyi bir vatandaş ve iyi bir anne olmak için hazırlamaktır. Bu doğrultuda “topluma hizmet” amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedirler.
  • Güner Necat’ın izcilikle ilgili tanıklığını da veriyoruz.

GÜNER NECAT VE İZCİLİK

1932 Lefkoşa doğumlu Güner Necat, ülkemizde “izcilikle” özdeşleşen bir isim.

O’nun kendi notlarından izcilikle ilgili bilgileri alırken, o dönemlerde yaşanan Kıbrıslı Türk insanının mücadelesinin bir cephesine de tanıklık etmiş olacağız.

  • “Viktorya Kız Lisesi mezunuyum. Öğretmen Koleji sınavını kazanmış olmama karşın ailemin ne okumaya devama ne de çalışmama izin vermedikleri için, Atatürk Pratik Sanat Okuluna devam edip mezun oldum ve bana bırakılan tek açık kapı olan “sosyal” çalışmalara başladım...
Bu haber toplam 5461 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 370 Sayısı

Adres Kıbrıs 370 Sayısı

İlgili Haberler