"Kadın temsiliyeti ARTMALI"
Lefke Avrupa Üniversitesi’nde “Kıbrıs Türk Siyasetinde Kadının Rolü” konulu panel düzenlendi.
Lefke Avrupa Üniversitesi’nde (LAÜ) “Kıbrıs Türk Siyasetinde Kadının Rolü” konulu panel düzenlendi.
LAÜ İletişim Bilimleri Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü tarafından düzenlenen panelde, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ ve KKTC Meclis Eski Başkanı Dr. Fatma Ekenoğlu konuştu.
LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda yer alan panelin oturum başkanlığını ise, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) eski Müdürü Perihan Aziz yaptı.
Panlenin açılışında Türkiye’nin Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Panel başkanı Perihan Aziz, yaptığı açılış konuşmasında, Kıbrıs Türk siyasetinde etkin rol alan 3 kadının panele katıldığını ifade ederek, bugün ilk kadın Başbakan, ilk kadın Meclis Başkanı ve genç bir milletvekilinin panelde kadının siyasetteki yeri, siyasetle ilgili görüşlerini anlatacağını kaydetti.
Siyasetin sadece erkek rolü olmadığını, kadınların rolünün de en az erkekler kadar etkin olması gerektiğini belirten Aziz, kadınların siyasetteki yerinin olması gereken düzeyde olmadığını bu yüzden daha etkin yer alması için siyasi partilere de görev düştüğünü kaydetti.
Aziz, hükümette, karar mekanizmalarında kadının yerinin de eksik olduğunu ifade ederek, kadınların siyasal kültür dolayısıyla seçim zamanlarında ya eş ya oğul peşinde olduğunu, bu yüzden siyasetteki yerini alabilmesi için kadınların daha fazla sorumluluk alması gerektiğini belirtti.
SİBER
Panelde ilk sözü alan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, KKTC’de kadının yerinin çok önemli olduğunu, okumuş kadın sayısının çok yüksek olduğunu, örneğin hakimlerin yüzde 70, öğretmenlerin yüzde 60, akademisyenlerin ise yüzde 50’sinin kadın olduğunu fakat hükümette, belediye başkanlığında ve rektörlüklerde kadın bulunmadığını ifade etti.
Siber, “siyaset kadın işi değildir” algısının bir topluma yerleşmesi durumunda bunu kırmanın zor olduğunu, örneğin kız çocuklarının okul çağlarından başta hep erkekleri görüyorsa, bunun kültür haline geldiğini ve böyle gittiğini söyledi.
Kadının siyasette daha aktif rol alması gerektiğini, kadın için kota konması gerektiğini, buna inandığını, çünkü siyasetin erkek işi olduğuna inanıldığını ifade eden Siber, kadının görünür olmasının da siyasette yer almak için önemli olduğunu kaydetti.
Siyasi partilere de bu konuda görev düştüğünü, kadın adaylarını görünür yapması durumunda kadınarın seçimlerde daha başarılı olacağına inanç belirten Siber, siyaseti düşünen kadının da görünür olması gerektiğini vurguladı.
Mecliste yer alan kadınların omuzlarındaki yükün çok büyü olduğunu, çünkü rol model olduklarını belirten Siber, sorumluluklarının bilincinde olduklarını ve siyaset yarışında başarılı olmaları gerektiğini, başarılı olmaları durumunda gelecek nesillere de örnek olacaklarını kaydetti.
Siber, kendisinin bir doktor olduğunu ve görünen biri olduğunu, bu yüzden seçimlerde bilinen biri olduğu için başarıyla çıktığını, kadının daha yapıcı, sorun çözücü olduğunu, bu yüzden daha fazla kadının siyasette Mecliste yer almasının, toplum için de daha hayırlı olumlu olduğunu anlattı.
Sibel Siber, Başbakanlık, Meclis Başkanlığı ve siyasetteki çalışmaları ile ilgili bilgiler de vererek, Meclis Başkanlığı görevinde yaptıkları çalışmalarda topluma her bakımdan katkı koymaya çalıştığını kaydetti.
Meclisin siyasetin vitrini olduğunu vurgulayan Siber, Meclis Başkanı olduğu günden beridir Meclisteki kalitenin halkın beklentisi doğrultusunda yükseltilmesi için çalıştıklarını belirtti.
Meclis Başkanı olarak yurt içi ve yurt dışı ziyaretleri hakkında da bilgiler veren Siber, kadının rol model olması gerektiğini, bunun çocuklar için de büyük önem taşıdığını kaydetti.
GÜRÇAĞ
UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ da, siyasette kadının önemine vurgu yaparak, kadının toplumda ne kadar başarıya ulaştığının ortada olduğunu, kadınların evini, aile hayatını, iş hayatını birlikte götürdüğünü kaydetti.
Gürçağ, kadının siyasette ve bir karar mekanizmasında yer almasının çağdaşlığın gereği olduğunu belirterek, örneğin kadınla ilgili alınacak bir kararda kadının orada yer almasının önemine işaret etti ve kadına sahip çıkmayan devletlerin başarıya ulaşamayacağını kaydetti.
Bir toplumda kadın mutlu ve huzurluysa toplumun da aynı şekilde refah, mutlu ve huzurlu olacağını belirten Gürçağ, kadınların her zaman takdir edilmesi gerektiğini, hiç bir işte cinsiyet ayrımcılığı yapılamayacğını, bunun doğru olmadığını ifade ederek, her dalda erkeklerin olduğu gibi kadınların da aynı ölçde bu görevlerde yer alması gerektiğini belirtti.
Mecliste 4 kadın bulunduğunu, bunun yukarıya çekilmesi gerektiğini, bunun da birlikte dayanışma içerisinde birlikte çalışmaktan geçtiğini ifade eden Gürçağ, kadınların da siyasette yer almaları için sivil toplum örgütleri ve benzeri örgütlerde yer alması gerektiğine inanç belirtti.
EKENOĞLU
KKTC’nin ilk kadın Meclis eski Başkanı Fatma Ekenoğlu da, kadının şimdiye kadar Meclisteki sayısının 15’te kaldığını, ancak ülkenin nüfusunun yarısının kadın olduğunu belirterek, Meclis’te de nüfusa göre yer alınmasının gerektiğini kaydetti.
Gelişmiş ülkelerde kadınların daha çok siyasette yer aldığını, KKTC’de okur yazar rakamlarının çok yüksek olduğunu fakat Mecliste kadınların sayısının, 4’le sınırlı kaldığını işaret eden Ekenoğlu, kota konması durumunda kadınların Meclisteki yerinin artacağını ancak bu konuda gereğinin de yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Ekenoğlu, kadınların siyasette teşvik edilmediğini, kadının görünür kılınmadığını, bu yüzden kadınlara karşı kafalardaki beyinlerdeki siyaset bariyerinin kaldırılması, genç kızların siyasette engellenmemesi gerektiğini belirtti.
Kadına her zaman anne rolü biçildiğini, bunun eğitimde de böyle olduğunu, bu yüzden erkekle eşitlik olamadığını ifade eden Ekenoğlu, bu konuda dünyadan örnekler verdi, çocuklara sorumluluk verilmesi gerektiğini kaydetti.
Ekenoğlu, sorumluluk verilmediği zaman çocukların çok rahatladığını, sorumluluk alması gerektiği zaman da zorlandığını belirterek, işin evden başladığını, bu yüzden ailelerin çocuklarına sorumluluk vermesini ve çocuklarını kız erkek diye ayırmayarak eşit davranmasını istedi.
Panel katılımcıları konuşmalarının ardından öğrencilerden gelen soruları yanıtladı ve panel tamamlandı.(tak)