1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Kaliteli eğitime vurgu
Kaliteli eğitime vurgu

Kaliteli eğitime vurgu

Öztürkler, “Kaliteden taviz verme şansımız yok. Bu konuya dört elle sarılmamız lazım”

A+A-

Haber: Rahme Çiftçioğlu - Fotoğraf: Erol Uysal

Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, yükseköğrenimde öğrenci sayısından çok, kaliteli eğitime önem verilmesi gerektiğini kaydederek, “Kaliteden taviz verme şansımız yok. Bu konuya dört elle sarılmamız lazım” dedi.

Öğrencilerin adadan memnun, huzurlu ve donanımlı şekilde ayrılmasının önemli olduğunu belirten Öztürkler, “Özellikle yükseköğrenimde öğrenci sayısına çok fazla da takılmamamız gerek, nicel değil, nitel büyümeye önem vermeliyiz ”ifadesine yer verdi.

Dünyanın birçok yerinde KKTC’den mezun öğrencilerin iyi noktalara ulaştığını, bunun bilgisini aldıklarını söyleyen Ziya Öztürkler, “Üzerinde durduğumuz nokta kalitedir. Ülke olarak en önemli görevimiz kaliteyi artırmak olmalı, öğrenci sayısıyla övünmek değil” dedi.

“YÜKSEKÖĞRENİMDE SADECE BAKANLIĞA YA DA YÖDAK’A DEĞİL, HER VATANDAŞA GÖREV DÜŞÜYOR”

Yükseköğrenimdeki istatistiki bilgileri Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) açıklayan Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Öztürkler, KKTC’deki yükseköğrenimle ilgili değerlendirmelerde de bulundu.

Bu konudaki sorumluluğun sadece Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Yükseköğretim Planlama, Denetleme Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’na (YÖDAK) ait olmadığını dile getiren Öztürkler, üniversite öğrencilerinin kabul görmesi, sosyal ortam, ulaşım gibi noktalarda belediyelere, kaymakamlıklara, İçişleri Bakanlığı’na kısacası topluma, her vatandaşa görev düştüğünü belirtti.

“YABANCI ÖĞRENCİLERİN YÜKSEK ÖĞRENİMDEKİ AĞIRLIĞI HİSSEDİLMEYE BAŞLANDI”

Belediyelerle ilgili bazı örnekler veren Öztürkler, Güzelyurt Belediyesi’nin üniversite öğrencilerinin sorunlarıyla ilgilenecek küçük bir birim oluşturduğunu, Gazimağusa Belediyesi’nin de bununla ilgili adım attığını kaydetti.

KKTC’de 22 bin olan uluslararası öğrenci sayısının bu yıl 26-27 binlere yükseldiğini söyleyen Ziya Öztürkler, uluslararası öğrencilerin KKTC farkındalığını gördüklerini, bu öğrencilerin yüksek öğrenimdeki ağırlığının hissedilmeye başlandığını vurguladı.

“ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISININ ARTMASI ÖNEMLİ. BUNUN ÜZERİNDE DURULMALI”

Özellikle 3’üncü ülkeden gelen öğrencilerin KKTC’deki yükseköğreniminin devamlığı açısından önem arz ettiğini söyleyen Öztürkler, sadece Türkiye’den gelen öğrencilerle bu alanda devamlılığın sağlanamayacağını dile getirdi.

Türkiye’deki üniversite sayılarının arttığını, özel üniversite sayılarının da günden güne yükseldiğini belirten Öztürkler, bunun da beraberinde rekabeti getirdiğini belirtti, “Esas noktalarımızdan biri de üçüncü ülkeler olmalı. Uluslararası öğrenci sayısının artması önemli, bunun üzerinde durulması gerek” dedi.

“12 OLAN ÜNİVERSİTE SAYISI 14’E YÜKSELDİ. BURALARDA GÖREV YAPAN AKADEMİSYEN YAKLAŞIK 6 BİN”

Geçtiğimiz yıl 12 olan üniversite sayısının bu yıl 14’e yükseldiğini kaydeden Öztürkler, yaklaşık 6 bin akademisyenin buralarda görev yaptığını aktardı.

Yükseköğrenimdeki öğrencinin ana lokomotifinin Türkiye olduğuna da işaret eden Ziya Öztürkler, bu yılki ilk ve ikinci yerleştirmelere göre Türkiye’den yaklaşık 14 bin öğrencinin adadaki üniversitelere kayıt hakkı kazandığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl adada 12 bin KKTC vatandaşı üniversite öğrencisi bulunduğunu belirten Öztürkler, bu yılki sayının 12 bin, 12 bin 500 civarında olacağını öngördüklerini, TC vatandaşı öğrencilerin sayısının 50-55 bine yükseleceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, geçtiğimiz yıl KKTC üniversitelerinde öğrenim gören öğrenci sayısının 85 bin civarında olduğunu belirtti, bu yılki sayısının 90 bini geçeceğini aktardı.

Öztürkler, “Bu yılki öğrenci sayısının geçen seneninkinin en az 7-8 bin üzerinde olacağını söylemek çok da yanlış olmaz” dedi.

“ESAS YÜKSELİŞİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERDE OLMASI BEKLENİYOR”

Öğrenci sayısındaki esas yükselişi uluslararası öğrencilerde beklediklerini kaydeden Öztürkler, rakamların Kurban Bayramı’ndan sonra netleşeceğini kaydetti.

Öğrenci sayısının 40 binlerden 90 binlere yükselmesinin sebeplerinden de söz eden Ziya Öztürkler, üniversitelerin üzerine düşen görevleri tam anlamıyla yerine getirmesinin bunda etkili olduğunu vurguladı.

Çağdaş ve öğrencinin ilgi duyacağı fakültelerin ve bölümlerin açılmasının, kampüslerin, laboratuarların, yurtların tam donanımlı olmasının tercihleri artırdığını aktaran Ziya Öztürkler, fiyat konusunda da bir değerlendirmede bulundu.

Öztürkler, ülkedeki üniversitelerin özellikle Türkiye’deki ve Avrupa’daki özel üniversitelere göre uygun fiyat politikası izlendiğini söyledi.

“ULUSLARARASI AKREDİTASYONLAR ÖNEMLİ”

Son yıllarda KKTC üniversitelerinin kaliteyi yukarıya çekmek için bilimsel yayınlar konusundaki çalışmaları artırdığını kaydeden Öztürkler, “1990’da dünyada 1,3 milyon uluslararası öğrenci varken, 2016’da bu sayı 6 milyona ulaştı. Uluslararası akreditasyonlar bu noktada önemli.

Üniversitelerimiz, uluslararası akreditasyonlar alıyor” ifadesine yer verdi.

Bunun eğitimde kalite anlayışının daha da yükseldiğini gösterdiğini vurgulayan Öztürkler, bu sayede KKTC’deki yükseköğrenimin belli bir noktaya ulaşacağına inanç belirtti.

2012-2016 VERİLERİ...

Öztürkler, geçtiğimiz yıllara göre, öğrenci sayılarıyla ilgili istatistiki bilgileri de verdi. Buna göre, 2011-2012 eğitim-öğrenim döneminde yaklaşık 10 bini KKTC, 29 bini TC, 7 bini üçüncü ülke vatandaşı 47 bin civarında öğrenci ülkede eğitim aldı.

Ülkede, 2012-2013’te 11 bini KKTC, 31 bini TC, 11 bini üçüncü ülke vatandaşı 55 bin civarı öğrenci, 2013-2014’te yaklaşık 12 bini KKTC, 34 bini TC, 15 bini üçüncü ülke vatandaşı yaklaşık 62 bin öğrenci, 2014-2015’te 12 bin KKTC, 41 bin TC ve 20 bin üçüncü ülke vatandaşı 74 bin civarı öğrenci eğitim gördü.

2015-2016’de ise yaklaşık 13 bin KKTC, 46 bin TC, 23 bin üçüncü ülke vatandaşı 84 bin civarında öğrenci KKTC üniversitelerinde eğitim aldı.

BİR YÜKSEKÖĞRENİM ÖĞRENCİSİNİN ÜLKEYE KATKISI...

Yüksek Öğrenim ve Dış ilişkiler Müdürlüğü’nün geçtiğimiz yıl yaptığı bir anketten de söz eden Ziya Öztürkler, Türkiye’den gelen dahil yabancı uyruklu bir öğrencinin ülkeye sağladığı maddi katkıyı aktardı.

Buna göre, yabancı uyruklu bir öğrenci KKTC’ye bir yılda yaklaşık 17 bin dolar katkı sağlıyor.

Bunun yüzde 30’u eğitime, yüzde 26’sı yeme-içmeye, yüzde 16’sı konaklamaya, yüzde 6’sı ulaşıma, yüzde 6’sı giyime, yüzde 4’ü haberleşmeye, yüzde 4’ü hava yolu şirketlerine, yüzde 4’ü kırtasiyeye, diğer yüzde 3 ise sosyal aktivite ve diğerlerine gidiyor.

“TÜRKİYE’YE GİDEN ÖĞRENCİ SAYISINDA ARTIŞ VAR”

Öte yandan her yıl 2 bin 500 öğrencisinin KKTC liselerinden mezun olduğu bilgisini de veren Ziya Öztürkler, öğrencilerden yaklaşık 300- 400’ünün Türkiye’ye, 100-150’sinin üçüncü ülkelere gittiğini, 700-800 öğrencinin de KKTC’de kaldığını, bunların 600-700’ünün buradaki üniversitelere kayıt yaptırdığını söyledi.

“MEZUN LİSE ÖĞRENCİLERİNİN YÜZDE 70’İ ÜNİVERSİTEYE GİTMEK İSTİYOR”

Mezun öğrencilerin yüzde 70’e yakınının üniversiteye gitmek istediğini söyleyen Öztürkler, bu yıl Türkiye’ye giden öğrenci sayısında ciddi bir artış görüldüğünü aktardı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yapılan sınavlarla geçtiğimiz yıl 357 öğrencinin Türkiye’deki üniversitelere yerleşme hakkı kazandığını belirten Öztürkler, bu yıl rakamın 600 olduğunu söyledi.

Türkiye’deki devlet üniversitelerinin tercih edilmesinde akademik kaygılar kadar ekonomik dengelerin de önemli olduğunu dile getiren Ziya Öztürkler, GCE-A Level ile Türkiye’ye gidecek öğrencilerle, KKTC üniversitelerine kayıt yaptıracak öğrencilerin sayısıyla ilgili kesin rakamın önümüzdeki aylarda belli olacağını ifade etti.

30 MİLYON TL’NİN ÜZERİNDE BURS...

Burslar konusunda da kısa bir değerlendirmede bulunan Öztürkler, yaklaşık 3 bin öğrencinin ön lisans, lisans, yüksek lisans alanlarında Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’ndan burs aldığını, gençlere yılda 30 milyon TL’nin üzerinde katkı sağlandığını söyledi.

Öztürkler, Atatürk Öğretmen Akademisi’nde (AÖA) geçtiğimiz yıl itibarıyla yaklaşık 100 öğrenci olduğunu da belirtti.

(tak)

Bu haber toplam 3508 defa okunmuştur