1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kalkınma Bankası: 2 krediden 1'i geri dönmüyor
Kalkınma Bankası: 2 krediden 1'i geri dönmüyor

Kalkınma Bankası: 2 krediden 1'i geri dönmüyor

Kalkınma Bankası’nın verdiği kredilerin yaklaşık % 53’ünün geri ödenmemiş ve donuk pozisyonunda olduğu açıklandı.

A+A-

Kalkınma Bankası’nın verdiği kredilerin yaklaşık yüzde 53’ünün geri ödenmemiş ve donuk pozisyonunda olduğu açıklandı.

748 milyon Türk Lirası’nın üzerinde bir krediyi geri alamayan Kalkınma Bankası’nda kurulduğundan beri sadece 3 icra işlemi yapıldı, 300’ü aşkın dosya ise icrada bekliyor.

Sermayesinin tamamı toplumun tasarruflarından oluşan Kalkınma Bankası’nda 4’ü ‘müşavir’ konumunda olmak üzere 5 Genel Müdürü bulunuyor.

Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tosunoğlu ve Genel Müdür İnanç Babaliki bir grup gazeteci ve yazarla bir araya geldi, göreve atanmasının altıncı ayında “açıklık ilkesi” ile kimi verileri paylaştı, soruları yanıtladı.

Tosunoğlu, toplantının sebebini “Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve atandığım 24 Şubat 2021 tarihinde, altı aylık bir çalışma sürecinin sonunda, kendime, toplumun öz değeri olan bankamıza yönelik verileri şeffaflık ve açıklık ilkesiyle paylaşma sözü vermiştim” diye açıkladı.

Tosunoğlu, ülke ekonomisinin ve kurumlarımızın kalkınması, gelişmesi ve iyileştirilmesi için sürdürülebilir ekonomiye katkı sağlamak amacıyla kurulan Kalkınma Bankası’nın gücünün bu ülke insanının tasarrufları olduğunu belirtti.

1.4 milyar TL kredi kullandırdı, yarısı geri dönmedi

Kalkınma Bankası Mali ve Muhasebe Şube Müdürlüğü’nün verileri ve güncel kur üzerinden yapılan hesaplamaya göre Kalkınma Bankası kurulduğu 1993 yılından Eylül 2021’e kadar 1.413.889.807,35 TL kredi kullandırdı.
 
665.588.256,36 TL ödemesi devam eden ve yasal takibe girmeyen canlı kredi bulunduğu açıklandı.

Yasal takipteki kredi miktarı 159.243.803,57 TL, hüküm almış kredi miktarı ise 589.057.747,41 TL olarak açıklanırken, “Kalkınma Bankası’nın verdiği kredilerin yaklaşık % 53’ü ne yazık ki geri ödenmemiş ve donuk pozisyonundadır” dendi.

Tosunoğlu ayrıca şunları söyledi:

“Kalkınma Bankası’nda bugün 65 personel ve uzman görev yapmaktadır.
Kurumun özellikle teknik ve bilgi teknolojileri anlamında personel ihtiyacı ortadayken, genel müdür müşaviri konumunda 4 ismin olması önemli bir çarpıklıktır.
 

Kalkınma Bankası halen otomasyon sistemine geçmemiş, e-bankacılığın ve teknolojinin uzağında kalmış, yeniden yapılandırılamamıştır. Düşününüz, bu çağda halen kart tutularak işlem yapılmaktadır.

Ciddi dönüşüm ve yasal değişiklilere ihtiyaç vardır.
Kalkınma Bankası’nın tahvil satışlarına dayalı bir politika ile yaşamını sürdürebilmesi mümkün değildir.

Siyaseten yapılan ve hükümetlerin ömrüyle sınırlı olan yönetim kurulu atamaları sonucu oluşan istikrarsız yapı Kalkınma Bankası’nın gelişimi önünde engeldir.
 

Yönetim Kurulu üyelerinin oluşumu ve temsiliyeti, ayrıca yapısal, çağdaş, özerk değişikliğe olan ihtiyaç gün gibi ortadadır.

Kalkınma Bankası’na bu ülkenin ihtiyacı vardır.
Çünkü ekonomisinin ve kurumlarımızın kalkınması, gelişmesi ve iyileştirilmesi için destek şarttır.

Kalkınma Bankası’yla ilgili gerekli düzenlemeler yapılmaması halinde birkaç yıl içerisinde tüm fonksiyonlarının ortadan kalkabilme ihtimali vardır.

Kalkınma Bankası’nın fonksiyonlarının kaybettirilmesi hayallerine karşın ülkenin aydın, demokrat, sorumlu, ilerici ve vatansever tüm kesimlerini, siyasi parti ve kurumlarımızı, oda ve birliklerimizi düşünmeye ve harekete geçmeye davet ediyorum.”



1993-2001 KREDİ DÖKÜMÜ

* 23.187.198,00 EURO

* 57.449.065,00 STG

* 894.132.149,14 TL

* 550.254.491,00 USD
 

yd-destek-gorseli-2-317.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 4738 defa okunmuştur