1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Kalkınma'nın 'başı' konuştu
Kalkınmanın başı konuştu

Kalkınma'nın 'başı' konuştu

Bankanın ilk kadın genel müdürü olan Kınış, yatırımcıların sundukları projeleri mali, teknik ve ekonomik açıdan inceleyerek kredi sağladıklarının altını çizdi.

A+A-

Kamuoyunda sık sık “verdiği kredileri batıran” bir kuruluş olmakla suçlanan Kalkınma Bankası’nın Genel Müdürü Fatma Kınış, sanılanın aksine bankanın kredi tahsilat oranının Ekim 2013 itibarıyla yüzde 69.25 olduğunu söyledi.

Göreve kısa süre önce atanan Kınış, TAK muhabirine yaptığı açıklamada Kalkınma Bankası’nın 1993 yılından bu yana toplam 742 özel veya tüzel kişiye, 276 milyon 926 bin 879 dolar tutarında kredi kullandırdığını, bunun faiz dahil 154 milyon 691 bin 479 dolarlık kısmının tahsil edildiğini anlattı.

Bankanın ilk kadın genel müdürü olan Kınış, yatırımcıların sundukları projeleri mali, teknik ve ekonomik açıdan inceleyerek kredi sağladıklarının altını çizdi.

Kınış, kredi kullandırma kararının 7 kişilik Yönetim Kurulu tarafından yasa ve tüzüklere bağlı kalınarak onaylandığını ifade etti.
Kredi kullandırdıkları yatırımcılara binde beş oranında hisse sattıklarını anlatan Kınış böylece yatırımcıların da banka ortağı haline geldiğini ve yönetim kurulunda bir kişiyle temsil edildiklerini kaydetti.

Kınış, onaylanan kredi limitlerinin hak edişe yani yatırımın gerçekleşmesine göre dilimler halinde kullandırıldığını anlatarak, ödemelerin yatırım ilerledikçe geriye dönük şekilde ödendiğinin vurguladı.

Kalkınma Bankası’nın kar etmeyi amaçlamadığını ancak faaliyetleri sonucu Ekim 2013 sonu itibarıyla 22 milyon 227 bin 976 TL karda olduğunu ifade eden Kınış, Banka gelirlerini kredi faizleri ve Banka’nın aracılık ettiği kaynaklardan alınan komisyonların oluşturduğunu belirtti.

“YATIRIMCILARA UZUN VADELİ, DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ SAĞLIYORUZ”

Kınış, 1992 yılında kurulup 1993 yılında faaliyete geçen Kalkınma Bankası’nın yatırımcılara düşük faizli ve uzun vadeli kredi verdiğini anlattı.
Daha çok devlet tarafından teşvik edilen büyük ölçekli, uzun vadede faaliyete geçecek ve uzun vadede gelir elde edebilecek projeleri kredilendirdiklerini ifade eden Kınış, kredi verdikleri alanların sanayi, turizm, eğitim, sağlık, denizcilik, enerji ve benzeri sektörler olduğunu söyledi.
Kınış kredi verirken yatırımcının Devlet Planlama Örgütü (DPÖ)’den teşvik belgesi almış olmasına özen gösterdiklerini belirtti.
2001 yılından bu yana KOBİ’lere de kredi vermeye başladıklarını dile getiren Kınış, teşvik belgesi alamayan mikro ölçekli üreticilere de kredi imkânı sağladıklarını kaydetti. Kınış bu gibi üreticiler için daha kısa ve daha kolay başvuru yöntemleri uyguladıklarını belirtti.

“PROJELERİ DEĞERLENDİRİYORUZ”

Yatırımcıların sunduğu projeleri mali, teknik ve ekonomik açıdan inceleyerek kredi sağladıklarının anlatan Kınış, süreci şöyle anlattı:
“Örneğin üretimle ilgili bir projede ürünün ekonomik açıdan arz ve talep durumunu, ürünün karlı şekilde üretilip üretilemeyeceğini, ithalle rekabet edip edemeyeceğini inceliyoruz.

Teknik açıdan yaptığımız incelemede örneğin proje ve üretim maliyetlerini hesaplıyoruz. Mali incelemede ise temel olarak yatırımcının borç ödeme gücünü değerlendiriyoruz”

“ONAYLANAN KREDİ LİMİTLERİ HAK EDİŞE GÖRE DİLİMLER HALİNDE KULLANDIRILIYOR”

Bu değerlendirmelerden geçen ve borç ödeme gücü olumlu çıkan yatırımcıların kredi limitlerinin Yönetim Kurulu tarafından onaylandığını kaydeden Kınış, onaylanan limitlerin hak edişe yani yatırımın gerçekleşmesine göre dilimler halinde kullandırıldığını anlattı.
Kınış, ödemelerin yatırım ilerledikçe geriye dönük şekilde ödendiğinin ısrarla vurguladı.

Genel olarak projelerin yüzde ellisi kadarını kredilendirdiklerini ifade eden Kınış, kalkınmada ikinci öncelikli yörelerdeki projelerin yüzde 60’ı kadarını, birinci öncelikli yörelerdeki projelerin ise yüzde 70’i kadarını kredilendirdiklerini ifade etti.
 
“KREDİ KARARLARINI YÖNETİM KURULU ALIYOR”

Fatma Kınış, kredi kullandırma kararının 7 kişilik Yönetim Kurulu tarafından yasa ve tüzüklere bağlı kalınarak onaylandığını ifade etti.
Kredi kullandırdıkları yatırımcılara binde beş oranında hisse sattıklarını böylece yatırımcıların da banka ortağı haline geldiğini ve yönetim kurulunda bir kişiyle temsil edildiklerini kaydetti.

“EN BÜYÜK SIKINTIMIZ VERİ YETERSİZLİĞİ VE EKONOMİK YAPININ DEĞİŞKENLİĞİ”

Ülkedeki veri yetersizliği ve ekonomik yapının değişken oluşunun değerlendirme yaparken karşılaştıkları en büyük sıkıntılar olduğunu ifade eden Kınış, belirli ekonomik şartlara göre değerlendirilen projelerin ülkedeki durumun değişmesiyle kar getirmeyen yatırımlar haline gelebildiğini ifade etti.

“İCRADA OLAN KREDİ TUTARIMIZ 28,9 MİLYON DOLAR”

1993 yılından bu yana toplam 742 özel veya tüzel kişiye, 276 milyon 926 bin 879 Dolar tutarında kredi kullandırdıklarını anlatan Kınış, bunun faiz dahil 154 milyon 691 bin 479 dolarlık kısmının tahsil edildiğini ve tahsilat oranının Ekim 2013 sonu itibarıyla yüzde 69,25 olduğunu dile getirdi.
Geriye kalan, faizle birlikte 155 milyon 437 bin 651 dolarlık kısmın, 28.9 milyon dolarının icrada olduğunu söyleyen Kınış, 65 milyon 466 bin 528 doların canlı kredi, 29 milyon 399 bin 140 dolarlık kısmının yasal takipte, 60 milyon 571 bin 982 dolarlık kısmının hükümlü durumda olduğunu söyledi. Kınış toplam tahsilat oranının yüzde 69.25 olduğunu yineledi.

“22 MİLYON TL KARDAYIZ”

Kalkınma Bankası’nın kar etmeyi amaçlamadığını ancak faaliyetleri sonucu Ekim 2013 sonu itibarıyla 22 milyon 227 bin 976 TL karda olduğunu ifade eden Kınış, Banka gelirlerini kredi faizleri ve Bankanın aracılık ettiği kaynaklardan alınan komisyonların oluşturduğunu belirtti.
Kınış, Banka’nın kredi olarak kullandırdığı kaynakların Tahvil ve aracılık edilen Fon ve Hazine Kaynakları olduğunu ifade etti. Fatma Kınış, Tahvil Kaynağının ticari bankaların Merkez Bankasına yatırmakla yükümlü oldukları mevduatın yüzde 10’u tutarındaki kaynağın 2 puanlık kısmına karşılık çıkarılan tahvillerle elde edildiğini belirtti.

Kınış, modelin Kalkınma Bankacılığında kaynak yaratma konusunda örnek bir model olduğunu; ilişkide oldukları İslam Kalkınma ve Asya-Pasifik Kalkınma Bankaları Birliğine bağlı kalkınma bankaları tarafından uygulanmak istenen bir model olduğunu anlattı.

Fon ve Hazine Kaynaklarının ise Devlet’in yapmış olduğu anlaşmalar ve yasalar çerçevesinde reel sektöre ayrılan kaynaklar olduğunu ve Banka’nın öngörülen fonların kullanımına aracılık ettiğini ifade etti. Bu aracılık hizmetine karşılık olarak Banka’nın kredi geri dönüşlerinde uygulanan faiz tutarının yüzde 50’sini hizmet karşılığı olarak aldığını belirtti.

“YENİ DÖNEMDE YENİ KREDİ ALANLARI AÇILABİLİR”

Yeni dönemde hayata geçirmeyi planladıkları faaliyetlerden de bahseden Kınış, yeni kredi alanları açmayı ve kredi kriterlerini yatırımcıların ihtiyaçları doğrultusunda güncellemeyi planladıklarını anlattı.

Vade uzatımı, yeni iş kuracaklara daha kolay şartlarda kredi kullandırmış, profesyonellere cihaz alımı ve ofis kurmaları için kredi sağlanması gibi değişiklikler için ön çalışma yaptıklarını dile getiren Kınış, sosyal sorumluluk alanında da çeşitli projeleri olduğunu kaydetti.
Kınış, Banka’nın sosyal sorumluluğu kapsamında üniversitelerin Banka finans, ekonomi ve işletme bölümlerinde eğitim gören son sınıf öğrencilerine proje bankacılığına dair seminerler düzenlemeyi ve staj olanağı sunmayı düşündüklerini de sözlerine ekledi.

(T.AK. Doğuş Özokutan  Çiftçioğlu-Fotoğraf Süleyman Önal)

Bu haber toplam 3334 defa okunmuştur