1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Kandili Ekmek Fırını
Kandili Ekmek Fırını

Kandili Ekmek Fırını

Kandili Ekmek Fırını

A+A-

 

Zekai Altan


Burnumun dibinde ve bir türlü ha bugün ha yarın bir türlü uğrayıp yorumlayamadım. Mağusa’dan gelirken tam sırası dedim. Ve hemen arabayı Kandili Ekmek Fırınına çevirdim. Tanıdığım ve sevdiğim bir dostumun Celal’ın fırnı. Çok uzun yıllardır ekmekçilik yapıyor. Yalnız ekmekçilik değil, Kıbrıs mutfağı un ürünlerinin birçok ürününü üretiyor. Ve kuralına uygun. Kıbrıs mutfağını tam anlamı ile yapıyor. Yeri mi? Yeri Çayırova köyünü geçince Mehmetçik (Galatya) köyüne dönen kavşağa gitmedin yol üzerinde. Betonarme bir bina. Hemen göze batar.

KANDİLİ EKMEK FIRINI

Önü teras. Fırında Kıbrıs mutfağı un ürünleri üretilip satılıyor. Fırının girişinde geniş bir salon. Burada ekmek, zeytinli, şinno bitta, kafes, el makarnası, tarhana, sucuk, köy hellimi, dirifti ve erişte kendi ürünleri olarak üretilip satılıyor. Bu ürünlerin yanında bölge ekonomisine de ayrıca katkı sağlayan bir fırın. Bölgede üretilen zivaniya, yumurta, harnıp betmezi, gaz ayağı ve gabbar turşuları diğer ürünlerdir. Böyle işletmeler çok önemli bir misyonu da üstlenmiş olurlar. Hem kültürün özelliklerine sadık kalarak üretim yapıp ekonomik olarak gelişiyorlar hem de kültürün sürdürülebilirliğini sağlıyorlar. Bu işletmeleri kutlarım. Doğrusunu yapıyorlar. Birçok yerde kültürün farklı damak tadları ile değiştirildiğini görüyoruz. Ve bunu da destekleyenler vardır. Ben desteklemiyorum. Kültürel anlamda damak tadını değiştireceklerse adını Kıbrıs mutfağı koymasınlar. KKTC’de Türk mutfağı koysunlar. Bu kültürü değiştirmek o kadar kolay mı. Bu kültür bugün oluşmadı. 1974’te. Bu mutfak ve kültürü yüzyıllardır oluştu ve adı da Kıbrıs veya Ada mutfağıdır.  Kandilli Ekmek fırını bu anlamda hem ekonomik hem de kültürel ciddi bir misyonu üstlenmiştir ve yürütüyor. Ayrıca bölgede üretilen diğer üreticilere de destek oluyor. Kandilli Ekmek fırınına girdiğinizde Celal bey veya eşi sizi karşılar. Güleryüzlü ve sempatik bir yaklaşım içerisinde. Bazen Celal bey dostumu bulamayabilirsiniz. Ben gittiğim gün dinlenmek için balık avlamaya gitmiş. Onu göremedim. Mekanları incelerken ve yorumlarken genelde habersiz gittiğim için mekan sahibini göremeyebilirim. Burada üretilen un ürünleri taze ve güvenlidir. Fırın ve salon oldukça hijyenik. Bir de çevre açısından elektrik yerine güneş, rüzgar enerjisi kullanıyor. Burada alacağınız temel ürünlerin ise fiyatı uygun.

NASIL BİR EKO GÜN… EKO GÜNÜ TANIMLAR MISINIZ

Mekanın tam önünde bir pankart dikkatimi çekti. Mehmetçik köyünde eko gün olacakmış. Uzun zamandır dile getirmeye çalıştığımız bir konu. Gerek yazılı gerekse görsel medyada. Bugün bu tür etkinlik düzenleyenler acaba eko sözcüğünün anlamını ne kadar biliyorlar. Eco evrensel bir sözcük ve modeli ile kuralları olan bir olgu. Her önüne gelen bu sözcüğü kullanamaz. Eko sözcüğünü kullanmak için  uluslararası normlara uygun olmanız gerekir. Tesciliniz olması gerekir. Çünkü eko’nun olmazsa olmazları vardır. Bu tür etkinlikleri gabile anlayışı dediğimiz bir anlayış ile yaparsanız da bu doğru değildir. Ulusal alanda hiçbir anlamı ve tanımlaması yapılmayan ve farkında bile olunmamasına rağmen Bakanlar Kurulu tarafından eko ünvanı verilen köylerde yapılması makbuldur. Onun dışında kuralsız ve yalnızca ticari mantıkla ortaya konan ve popülistçe kullanılan bu isim ile yapılan etkinlikler eko sözcüğünü yanlış kullanmaktan öte bu sözcüğe de ciddi yaralar vermektedirler. Ayrıca hak eden ile hak etmeyen arasında ciddi bir haksızlık yaratmış olurlar. Bu nedenle bu etkinlikler yapılsın. Yapılsın da eko adına yapılmasın. Başka bir isim kullansınlar. Bu tür etkinliklere gidenler de şunu bilsinler ki bu etkinlikler eko etkinliği değildir. Yöresel bir etkinliktir. Aksi takdirde bu tür etkinlikler topluma da yanlış bir biçimde yansıyacaktır. Bu etkinlikleri düzenleyenlere sormak lazım; Eco Turizm nedir ve ne tür etkinlikleri içerir. Bunun cevabını vermeleri gerekir. Hatta toplum da bu konuda bu olguyu sorgulayıp sap ile samanın ayrı olduğunu görmesi gerekir. Bu konuda eco gün etkinliğine sahip ve uluslararası alanda da Global Eco Village Network in Europe örgütüne üye ve tescilli olan köy Büyükkonuk’tur. Bu denetimlerle ve temsiyet ile alakalıdır. Bir de Bakanlar Kurulu tarafından Eko Turizm Pilot Köy ünvanı almştır. İkinci köy de bu yolda Bağlıköy’dür. Diğer köyler değildir. Her isteyenin ‘eko’ sözcüğünü kullanması yasaklanmalıdır. Hem de en erken zamanda. Aksi takdirde bu topluma başka bir haksızlık yapmış olursunuz. Emek verenler ile emek vermeyenler arasında. Kandilli Ekmek Fırını da agro/eko turizm ile ilgili çok başarılı bir iş yaptığı örneklemesini de vermek isterim.

FİYATLAR
EL MAKARNASI 15 TL/KG
ERİŞTE: 15 TL/KG
EKMEK: 6 TL/ADET
ZEYTİNLİ: 6 TL/7 ADET
ÇİTLEMBİT: 10 TL/5 ADET
KAFES: 10 TL/9 ADET
HELLİM: 25 TL/KG

TEL: 0542 855 89 16 – 0533 855 89 16
ADRES: ÇAYIROVA –MEHMETCİK KAVŞAĞI
SERVİS SAATLAR; 05.00-17.00/18.00

Bu haber toplam 14898 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 154. Sayısı

Adres Kıbrıs 154. Sayısı