1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KAOSA YÖDAK FRENİ!
KAOSA  YÖDAK  FRENİ!

KAOSA YÖDAK FRENİ!

Yüksek öğrenimde Eğtim Bakanlığı'nın 'daha fazla üniversite izni' baskısına, YÖDAK 'dur' dedi

A+A-

Üniversite izinlerini ele alan ve haftalardır defalarca ertelenen “Ön Denetleme Kurulu”  bugün toplanıyor… Eğitim Bakanlığı 'daha fazla üniversite izini' için bastırırken YÖDAK yeni izinlerin 'dondurulmasını' istiyor.

 

Ayşe GÜLER

Yükseköğrenimde ‘üniversite fazlalığı’ ile ilgili tartışmalar sürerken, Eğitim Bakanlığı’na bağlı Ön Değerlendirme Kurulu bugün toplanıyor.

Haftalardır ertelenen kurulun gündeminde heyetlerinde Eski TC'li bakan Egemen Bağış'ın da yer aldığı Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu 3 üniversitenin ‘ön izin’ başvurusu bulunduğu ileri sürüldü.

Ülkemizde 2017- 2018 eğitim yılı için 17 üniversite eğitim vermeye hazırlanırken, YENİ ÜNİVERSİTELERE onay yolunun açılmaya çalışılması da dikkat çekiyor.

Toplantı öncesi YENİDÜZEN’e konuşan YÖDAK Başkanı Prof Dr Akile Büke, yeni üniversite izinlerinin dondurulmasının yeniden gündeme gelebileceğini açıkladı, “Daha önce izinleri dondurup, önümüzü görerek, tekrar devam etmek istedik. Yasal zemin olmadığı için yapılamadı. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde bu konu yeniden gündeme gelebilir” dedi.

Kıbrıs’ın kuzeyinde üniversitelerin planlı bir şekilde açılması gerektiğini vurgulayan Büke, yüksek öğrenimde kaç üniversiteye ihtiyaç olduğu, altyapının üniversiteleri ne kadar kaldırdığına yönelik çalışma yapılmasının önemine değindi.

Bilindiği üzere Uluslar arası Aydın Üniversitesi’nin kuruluşunda iş insanı Ata Atun ‘hissedar’ olarak bulunmasına rağmen gelen tepkiler üzerine ‘ortaklık ve rektörlüğünden feragat etmişti.

Bu yıl Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi ve Arkın Yaratıcı Sanat ve Tasarım Üniversitesi de eklenerek üniversite sayısı 17 olmuştu.

Haftalardır ertelenen kurulun gündeminde heyetlerinde Eski TC'li bakan Egemen Bağış'ın da yer aldığı Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu 3 üniversitenin ‘ön izin’ başvurusu bulunduğu ileri sürülüyor.

2017-2018 için 17 üniversite!

Öte yandan ülkemizde 2017- 2018 eğitim yılı için 17 üniversite eğitim vermeye hazırlanmış, geçmiş dönemde faaliyette bulunan 15 üniversiteye, yeni eğitim yılında eklenen 2 üniversiteyle birlikte öğrenci alımları başlamıştı. Bu yıl Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi ve Arkın Yaratıcı Sanat ve Tasarım Üniversitesi de eklenerek üniversite sayısı 17 olmuştu.

Eğitim hayatına başladıkları tarihlere göre üniversiteler şöyle; Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) 1979; Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) 1985; Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) 1988; Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) 1990; Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) 1997; ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü 2003; İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC 2011; Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKÜN) 2012; Girne Üniversitesi 2013; Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ) 2013; Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) 2014; Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi (KISBÜ) 2014; Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) 2016; Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ) 2016; Ada Kent Üniversitesi (AKÜ) 2016, Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi (2017); Arkın Yaratıcı Sanat ve Tasarım Üniversitesi (2017)”

 

BÜKE: “İZİNLERİN DONDURULMASI GÜNDEME GELEBİLİR”… YENİDÜZEN’e konuşan YÖDAK Başkanı Prof Dr Akile Büke, yeni üniversite izinlerinin dondurulmasının yeniden gündeme gelebileceğini açıkladı, “Daha önce izinleri dondurup, önümüzü görerek, tekrar devam etmek istedik. Yasal zemin olmadığı için yapılamadı. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde bu konu yeniden gündeme gelebilir” dedi.

 

YÖDAK Başkanı Prof Dr Akile Büke:
Üniversite izinlerinin dondurulması yeniden gündeme gelebilir

YÖDAK Başkanı Prof Dr Akile Büke, yeni üniversite izinlerinin dondurulmasının yeniden gündeme gelebileceğini açıkladı, “Daha önce izinleri dondurup, önümüzü görerek, tekrar devam etmek istedik. Yasal zemin olmadığı için yapılamadı. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde bu konu yeniden gündeme gelebilir” dedi.

Üniversitelerin planlı şekilde açılması gerektiğine dikkat çeken Büke, “Yüksek öğrenimde kaç üniversiteye ihtiyaç olduğu, altyapının üniversiteleri ne kadar kaldırdığına yönelik çalışma yapılmalı. Bu konular Strateji Planlama Sürecine yönelik çalışmalar içerisinde yer alıyor” dedi.

Kıbrıs’ın kuzeyinde üniversitelerin planlı bir şekilde açılması gerektiğini vurgulayan Büke, yüksek öğrenimde kaç üniversiteye ihtiyaç olduğu, altyapının üniversiteleri ne kadar kaldırdığına yönelik çalışma yapılmasının önemine değindi. Prof Dr Büke, bu konuların strateji planlama sürecine yönelik çalışmalar içerisinde yer aldığını da dile getirerek, üniversitelerin sosyal, ekonomik ve akademik sürdürülebilirliklerinin de olmasının şart olduğunu söyledi.

 

Ülkemizde 2017- 2018 eğitim yılı için 17 üniversite eğitim vermeye hazırlanırken, YENİ ÜNİVERSİTELERE onay yolunun açılmaya çalışılması da dikkat çekiyor.

 

Yasa önerisi hazırlanmıştı…
‘10 YIL ÜNİVERSİTE İZNİ VERİLMESİN’

Cumhuriyet Meclisi’nin Bağımsız Milletvekilleri’nden Hasan Taçoy, ‘Yeni üniversite kurma girişimlerinin 10 yıl süreyle askıya alınmasına’ ilişkin Yasa Önerisi hazırladı, Cumhuriyet Meclisi’ne sunmuştu.

Taçoy, halkın bu konudaki hassasiyeti ve mevcut üniversitelerin ekonomiye katkısını göz önünde bulundurularak yeni üniversite kurma girişimlerinin askıya alınmasıyla ilgili yasa değişiklik önerisinin hazırlandığını duyurmuştu.

8-9 imza var…

Yasa Önerisi’ne ilişkin YENİDÜZEN’e açıklama yapan Taçoy, Öneri’nin 8-9 milletvekilinin imzası ile Meclis’e sunulduğunu, tüm partilerin de Yasa Önerisi ile ilgili bilgilendirildiğini ifade etmişti.

Taçoy, Meclis’in ortak bir irade göstereceği beklentisini de belirttiği Yasa Önerisi ile ilgili bu süreçte, tüm kesimlerin desteği ile yeni tartışmaların gündeme gelmemesi adına yeni üniversite kurma girişimlerinin askıya alınmasının da büyük önem arz ettiğinin altını çizmişti.

Bu arada Cumhuriyet Meclisi’nin Bağımsız Milletvekilleri’nden Hasan Taçoy, ‘Yeni üniversite kurma girişimlerinin 10 yıl süreyle askıya alınmasına’ ilişkin Yasa Önerisi hazırladı, Cumhuriyet Meclisi’ne sundu.

Meclis’e sunuldu…

Hasan Taçoy sosyal medya hesabından duyurduğu Yasa Önerisi’ne ilişkin şu açıklamayı da paylaştı:

“Ülkemizin geleceğinde büyük önem taşıyan üniversitelerimizin, gelişimine destek sağlamak amacıyla, Yüksek Öğrenim Yasasında değişiklik yapılmasına yönelik öneri Meclisimize sunulmuştur. Meclisimizin, ortak bir irade göstereceği beklentisini taşıdığımız bu süreçte, tüm kesimlerin desteği ile yeni tartışmaların gündeme gelmemesi adına yeni üniversite kurma girişimlerinin askıya alınması büyük önem arz etmektedir”.

Sayıdaki hızlı artış, kaliteyi sorgulatıyor…

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yükseköğretim (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin genel gerekçesinde, üniversitelerin sayısının son zamanlarda hızlı bir şekilde artmasının, hem kamuoyu, hem de rekabette olduğumuz diğer ülkelerde, ülkemizdeki eğitim kalitesini sorgulatır hale getirdiği ifade edildi.

Bunu etkisiyle ülkedeki yükseköğretim kurumlarına ilginin azalabileceği ve ciddi ekonomik kayıpların da yaşanabileceği endişesi paylaşılırken, üniversite açılması süreçlerine getirilecek belirli bir süre kısıtlamanın, olumlu sonuçlar yaratacağı görüşü de kaydedildi.

Yasa Önerisi ne diyor?
Satma veya hisse devretme de, ‘ÖN İZİN’ devretme de 10 yıl sonra!

Yasa Önerisi, Yükseköğretim kurumlarının hisselerinin, mevcut hissedarlar dışında devredilmesi ve/veya satılmasının, faaliyete geçtikten en az 10 yıl sonra Bakanlar Kurulu kararı ile olabilmesine ilişkin düzenlemeler içeriyor.

Ayrıca Yasa Önerisi, ‘AÇMA ÖN İZİN’lerinin de hisselerinin, mevcut hissedarlar dışında devredilmesi yüksek öğretim kurumunun faaliyete geçmesinden itibaren en az 10 yıl geçtikten sonra Bakanlar Kurulu kararı ile olabileceğine ilişkin hükümler içeriyor.

Yasa Önerisi’ndeki ‘geçiçi’ madde ile, bu yasa yürürlüğe girmeden önce alınan veya başvuru yapılan AÇMA ÖN İZİNLERİ de bu değişiklik yasası kapsamına alınıyor.

10 yıl İZİN, ÖN İZİN YOK!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yükseköğretim (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin Geçici 2. Maddesi ise, bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 YIL SÜRE İLE KKTC dışındaki bir yükseköğretim kurumu ile Eğitim Bakanlığı’nın yeni bir üniversite açılaması için anlaşma yapamayacağını, “AÇMA ÖN İZNİ”, ve/veya ‘Yüksek Öğretim Kurumu Açma İzni’ verilemeyeceğini düzenliyor.

Yasa Önerisi’ne göre, ülkede yükseköğretim kurumu açmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere de 10 YIL SÜRE İLE İZİN VERİLEMEYECEK.

 

 

Bu haber toplam 2537 defa okunmuştur
İlgili Haberler