1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Karpuz üreticisi emeğinin karşılığını almak istiyor
Karpuz üreticisi emeğinin karşılığını almak istiyor

Karpuz üreticisi emeğinin karşılığını almak istiyor

“Fiyat şu an için iyi ancak önümüzdeki süreçte düşecek. Pahalılığın cezasını üretici ve tüketici çekmemeli. O yüzden devlet desteği şart. Artık iflas bayrağını çektik. Üretemiyoruz, ürettikçe batıyoruz”

A+A-

Yaz meyvesinin değişmez meyvelerinden karpuzun sezonu geldi, YENİDÜZEN’e değerlendirmeler yapan üreticiler, sıkıntılarını dile getirdi: “Fiyat şu an için iyi ancak önümüzdeki süreçte düşecek. Pahalılığın cezasını üretici ve tüketici çekmemeli. O yüzden devlet desteği şart. Artık iflas bayrağını çektik. Üretemiyoruz, ürettikçe batıyoruz”

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Yaz meyvesinin değişmez meyvelerinden karpuzun sezonu geldi.

Şu an için marketlerde 15-18 TL arasında tüketiciyle buluşan karpuzu, üreticiler 10 TL’ye elinden çıkarıyor.  Batı bölgesinde üretim yapan karpuz üreticileri YENİDÜZEN’e yaptıkları değerlendirmede, satış fiyatının şu an için “iyi” olduğunu ancak bu fiyatların aşağıya düşeceğini ve maliyetlerinin karşılanamayacağını ifade etti.

Üretim esnasındaki maliyetlerden de yakınan karpuz üreticileri, “5 TL veya 10 TL’ye karpuz satarak hangi giderimizi karşılayabileceğiz? Artık iflas bayrağını çektik. Üretemiyoruz, ürettikçe batıyoruz” dedi.

Üretimden kopmamak için devletin çiftçiye sahip çıkması gerektiğini belirten bazı karpuz üreticileri de, “Yıllardır çiftçilik yapıyoruz böylesi yüksek maliyetlerle üretim yaptığımızı ilk kez gördük” ifadelerini kullandı.


Üreticiler ne dedi?

Mehmet Ali Altıntuğ: “En büyük sorunumuz girdi maliyetlerinin yüksek olmasıdır”

“Bizim en büyük sorunumuz girdi maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Bizim gibi ekmeğini çiftçilikten kazanan üreticilere devletin destek vermesi şarttır”

“Yaklaşık 20-25 gündür yeni sezonu açtım. Şu an için fiyatlar iyi gidiyor. Şimdilik iyi gidiyoruz ama önümüzdeki süreçte fiyatların düşeceğini düşünüyorum. Biz, üreticilerin en büyük sorunu aslında ürününü satıp satamayacağı değil. Ürün bir şekilde satılır. Bizim en büyük sorunumuz girdi maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Bizim gibi ekmeğini çiftçilikten kazanan üreticilere devletin destek vermesi şarttır. Özellikle elektrik ve mazot fiyatlarının büyük bir artışı oldu ve çiftçiler bu fiyatların altında eziliyor. Bu fiyatlar, önce bize yansır, sonra tarlaya yansır en sonda da tüketiciye yansır. İnsanlar daha önce aldığından daha pahalıya tüketmek zorunda kalır. Bu durum artık içinden çıkılmaz bir hal alıyor çünkü işçi fiyatlarını da karşılayamıyoruz.”

Hasan Çolak: “Üretemiyoruz, ürettikçe batıyoruz”

“5 TL veya 10 TL’ye karpuz satarak hangi giderimi karşılayabileceğim? Artık iflas bayrağını çektik”

“Bütün sezon sıcak-soğuk demeden yüksek maliyetler harcayarak tarlada emek veriyoruz ancak günün sonunda emeğimizin karşılığını ne yazık ki alamıyoruz. Karpuzda şu an için fiyat iyidir ancak önümüzdeki günlerde bu fiyat düşecek bunu hepimiz biliyoruz. Geçen haftadan bu haftaya kadar 10 TL düştü bile…  Peki, üreticinin harcadığı maliyetler ne olacak? Mazota ayda 3 bin TL verirken, şimdi 14 bin TL veriyorum. Elektriğe ayda 3 bin TL verirken şimdi 10 bin TL veriyorum. İşçi parası olarak ayda 10 bin TL öderken, şimdi 50 bin TL ödüyorum. Yani aslında ödeyemiyorum. 5 TL veya 10 TL’ye karpuz satarak hangi giderimi karşılayabileceğim? Artık iflas bayrağını çektik. Üretemiyoruz, ürettikçe batıyoruz.”

Hasan Yoldaşlar: “Pahalılığın cezasını üretici ve tüketici çekmemeli…”

“Maliyetler yüksek ancak ürünün pahalıya satılmasını da istemiyoruz. Bu pahalılığın cezasını üretici ve tüketici çekmemeli…”

“Açık söylemek gerekirse bu sezona bir balıklama dalış yaptık ve ne olacağını bilmiyoruz. Çünkü girdi maliyetleri çok yüksek. Maliyetler yüksek ancak ürünün pahalıya satılmasını da istemiyoruz. Bu pahalılığın cezasını üretici ve tüketici çekmemeli… Bunun içinde üretim esnasında üreticiye destek verilmeli ki, üretici yüksek maliyetlerle üretim yapmasın, zamanı geldiğinde de tüketici ucuz fiyata tüketsin. Yıllardır çiftçilik yapıyorum böylesi yüksek maliyetlerle üretim yaptığımı ilk kez görüyorum. Üretim yapmaya korkar olduk.”

Sami Nurdal: “Üretemeyen üretecek, üretemeyen vazgeçecek”

“Bu şekilde devam etmesi durumunda artık üretebilen üretecek. Üretemeyen bu işten vazgeçecek. Devlet, üretime destek vermesi gerekiyor başka türlü olmaz”

“Elektrik, mazot, zirai ilaç, işçilik… Bütün sezon tüm bunlara yüksek maliyetler harcadık. Şimdi karpuzdaki fiyat ne olursa olsun zaten bizim zararımıza olacak. Şu an için fiyat iyi bir durumda ancak bu fiyat önümüzdeki günlerde düşecek. En büyük sorunumuz, üretim maliyetlerinin yükselmesinden dolayıdır. Bu şekilde devam etmesi durumunda artık üretebilen üretecek. Üretemeyen bu işten vazgeçecek. Devlet, üretime destek vermesi gerekiyor başka türlü olmaz. Çünkü ben, yaşadığımız bu günlerden daha kötü olduğunu hiç hatırlamıyorum. İşçi bile bulamadığımız günlerden geçiyoruz. Böyle bir ortamda üretim olmaz.”

Hasan Alyakut: “Ürün var ama istediğimiz fiyata satamıyoruz ve zarar ediyoruz”

“Ürün var ama ürünü istediğimiz fiyata satamıyoruz ve zarar ediyoruz. Ne yazık ki, bir çare bulunmuyor çünkü çiftçiyle ilgilenen yok”

“Girdi maliyetlerin bu kadar yüksek olması sezona çok kötü girdiğimizin bir göstergesi. Şimdi biz karpuzu ne kadar satarsak satalım, üretirken harcadığımız bu maliyetler karşısında bizi tatmin etmeyecek. Çünkü mazot, elektrik, ilaç fiyatları çok yüksek... Ürün var ama ürünü istediğimiz fiyata satamıyoruz ve zarar ediyoruz. Ne yazık ki, bir çare bulunmuyor çünkü çiftçiyle ilgilenen yok. Nereye kadar gider bilmiyoruz, gittiği yere kadar gidecek. Durduğu yerde de kalacak.”

Bu haber toplam 2063 defa okunmuştur
Etiketler : , ,