‘Kayıp’ seçim
29 Haziran 2014 yerel seçimleri ve aynı gün yapılan Anayasa değişiklik referandumu siyasal dengeler bakımından çok ilginç sonuçlar yarattı.
Referandumdan çıkan ‘hayır’ın birçok gerekçesi var, ancak en temelde seçmenin bir refleks verdiğini söylemek mümkün...
‘Yeterli bilgi var mıydı, yok muydu’, ‘zamanı mıydı, değil miydi’, ‘acaleye getirilmiş miydi, getirilmemiş miydi’ ya da ‘yeter miydi, yetmez miydi’ tartışmalarının ötesinde, sosyolojik bir tepki var bu ‘hayır’ın arka planında...
Elbette mecliste oy verip sokakta değişikliklere sahip çıkmayan siyasi partilerin tutumu da ‘hayır’ı tetikledi, ancak bu sonuç başka yönleriyle de ele alınmalı...
Bundan sonra Anayasa değişikliği talebi gündeme gelir mi, 34 milletvekili bir araya gelip Anayasal statükoya dokunma cesareti gösterebilir mi?
Çok zor!..
Ayrıca ‘hayır’ çağıranların bugünden itibaren Anayasa’da değişiklik için ne gibi bir çaba içine gireceğini de merakla izleyeceğiz.
**
Yerel seçimlerde ise tam bir ‘kaybedenler kulübü’ söz konusu...
CTP-BG belediye sayısını 14, hatta 15’e çıkardı ama büyük kentlerde ciddi yaralar aldı. Mağusa, Girne ve Lefkoşa’nın kaybı CTP’nin kazandığı belediyelere sevinmesinin bile önüne geçti.
Toplam belediyelerin yarısını kazandı CTP, ama bun seçimin ‘galibi’ olamadı!
Özellikle Mağusa ve Girne’de CTP’nin uzun süredir devam eden ‘iç kanama’sı dünkü sonucu getiren en önemli faktör oldu.
Her iki belediyede de ‘rakipler kazandı’dan çok ‘CTP kendi eliyle kaybetti’ tespiti yapmak yanıltıcı olmaz.
Belli ki CTP tabanı da ‘kavgaya artık prim vermeyeceği’ mesajını tavana iletmeyi tercih etti.
Lefkoşa’da ise hem CTP geriledi, hem Harmancı yükseldi, ama hem de UBP ve DP’den Harmancı’ya oy gitti. İki partinin yüzde 25’te kalmasının başka izahı olmasa gerek...
**
Dünkü seçimden ana muhalefet UBP ve hükümetin küçük ortağı DP de yaralar alarak çıktı.
DP’nin oy oranı oldukça geriledi. Sadece bir yerde, Tatlısu’da belediye başkanlığı kazanan DP, Mağusa’da UBP ile beraber Arter’in kazanmasına sevindi.
UBP ise elindeki birçok belediyeyi kaybetti.
Girne’de bağımsız adayla kazandı, Mağusa’da DP’nin de desteğiyle yine bağımsızı seçtirdi ama UBP Lefke başta olmak üzere birçok ‘kale’sini kaybetti.
TDP ise BKP ve Baraka ile beraber girdiği seçimde birçok yerde başarısız oldu, ancak başkent Lefkoşa’yı kazanmakla çok büyük bir başarı elde etti.
**
Seçim gecesi en çok sevinen ise Cumhurbaşkanı Eroğlu olmalı.
Eroğlu’nun hedefi Nisan 2015 öncesinin son provası olan bu seçimden rakibi CTP’nin yara alarak çıkmasını sağlamaktı.
Nitekim Mağusa, Girne ve Lefkoşa ile bunu başardı. Bazı yerlerde Eroğlu’nun oynadığı atlar da seçilemedi, ama bazı bağımsızların seçilmesinde rol oynadı.
Referandumdan çıkan ‘hayır’ oyu da Eroğlu’nun mutluluğunu ikiye katladı.
Kuşkusuz ülke genelindeki siyasi tabloyu görmek için belediye meclis üyeliklerindeki oy dağılımına bakmak gerekecek, ancak ilk bakışta 29 Haziran’ın ‘kazananlardan çok kaybedenler’iyle akıllarda kalacak bir seçim olduğunu söylemek yanıltıcı olmaz.