“Kayıplar Komitesi daha etkin çalışarak, gömü yerini bulsun...”
14 Şubat 1964 tarihinde Poli’de bazı Kıbrıslırumlar tarafından vurulduktan sonra “kayıp” edilen Cengiz Ratip, “kayıp” edilişinin 49uncu yıldönümünde Meclis’te düzenlenen ve ailesi ile yetkililerin katıldığı bir törenle anıldı. Cengiz Ratip Poli’de öğretmen Turgut Sıtkı’yla birlikte vurularak “kayıp” edilmişti.
Tören, Meclis’teki “Cengiz Ratip Kütüphanesi”nde yapıldı. Törene Meclis Başkanı Hasan Bozer, “kayıp” milletvekili Cengiz Ratip’in eşi Hayriye Ratip, kızı Emine Pilli, ailesi, yakınları ve bazı siyasiler katıldı.
“Cengiz Ratip 49 yıl önce 14 Şubat 1964 tarihinde Rumlar tarafından pusuya düşürülerek, şehit edildiğinde Türk Cemaat Meclisi üyesi bir vatanseverdi” diyen Meclis Başkanı Bozer, Ratip’in milli mücadele döneminde Türk Mukavemet Teşkilatı saflarında Poli bölgesinde önemli görevler üstlendiğini söyledi.
Bozer, “kayıp” milletvekili Cengiz Ratip ve öğretmen Turgut Sıtkı’nın gömüldüğü yerin en kısa zamanda bulunmasını ve onlara yaraşır bir törenle defnedilmelerini arzu ettiğini kaydetti.
PİLLİ: “GÖMÜLDÜKLERİ YER BULUNMALI”
Cengiz Ratip’in kızı Emine Pilli de konuşmasında, “Babasının Kıbrıs Türk halkının ulusal kurtuluş mücadelesine gecesini gündüzüne katarak, hayatı uğruna katkı koyduğunu” söyledi.
Pilli, “Cengiz Ratip, mert, dürüst ve mütevazi kişiliğiyle tanınan, sevilen ve sayılan biriydi. İhtiyaçlı herkese yardımcı olurdu.
Bölgesinde Türk ve Rumlar arasındaki husumet ve anlaşmazlıkların çözümünde gayret gösteren bir kişi olduğundan, anlaşmazlıklarda ilk başvurulan kişiydi” dedi.
“Babasının 33 yaşında, yaşamına doymadan, bir pusu sonucunda Poli’de Turgut Sıtkı ile birlikte şehit edildiğini” belirten Pilli, nerede gömüldükleri bilinmeyen babası ve Sıtkı’nın kayıp şahıslar listesinde olduğunu söyledi.
Pilli, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin daha etkin çalışarak, her iki kayıbın gömü yerlerinin bulunmasını istedi. (TAK)