“Kayıplar” tartışıldı…
Kanada’nın York Üniversitesi tarafından Lefkoşa Üniversitesi’nde (University of Nicosia) düzenlenen üç günlük “Çatışmalar Öncesinde ve Çatışmalar Sonrasında Ortaya Çıkan Güçler ve Dünya Düzeninin Geleceği” başlıklı “uluslararası konferansta “kayıplar”ın bulunmasında ve yaraların iyileştirilmesinde Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum okurlarımızın medya aracılığıyla yaptıkları gönüllü katkıları ve oynadıkları önemli rolü anlattık.
2 Eylül 2013 Pazartesi günkü sunuşumuzun başlığı “Kendini kurban olarak görmekten empatiye giden yolda Kıbrıslıtürkler’le Kıbrıslırumlar’ın “kayıplar”ın bulunması ve iyileşme sürecine medya aracılığıyla katkıları” oldu.
Bir powerpoint sunuşu aracılığıyla, Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum okurlarımızın YENİDÜZEN’de “Kıbrıs: Anlatılmamış Öyküler” yazı dizimiz çerçevesinde gerek “kayıplar”ın olası gömü yerlerinin bulunması, gerekse anlattıkları aracılığıyla “kendini kurban görme” modundan toplumların birbirleriyle “empati” kurarak iyileşme sürecine Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum okurlarımızın nasıl katkıda bulunduklarını anlattık.
Başta Kanada’nın York Üniversitesi’nden olmak üzere İngiltere, Almanya, Japonya, Çad, ABD, İskoçya, Yunanistan, Kıbrıs gibi ülkelerden akademisyenlerin katıldığı konferansın “Kıbrıs” bölümünde Leipzig Üniversitesi’nden Burak Erkut “Kıbrıs’ın ekonomik yeniden birleştirilmesi: Yapısal sorunlar ve öneriler” konulu Powerpoint sunuşunu yaptı. “Kıbrıs ve Yeniden Yapılanma” konulu yuvarlak masa toplantısında ise DAÜ’den akademisyen Ahmet Sözen’in yanısıra Murat Ilıcan ve University of Nicosia’dan Nikos Triminikliodis araştırmalarını ve önerilerini sundular.
Üç günlük uluslararası konferansta Mısır, Yemen, Gazze Şeridi gibi bölgelerde çatışmalar sonrası yeniden yapılanma konuları da ele alındı.