1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. “Kaymaklı’nın girişinde bir “kayıp” gömülü olabilir…”
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

“Kaymaklı’nın girişinde bir “kayıp” gömülü olabilir…”

A+A-

Bir okurumuz şu bilgileri paylaşmak istediğini söyledi:

“Sizinle bir “kayıp” Kıbrıslırum’a ilişkin işittiğim bir öyküyü paylaşmak istiyorum. 23 Temmuz 1974’te Kıbrıslıtürk mücahitler Kaymaklı’ya girdiği zaman, üç Kıbrıslırum varmış, bunlardan biri “dur” emrine uymayıp kaçmaya çalışırken vurularak öldürülmüş. Diğer ikisi “dur” emrine uymuşlar ve tutuklanmışlar, sorgulandıktan sonra polise teslim edilmişler ve Birleşmiş Milletler aracılığıyla güneye iade edilmişler. Yani ikisi sağ kalmış, biri öldürülmüş. Öldürülen Kıbrıslırum’un genç bir asker olduğu anlatıldı bana ve ben de internette yaptığım araştırmada bu şahsın …….. isimli Kıbrıslırum olabileceğini düşünüyorum. Bu “kayıp”, Lefkoşa’da, Kaymaklı’da anıtın yanından kapalı bölgeye giden yol üzerinde üçgen bir yercik vardır, oraya gömülmüş olduğu anlatıldı bana – orada öldürüldüğü kesindir fakat oraya gömülüp gömülmediğini lütfen araştırınız.”
Bu okurumuzun anlattıklarından hareketle, o gün, orada bulunan bir okurumuzla konuştuk ve bize şunları anlattı:
“Orada bir kişinin dur emrine uymayıp öldürüldüğü kesindir fakat o söylenen noktaya gömüldü müydü bilemem çünkü biz operasyona devam ettiydik. Söylendiği gibi iki kişi tutuklanmıştı, bunlardan birisi kendisinin Yunan subayı olduğunu söylemişti. Bu iki şahsı takım komutanı polise teslim ettiydi, sonra da Birleşmiş Milletler aracılığıyla güneye gönderileceklerdi…”
Konuyla ilgili olarak yaptığımız araştırmada Kaymaklı’dan dört “kayıp” Kıbrıslırum’un adına rastladık. Bunlar 1940 Tseri doğumlu Elias Hristodulu, 1952 Alona doğumlu Panayotis Panayotu, 1955 Meniko doğumlu Nikolas Ppalazi idi. Bu üç Kıbrıslırum, 23 Temmuz 1974’te “kayıp” edilmişler. Dördüncü şahıs ise 1958 doğumlu yani 1974’te henüz 16 yaşında olan Zenon Zenonos imiş.  Zenon Zenonos, Lefkoşa doğumlu sivil bir genç imiş ve Kaymaklı’dan 21 Temmuz 1974’te “kayıp” edilmiş.
Geçmişte de bu bölgeye üç “kayıp” şahsın gömülmüş olduğu yönünde bazı okurlarımızın anlattıklarına yer vermiştik. Buna göre bu bölgede bulunan bir eve getirilen bazı tutuklu Kıbrıslırumlar, o dönemin mücahit komutanlarından birisi tarafından infaz edilmiş ve evin bodrumuna gömülmüşler.
Okurlarımıza bizimle paylaştıkları bu bilgiler nedeniyle teşekkür ediyoruz. Daha ayrıntılı bilgi sahibi olan okurlarımı, isimli veya isimsiz olarak 0542 853 8436 numaralı telefondan beni veya 22-83607 numaralı telefondan Kayıplar Komitesi görevlisi Mine Balman’ı aramaya davet ediyorum.

***

“Arkadaşım Handan Avni’yi arıyorum…”

Bir Kıbrıslırum okurumuz olan Larnakalı Marulla bizi arayarak şunları söyledi:
“Ben eski arkadaşlarımı arıyorum, yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim. Larnakalı’yım fakat şu anda Lefkoşa’da yaşıyorum. Geçmişte 1950’li yıllarda Öğretmen Koleji’nde bulunan Kıbrıslıtürk arkadaşlarımı çok iyi hatırlıyorum. Ayrıca Larnaka’da çok yakın olduğum bir arkadaşım vardı, adı Handan Avni idi. Handan’ın kardeşi avukat idi… Lütfen onu bulmama yardımcı olunuz… Yazılarınızı sürekli okuyorum ve size bu önemli görevi yerine getirmekte olduğunuz için teşekkür ederim… Arkadaşımı bulabilirseniz çok sevinirim…”
Larnakalı okurlarım eğer bu konuda yardımcı olabilirse çok memnun oluruz. 0542 853 8436 numaralı telefondan beni arayabilirsiniz.

***

“Arçoz’da bazı “kayıplar” gömülü olabilir…”

Bir okurumuz şu bilgileri paylaşmak istediğini söyledi:
“Aşşa köyünden (şimdiki adıyla Paşaköy) Kostas Kostrikki hakkında araştırma yapmanızı rica ediyorum. Bildiklerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Kostas köylümüzdü ve bir rençber idi. Asker değil sivil idi. 14 Ağustos 1974’ten birkaç gün sonra beş kişilik bir grubun içinde Kondea’daydı. Bu beş Kıbrıslırum’dan sadece bir tanesi sağ kurtuldu, sağ kurtulanın adı Panayotis idi. Diğerleri sağ kurtulamadı. Onları tutuklayanların bir grup Arçozlu Kıbrıslıtürk oldukları söylendi bize.
Arçoz’da yaptığımız araştırmada Arçozlu bir Kıbrıslıtürk bize, Kostas Kostrikki’nin köy meydanında bununan bir anıttan 40 metre kadar uzaklıkta bir noktaya gömülmüş olduğunu iddia etti. Lütfen bu konuyu araştırın…”
Konuyla ilgili olarak yaptığımız araştırmada, 1937 doğumlu, Aşşalı Kostas Kostrikki’nin 23 Ağustos 1974’te Kondea’da (şimdiki adıyla Türkmenköy) 1948 Aşşa doğumlu Apostolos Pafidis ve 1943 Aşşa doğumlu Andonios Spiru ile birlikte “kayıp” edildiklerini öğrendik. Kondea’da ayrıca 16 Ağustos 1974’te 1949 Aşşa doğumlu Dimitrius Markacis ile 18 Ağustos 1974’te Lisi (Akdoğan) doğumlu Panayis Spiru’nun “kayıp” edildiklerini öğrendik.
Yaptığımız araştırmada, Kondea’nın o günlerde yönetiminin Arçozlu Kıbrıslıtürkler’de değil, Sinde’ye (İnönü) bağlı Kuklalı (Köprülü) Kıbrıslıtürk mücahitlerde olduğunu da öğrendik.
Bu konuda daha ayrıntılı bilgi sahibi okurlarımı, isimli veya isimsiz olarak 0542 853 8436 numaralı telefondan beni veya 22-83607 numaralı telefondan Kayıplar Komitesi görevlisi Mine Balman’ı aramaya davet ediyorum.

Bu yazı toplam 1632 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar