“Kendi Everest’inize Tırmanın”
AKUT (Arama Kurtarma Derneği) Kurucu Üyesi ve Başkanı Nasuh Mahruki Türk Maarif Koleji’nde seminer verdi.
Türk Maarif Koleji’nin 50. Kuruluş Yıldönümü etkinlikler kapsamında gerçekleştirilen “Kendi Everest’inize Tırmanın” başlıklı seminerde, Mahruki aynı adlı kitabında da yer alan kişisel gelişim, kendisini tanıma, hedef odaklılık, kararlılık ve disiplin konularını irdeledi.
Türk Maarif Koleji’ndeki Rauf R.Denktaş Kültür Salonu’nda yer alan seminer, TMK Dağcılık Kulübü ve Genç İşadamları Derneği (GİAD) işbirliği ve İntergaz sponsorluğunda gerçekleştirildi.
TMK Müdürü Fehmi Tokay, GİAD Başkanı Arsen Angı, Intergaz’dan Gökan Ecesoy ve TMK Dağcılık Kulübü Sorumlusu Ahmet Bilir’in konuşmalarıyla başlayan seminerde Mahruki’yle ilgili bir sinevizyon gösterisi yer aldı; ardından Mahruki’nin sunumu başladı.
TOKAY
TMK Müdürü Fehmi Tokay, Nasuh Mahruki’nin çok yönlü bir kişi olduğunu belirtti ve dağcı, fotoğrafçı, yazar, eğitimci gibi takdire şayan vasıfları olduğunu söyledi. Tokay, Mahruki’yi okulda ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını da belirtti.
Fehmi Tokay, okulla ilgili vizyon çalışmalarını tamamladıklarını, eğitim yanında sürdürülebilir çevre konusuna önem verdiklerini, bu konuya katkı sağlamak istediklerini de söyledi ve Mahruki’nin bu konudaki deneyimlerinden faydalanmak istediklerini kaydetti.
Tokay TMK’yi yeniden toplum, iş çevreleri ve örgütlerle buluşturmak istediklerini de söyledi.
ANGI
GİAD Bakanı Arsen Angı da konuşmasında, TMK’lı olduğunu, uzun yıllardan sonra TMK’ya geldiğinde okulu çok gelişmiş bulduğunu söyledi.
Kişisel gelişimin çok önemli olduğunu ifade eden Angı, maddi değerlerin çalınabileceğini, birisi tarafından alınabileceğini ancak bilginin, yeteneğin asla çalınamayacağını kaydetti.
Öğrencilere bir de öğütte bulunan Angı, okuyup ülkelerine geri döndüklerinde iş için kimseden medet ummamalarını, memur olmak için siyasilerin peşinde koşmamalarını, tavsiye etti, ülkenin memura değil genç girişimcilere ihtiyacı olduğunu söyledi.
ECESOY
Etkinliğin Sponsoru İntergaz’dan Gökan Ecesoy da, TMK’nin çok özel bir eğitim kurumu olduğunu söyledi ve bu seminerle ilgili organizasyonun bir parçası olmaktan memnuniyet duyduğunu kaydetti.
TMK’nin eğitim sisteminin, öğretmenlerinin hep farklı ve ayrıcalıklı olduğunu söyleyen Ecesoy, ancak en önemli değerin öğrenciler olduğunu ifade etti.
Ecesoy, intergazın eğitime destek vermeye gönül vermiş bir kurum olduğunu da kaydetti ve öğrencilerin projeler hazırlayarak kapılarını çalmasını istedi.
BİLİR
TMK Doğa Kulübü Sorumlusu Ahmet Bilir da öğrencilere seslenerek, “Sizlerle aynı ortamda olmaktan siz okutmaktan gurur duyuyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Mahruki’yle ilgili sinevizyon gösterisi yer aldı ve Mahruki’nin sunumuna geçildi.
MAHRUKİ: “KENDİ EVEREST’İNİZE TIRMANIN”
Mahruki konuşmasında 7. kitabı olan “Kendi Everest’inize Tırmanın”dan oluşan sunumu öğrencilerle paylaşacağını kaydetti. Sunumunun 1,5 saat süreceğini, ardından öğrencilerin yorum, katkı ve sorularını alacağını söyleyen Mahruki, TMK’da olmanın kendisi için de bir ayrıcalık olduğunu ifade etti.
25 yıllık aktif bir spor hayatı olduğunu ve riskli sporlar sayesinde fark ettiklerini öğrencilerle paylaşacağını belirten Mahruki, hayatı da riskli sporlara benzetti.
Dağcılık sporu için gereken dayanıklılık, disiplin, konsantrasyon, azim ve benzeri özelliklerin mesleki anlamda da gerekli olduğunu söyleyen Mahruki, temel kuralın doğru yaklaşım ve doğru yönetim kullanılması olduğunu anlattı.
64 adımda başarı ve mutlak zihin haritasından bahseden Mahruki, bunarlı kullanarak 40 yıllık hayatında başarılı olduğunu anlattı.
Bu 64 maddenin birbirini tamamladığını kaydeden Mahruki, tümünün etkin kullanılmasıyla başarılı olunabileceğini dile getirdi.
“BAŞARILI İNSAN KENDİ DEĞERİNİ ORTAYA ÇIKARABİLMİŞ İNSAN”
Başarılı insanın, hayatın her alanında kendi değerini ortaya çıkarmayı başarmış insan olduğunu söyleyen Mahruki, insanın mutlu olmasının hayattaki en önemli unsur olduğunu belirtti.
Nüfusun çoğunluğunun farkında olmayan insanlardan oluştuğunu belirten Mahruki, hayatı yaşayan, hayatı seyreden ve hayatı değiştiren insanlar olduğunu anlattı.
İnsanın bir potansiyelle hayata geldiğini kaydeden Nasuh Mahruki, doğumdan sonra elde edilen özelliklerin “bizi biz yaptığını” belirtti.
İnsanın içindeki gizli gücü keşfetmesinin önemine işaret eden Mahruki, bir fidanın uygun toprağa dikilerek, uygun şartlarda bakımının sağlanmasıyla büyüyüp ağaç olabileceğini, yoksa yok olup gideceğinden örnek vererek, insanların da böyle olduğunu anlattı. Mahruki insanın da uygun şekilde beslenip desteklenmeyle mutlu, verimli, topluma yararlı birey haline gelebileceğini ifade etti.
İçimizdeki en iyi beni arayıp bulmanın öneminin altını da çizen Mahruki, doğru karar ve tercihlerin insan hayatında çok önemli ve belirleyici olduğunu, bunun bir arama değil inşa etme eylemi olduğunu anlattı.
“HEDEF İÇİMİZDEKİ POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKARMAK”
Mahruki hedefin içimizdeki potansiyeli ortaya çıkarmak olduğunu, insanın yapabileceğinden daha azını yaparak hayat boyu mutsuz olduğunu belirtti.
İnsanların ayaklarındaki pranga ve yüklerden kurtulması gerektiğini vurgulayan Mahruki, hayat bir değişim ve gelişim olduğuna göre önyargılı, şartlanmış ve tutucu olmaya gerek olmadığını kaydetti.
Ancak şartlanmalardan, önyargılardan kurtulmayla düşüncelerin özgürleşebileceğini dile getiren Mahruki, özgür düşünmenin önemini vurguladı, ancak özgürlüğün bedava olmadığını çalışmak, çabalamak ve potansiyelin farkına varmak gerektiğini belirtti.
Mahruki’nin sunumuyla ilgili ayrıntılara, seminer başlığıyla aynı adı taşıyan “Kendi Everest’inize Tırmanın” isimli kitabı okunarak ulaşılabiliyor.
(tak)