1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “Kendi için değil, kenti için çalışan bir başkan olacağım”
“Kendi için değil, kenti için çalışan bir başkan olacağım”

“Kendi için değil, kenti için çalışan bir başkan olacağım”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Girne Belediye Başkan adayı Murat Şenkul, kendi için değil, kenti için aday olduğunu söyledi, “Girne Belediyesi, 26 Aralık sabahından itibaren yerel liderlik gösterecektir” dedi.

A+A-

Ayşe GÜLER

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Girne Belediye Başkan adayı Murat Şenkul, kendi için değil, kenti için aday olduğunu söyledi, “Girne Belediyesi, 26 Aralık sabahından itibaren yerel liderlik gösterecektir” dedi.

Belediyenin ‘bakkal hesabı’ ile yönetildiğini vurgulayan Şenkul, 1994 yılından sonra ilk kez Girne Belediyesi’nin gizli batak pozisyonuna düştüğünü ifade etti.

Şenkul, mali yapıyla ilgili şeffaf bir yapı olmamasını eleştirerek, “Piyasaya ciddi borç olduğuna dair duyumlar var. Bu konudaki bilgiler sadece duyumlar üzerinde. Çünkü şeffaflık yok. Belediye Meclis üyelerine de açıklanamayan tüm kalemler ‘diğer’ kalemi altına ekleniyor” değerlendirmesinde bulundu.

Girne’nin ‘turizm kenti’ olarak ifade edildiğini ancak günden güne yaşanmaz bir hal aldığını söyleyen Şenkul, göreve gelmesi halinde ilk dönemde kanalizasyon, 90 gün içinde de trafik sıkıntısını rafa kaldırmayı hedeflediklerini açıkladı.

Şenkul, belediyede şu anda sorunlara karşı sorumluluk alınmadığını ifade ederek, “Girne’nin gittiği yol, yol değildir. Ruhunu kaybetmiştir, insanlar mutsuzdur” şeklinde konuştu.

“Girneli sahil yürüyüşü için Lapta’ya, dağ yürüyüşü için Alsancak’a, kahve içmek için Lefkoşa’ya, tatil yapmak için İskele’ye, tatil yapmak için Karpaz’a gidiyor” diyen Şenkul, “Girne, hak ettiği yerde değil” diye konuştu.

 

“Girne Belediyesi gizli batak pozisyonunda”

 Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)’nin Girne Belediye Başkan adayı Murat Şenkul, 1994 yılından sonra Girne Belediyesi’nin ‘gizli batak’ pozisyonuna düştüğüne dikkat çekti, “120-130 bin kişinin belediyesi, 200 milyon TL bütçesi var. Bakkal hesabı ile yönetiliyor, şeffaflık yok” şeklinde konuştu.

Girne Belediye Başkanlığına adaysınız. Ajandanızda bu konudaki ilk başlık, ilk hedef nedir?

“Girne Belediyesi’nin en büyük sorunu, düzensiz ve hesapsız bir mali yapısının olmasıdır. 120-130 bin kişinin belediyesi, 200 milyon TL bütçesi var. Bakkal hesabı ile yönetiliyor, şeffaflık yok. Kimin, nereye ödeme yaptığının bilinmediği bir yapı var. Bu da otomatik olarak, kayıplara sebep olmaktadır. Belediyenin piyasaya ciddi borcu olduğuna dair duyumlar var. Bu konudaki bilgiler sadece duyumlar üzerinde. Çünkü şeffaflık yok. Belediye Meclis üyelerine de açıklanamayan tüm kalemler ‘diğer’ kalemi altına ekleniyor. Girne Belediyesi, güne uygun finans yönetimi gütmediği için giderler artarken, gelirler sürekli sabit kalırsa, finansal sorun yaşamaya başlanır. Belediyede şu anda bu durumdadır. Devletten aldığı katkı ile halktan topladığı katkı ile çalışanlara ödediği hayat pahalılığı uyuşmamaya başladı. 1994 yılından sonra ilk kez Girne Belediyesi, gizli batak pozisyonuna düşmüştür. Bu yıla kadar belediye mali sorun yaşamamıştı. Geldiğimiz nokta da belediyede çok ciddi sorunlar var. Hepsi, yeni yasaya bel bağladı. O yasayla birlikte belediyelerin gelirleri artacak ama tahsilat sorunları da yaşamaya başlayacak. Örneğin; bir vatandaş 200 TL su faturası öderse, bu 800 TL’ye çıkacak. Biri öderse, diğeri ödemeyecek. Teoride gelir artışı hesaplanıyor ama bunun pratiğe yansımama olasılığı da var.”

 

Peki, bu konuda nasıl bir adım atmayı planlıyorsunuz?

“Hesapsız, kitapsız işlere son vereceğiz. Güne uygun, finans ekibi ile hareket edeceğiz. Belediyenin alacaklarını toparlayacağız. İşletme izinleriyle ilgili düzenleme yapacağız. Örneğin Gönyeli Belediyesi’nde en fazla bir haftada işletme izni verilirken, Girne Belediyesi’nde bu izni almak aylar sürüyor. Bazen bölümler arası dosyalar kaybolur, izin almak yıllar sürer. Bu durum hem belediyenin gelirlerini, hem de işletmelerle ilgili sıkıntı yaratmaya başladı. Bu durum da başıboşluğa doğru gitmeye başladı. Belediye dijital belediyeciliğin çok gerisinde kaldı. Girne’de gece suyunuz bittiyse, susuz kalırsınız. Kurumsal yapı, yerle birdir. Tüm sistem güne uygun değil. Nidai bey, (Nidai Güngördü) belediyenin eski müdürüydü. Kendisi bu alışkanlığından vazgeçemedi ve Girne Belediyesi’ni başkan gibi değil, amir ya da müdür gibi yönetiyor. Çalışanların tüm konularda kendinden icazet alınmasını istiyor, güven sorunu yaşıyor. Bu da belediyede hantal bir yapı oluşturuyor. Bunları çözmek ilk adım olacak.”


“Girne, 26 Aralık sabahı yerel liderlik görecek”

 Şenkul, Girne Belediyesi’nin 26 Aralık sabahından itibaren yerel liderlik göreceğini kaydederek, “Benim tek gailem, kendi için değil, kenti için çalışan bir başkan olmaktır. Girne’nin gittiği yol, yol değildir. Ruhunu kaybetmiştir, insanlar mutsuzdur” dedi.

Girne’de trafik ve kanalizasyon ana sorunların başında geliyor. Bu konuda ne yapılabilir?

“Girne’de trafik, kanalizasyon, kaldırımlar çok ciddi sorun. Turizm kenti deniliyor ama Girne, kapkaranlık. Belediye bu sorunun Kıb-Tek’e ait olduğunu söylüyor. Girne’yi tanımlamakta zorlanıyorum ciddi bir kişilik problemi yaşıyor. Turizm kenti olarak ifade edeceksek, buna uygun otel ve deniz olmasına rağmen alt ve üst yapı yeterli değildir. Bunlara göreve geldiğimiz gün neşter vuracağız. Göreve geldiğim gün Semih Sancar Caddesi’ndeki projeyi iptal edeceğiz. Yapılmak istenenle ortaya çıkan durum, birbiriyle uyuşmuyor. Bu konuda çözüm yöntemlerimiz vardır. Girne’de kilometrelerce kaldırım var. Milyonlarca TL harcandı. Ama bu kaldırımların en uzunu 300 metredir. Engelli bireyler, çocuklu aileler yürüyemez. Şeklen kaldırım var ama işlevsel olarak bir kaldırım yok. Kaldırım yapacaksak alt yapıyı geçireceğiz. Zengin bir belediye değiliz, kaynaklarımızı boşa harcamayacağız.”

senkul-6.jpg

 

Bu çözüm yöntemi nedir?

“Bu cadde 3 şerit yoldur. Bu yolu Doğu yönünde 2 gidiş, Batı yönünde tek gidişe çevireceğiz, yoğunluğa bağlı akıllı sinyalizasyon sistemine geçerek, trafiği düzelteceğiz. Şu anda başlayan, ancak mali sorun nedeniyle bitirilemeyen kaçış yolunu da 90 gün içinde ihalesine çıkacağız, aktif haline getireceğiz. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ile temasa geçerek, trafiğin yoğun olduğu saatlerde, Fevzi Çakmak Caddesi çıkış noktasında ara geçişle Girne çevre yoluna bağlanmasıyla ilgili işbirliği yapacağız. Kısa vadede Bellapais’te Makarios Köşkü diye bilinen bir alan var, oradan da Boğaz Piknik Alanı’na çıkan yolu da aynı saatler içerisinde kullanmak için girişim yapacağız. Trafikte milli servet harcanıyor, bu kabul edilemez. Tüm bunların yanı sıra Doğu Çevre Yolu’nun hayata geçmesi gerekmektedir. Girne Belediye bu noktada edilgen tavrını değiştirmek zorundadır. Belediye bu konuda sorumluluk almamaktadır. Bu yol Karayolları Dairesi ile ilgili olabilir, Liman, Turizm Bakanlığı ile ilgilidir, Vakıflar Çarşısı Vakıflar İdaresi ile ilgili olabilir. Ama bunlardan sorumsuz bir tavır alırsak, Girne’de bugünkü durum ortaya çıkar. Bunu değiştirmemiz gerekir. Girne Belediyesi, 26 Aralık sabahından itibaren yerel liderlik görecektir. Bu sorunlar hakkında sorumlu bir tavır alacaktır. Benim tek gailem, kendi için değil, kenti için çalışan bir başkan olmaktır. Herkesle işbirliğine açığım. Ama bu diyalog ve işbirlikleri Girne’nin sorunlarını çözmezse, mücadele edeceğim. Mevcut edilgen yapı rafa kalkacak, mücadeleci başkan modeli gelecek. Girne’nin gittiği yol, yol değildir. Ruhunu kaybetmiştir, insanlar mutsuzdur. Girneli sahil yürüyüşü için Lapta’ya, dağ yürüyüşü için Alsancak’a, kahve içmek için Lefkoşa’ya, tatil yapmak için İskele’ye, tatil yapmak için Karpaz’a gidiyor. Girne, hak ettiği yerde değil. Başkan olarak Girne Limanı’nı bakıma alıp, temizliğini yaptıracağım. Kanalizasyon için çalışma başlatıp, ışıklandıracağım. Bunu yaptığım için de Turizm Bakanlığı bana ‘dur’ mu diyecek? Polis ‘bunları yapamayacaksınız’ mı diyecek? Gelsinler, tutuklasınlar. Böyle bir şey yoktur. Bunlar bir şey yapmamak için bahane üretmek.”

 

“Girne, günden güne yaşanmaz bir hal alıyor, kanalizasyon kokusundan yürüyemiyoruz”

“Girne, günden güne yaşanmaz bir hal alıyor. Girne, turizm kenti ama meydanları yok. Kanalizasyon kokusundan yürüyemiyoruz” diyen Şenkul, “İlk dönemde kanalizasyon sorununu çözeceğiz. 90 günde trafik sıkıntısını büyük oranda rafa kaldıracağız. Girne’de nüfus levhasını sökeceğiz. Çünkü Girne’nin nüfusu 33 bin değildir” şeklinde konuştu.

CTP, yerel yönetimlere oldukça önem veriyor. Girne’de ‘reform’ olarak nasıl bir adım atacaksınız? Yerinden yönetimi nasıl güçlendirmeyi planlıyorsunuz?

“ Sorunların birebir muhatabı Girne Belediyesi ise, çözüm yeri de Girne Belediyesi olmak zorundadır. Merkezi Hükümet’ten talepte bulunmazsanız, bölgenize yatırım yapmakla ilgili çok da iştahlı olmadığınızı bilmek zorundasınız, talepkar olmak zorundasınız. Lapta ile Alsancak belediyeleri Batı Çevre Yolu için yol kapatma eylemi yaptı. Bugün eksik, aksak olsa da işin bir kısmı yapılmaya çalışılıyor. Hakkınızı almak zorundasınız. Girne yeniden göç merkezi haline gelmeye başladı. Burada başlayan insanlar, Lefkoşa’ya, İskele’ye yerleşenler var. Yurt dışına gidenler de var. Yabancılar da aynı konumda. Çünkü Girne, günden güne yaşanmaz bir hal alıyor. Girne, turizm kenti ama meydanları yok. Burada ücretsiz internet hizmetleri olmalı. Kanalizasyon kokusundan yürüyemiyoruz. Girne, Kervansaray’dan başlayarak, Çatalköy’e kadar 20 kilometrelik sahil yürüyüş ve bisiklet yoluna sahip olacak. ‘Mavi Kuşak’ dediğimiz kordonu oluşturacağız.”

 

Tüm bu projeleri hayata geçirmek için iç ve dış kaynaklarla ilgili planınız nedir?

 “Girne Belediyesi, Avrupa Birliği’nde de faydalanacaktır. Gerektiğinde Türkiye Cumhuriyeti’nden de faydalanacaktır. Her türlü kaynaktan yararlanacağız. Şu anda Atık Arıtma Tesisi ile ilgili ufak bir destek var. Türkiye’deki belediyelerle ufak tefek işbirlikleri vardı. Ama onlar da yeterli değil. Girne, her türlü desteğe muhtaç vaziyettedir. Buradaki iş insanlarıyla da bunu masaya yatıracağız. Ama bunu şeffaflıkla yapacağız. Hesap verebileceğiz.”

 

Şehri planlarken, kılavuzunuzda ne olacak?

“ Bu konuyu, Meydan Düzenlemesi Projemiz üzerinden örneklerle konuşabiliriz. Projeyi taslak halinde çıkaracağız, vatandaşlara sunacağız. Ancak yapım aşamasında Mimarlar Odası’nı devreye sokacağız. Katılımcılığı devreye koyacağız. Ortak paydada tüm sivil örgütleriyle çalışacağız. Çıktığımız tüm ihaleleri internet üzerinden yayınlayacağız. Tüm meclis toplantıları da internetten yayınlanacak. Bireysel kurtuluş, Girne’yi felakete sürüklüyor. Sadece ‘belediye başkanı değişsin, anlayış aynı kalsın’ bakış açısı da doğru değil.


➣ Nasıl bir Girne hayal ediyorsunuz?

➣ “Mavi Kordon Sahil Projesi ile dağda Yeşil Kordon Projesi’ni hayata geçireceğiz. Kent Parkı, yürüyüş alanları, Girne Meyve Bahçeleri Projesi’ni yürürlüğe koyacağız.  Girne’nin Kimliğini geri kazanmasını hayal ediyorum. İlk dönemde kanalizasyon sorununu çözeceğiz. 90 günde trafik sıkıntısını büyük oranda rafa kaldıracağız. Girne’de nüfus levhasını sökeceğiz. Çünkü Girne’nin nüfusu 33 bin değildir. Merkezi idareye de ilk mesajımızı vereceğiz. Girne’nin hakkını istiyoruz. Semih Sancar uygulamasını devre dışı bırakıp, yeni uygulamamızı hayata geçireceğiz. Toplu taşıma, bisiklet yollarına kadar trafiğin temel sorunlarını gidermek için Girne’yi yaşanılan bir kent haline getireceğiz. Girne’de ciddi güvenlik sorunu var. Zabıta Birimi’nin altındaki Kent Güvenlik Birimi’nde 4 zabıta var. Bu kabul edilemez. Polise yardımcı olmak zorundadır. Yeterli imkan vardır. Bu birimi en az 10 kat büyüteceğiz. Muhtemelen belediye içerisindeki farklı bölümlerden almak koşulu ile bu bölüme personel olarak güçlendirme yapacağız.”

FOTOĞRAFLAR: BURÇİN AYBARS

yd-destek-gorseli-2-869.jpg

Bu haber toplam 3983 defa okunmuştur