1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. 'KESİN TAKSİME BİR NEFESLİK MESAFE'
KESİN TAKSİME BİR NEFESLİK MESAFE

'KESİN TAKSİME BİR NEFESLİK MESAFE'

Kıbrıs (Güney) Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın geçtiğimiz temmuz ayında meydana gelen patlamanın baş sorumlusu olarak gösterilmesinin ardından Güney Kıbrıs’ta patlak veren siyasi krizin ucu Kıbrıs sorununa dokundu. Politis, Makarios D

A+A-

 

 

 

 

Kıbrıs (Güney) Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın geçtiğimiz temmuz ayında meydana gelen patlamanın baş sorumlusu olarak gösterilmesinin ardından Güney Kıbrıs’ta patlak veren siyasi krizin ucu Kıbrıs sorununa dokundu.

Politis, Makarios Drusiotis imzasıyla yayınladığı “Kıbrıs Sorunu Da İnfilâk Edecek... Müzakereler Çöküşe Doğru... Kesin Taksime Bir Nefeslik Mesafe” başlıklı haberinde, Rum iç cephesi parça parça, Hristofyas’ın itibarı da zayıflamış halde iken, çok yakında Kıbrıs’ın nihai taksimi tehlikesiyle karşı karşıya kalınacağını yazdı.

 

GORDON’UN MARKULLİ’YE UYARISI

 

Gazete, Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli’nin 23 Kasım’da New York’ta ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Philip Gordon’la yaptığı görüşmede, Amerikan tarafının Rum tarafına; yaklaşmakta olan gelişmelerin göğüslenmesi için fikirler ve yöntemler düşünmesini rica ettiğini ve Türk tarafının, yeni bir başarısızlık olursa, KKTC’nin; yeniden birleşmenin imkânsız hale geleceği şekilde, siyasi açıdan daha da yükseltilmesini isteyeceği uyarısında bulunduğunu yazdı.

Güney Kıbrıs’ta herkesin RMMO deniz üssündeki patlama ve etkileriyle etkilendiğini ancak önümüzdeki haftalar içerisinde müzakerelerin ve dolayısıyla Kıbrıs’ın akıbetini belirleyecek önemli gelişmeler yaşanacağını vurgulayan gazete, 30-31 Ekim’deki üçlü görüşmenin; “bu müzakereler turu için de yolun sonu” olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu yazdı, özetle şunlara dikkat çekti:

“Bir farkla, bu sefer federasyon temelinde çözüm müzakereleri yeniden başlayamayacak. BM’den bir kaynak gazetemize, ‘önümüzdeki süreçte, Kıbrıs sorununun 1974’ten beridir müzakere edilen parametreler temelinde çözülebilir mi yoksa iki bölgeli federasyon çözümü artık uygulanamaz mı olduğu belirlenecek’ dedi.

 

“MÜZAKERELER EKMEĞİNİ YEDİ, SUYUNU İÇTİ”

 

Genel Sekreter’in üçlü görüşmelerin ardından yaptığı açıklamaları ve Güvenlik Konseyi’ne yönelik raporlarını dikkatle okuyanların, olguların almış olduğu gidişattan kuşku duymaya hakkı yoktur. Belgelerden ortaya çıktığı üzere BM; takvim ve hakemlik olmayan, Kıbrıs aidiyetli müzakerelerin ekmeğini yiyip suyunu içtiği görüşündedir. Halen BM’nin Kıbrıs grubu, bu ay sonunda tırmandıracağı üç aşamalı bir çalışma programı uyguluyor:

1- Bütün başlıkların nihai müzakeresi (tamamlandı) 2- 20 Ekim’e kadar al-ver (Cuma günü başladı) 3- New York’ta yeni üçlü görüşme (30-31 Ekim olarak belirlendi) 4- Yıl sonunda uluslararası konferans (çağrılıp çağrılmayacağı kuşkulu)

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1072 defa okunmuştur