1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Keşke dışarısı da okul gibi olsa”
“Keşke dışarısı da okul gibi olsa”

“Keşke dışarısı da okul gibi olsa”

Sosyal medyada "okul bahçesindeki yalnız ve mutsuz" olduğunu ima eden fotoğrafı gündeme gelen ve çok tartışılan 14 yaşındaki fiziksel engelli öğrenci Abdülsamet Kazan, YENİDÜZEN’e konuştu:

A+A-

Fehime ALASYA

Demokrasi Ortaokulu Müdürü Tüner Tanpınar, sosyal medyaya düşen bir fotoğrafla gündeme gelen okulu hakkındaki iddiaları reddetti, söylenenlerin aksine okulda engelli bireyler için birçok yenilik yaptıklarını açıkladı.

Demokrasi Ortaokulu kapılarını YENİDÜZEN’e açtı, okuldaki engellilere yönelik çalışmaları gündeme taşıdı.

Okulda eğitim gören  Abdülsamet Kazan'ın sosyal medyaya düşen ve "mutsuz ve yalnız" olduğunu ima eden fotoğrafıyla gündeme okulda iddiaların aksine engelli bireyler için birçok çalışma yapılmış.

YENİDÜZEN ekibine kapılarını  açan okul müdürü ve öğretmenleri, sosyal medyadan yayılan haberlere tepki gösterdi. Fotoğrafa yansıyan Abdülsamet Kazan isimli 14 yaşındaki, sekizinci sınıf öğrencisi fiziksel engelli çocuğun, yansıtılanın aksine okulda çok mutlu olduğunu anlatan öğretmenler ve okul müdürü, okuldaki tüm fiziksel şartların "bir tamam" olduğunu ifade etti.

Oğluyla ve adadaki ‘engeller’ yüzünden yıllarca yaşadığı olumsuz şartları anlatan anne Aynur Kazan ise çocuğunun çok mutlu bir öğrenci olduğunu ve okula çok severek gittiğini anlattı. “Bizim en büyük şansımız Lefkoşa Türk Belediyesi’nden aldığımız ulaşım hizmeti ve Demokrasi Ortaokulu’nun bize sunduğu kolaylıklar”  diyen anne, yaşadığı tüm zorlukları ifade etti.

Yaşadıklarını anlatan fiziksel engelli öğrenci ise “Keşke dışarıda da her yer okulun içindeki gibi olsa” dedi. 

 

Sosyal medyaya yansıyan fotoğraf karesinin aksine okulda çok mutlu olduğunu anlatan fiziksel engelli öğrenci Abdülsamet Kazan, özelde kendi yaşantısından verdiği örneklerle, birçok fiziksel engellinin duygularına tercüman oldu

 

Karşılaştığı zorluklar, hayallerine engeller olmuyor…

Fiziksel Engelli Öğrenci Abdülsamet Kazan, doğuştan gelen engeli ile tekerlekli sandalyeye yarı bağımlı yaşam sürmeye alışmış…

Okuldaki dünyası ile dış dünyasını değerlendiren 14 yaşındaki, sekizinci sınıf öğrencisi Abdülsamet Kazan, mezun olduktan sonra Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi’ne gidip Bilgisayar üzerine eğitim alıp, kendi işini kurmak istiyor.

Karşılaştığı zorluklar, hayallerine engeller olmuyor…

Anaokulundan beridir annesinin yardımı ile okula gidip gelen Abdülsamet Kazan, tüm zorluklara rağmen annesinin desteği ile hayata sıkı sıkı bağlanmış, eğitimine devam ediyor.

Okulda çok mutlu olduğunu anlatan Abdülsamet Kazan, arkadaşları arasında Samet olarak biliniyor.

YENİDÜZEN’e konuşan Samet, okulda hayatını kolaylaştıracak rampalar, tuvalet gibi rahat hareket etmesini sağlayan alanlar olduğunu anlatıyor. Samet, tüm bunlara karşın, okul dışındaki hayatın çok da parlak olmadığını belirterek, “Keşke dışarıda da her yer okulun içindeki gibi olsa” diyor. 

Evine en yakın çocuk parkı nerede bilmeyen Samet, gönlünce, ‘engelsiz’ parka gittiği bir gün hatırlamıyor… 

Abdülsamet:  “Markete gidemiyorum çünkü ya rampa yok, ya da olan rampa çok yüksek. Kaldırımlar çok yüksek yalnız çıkamıyorum, markete, kırtasiyeye veya parka gidemiyorum. Annem olmadan yalnız hareket edemiyorum. Bazen araçlar kaldırımlara park ediyor, zorlanıyoruz, bunlar olmamalı…

Okul dışında bir üniversitenin havuzuna yüzme dersine gidiyorum, babam özel sektörde şoför, annem ise ev hanımı…

Belediyenin aracı beni her gün evimden alıyor, okula getiriyor. Belediye arabası olmasa annem beni tekerlekli sandalyede sürerek okula getiriyor, okuldan alıyor.

Çoğu zaman bir yere gitmezden önce engelli girişi için rampa var mı diye düşünüyorum, sonra vazgeçiyorum.” 

 

Demokrasi Ortaokulu Müdürü Tüner Tanpınar: “Hiçbir zaman onu dışlamadık”

 

Demokrasi Ortaokulu öğretmenleri;
“Lanse edildiği gibi yalınız ve mutsuz değildi”

“Abdülsamet Kazan, sekizinci sınıftır. Arkadaşları ile çok uyumlu ilişkileri var. Çocukların hepsi ona yardımcı olur, Samet çok mutlu bir çocuktur. Ailesi de arkadaşları da çok ilgilidir. Fotoğrafın çekildiği o gün okul zili çaldıktan sonra servisi birkaç dakika gecikti, Samet biraz geç arandı, o sırada servisi bekliyordu. Okulda öğrenciler de vardı, hocası yanına çağırdı, ‘yanımızda bekle yalnız kalma’ dedi, çocuk da ‘yok hocam ben yola bakayım da geldiklerini göreyim’ dedi ve kenara gitti. O sırada telefona bakıyordu… Lanse edildiği gibi yalınız ve mutsuz değildi.”

Demokrasi Ortaokulu öğretmenleri: “Lanse edildiği gibi yalınız ve mutsuz değildi”

“Biz onu ötekileştirmeden normal şartlarda kaynaştırarak topluma kazanmaya çalışıyoruz”

“Arkadaşları onu yürümesi için de cesaretlendiriyor, ayağa kalkıp sandalyesini iterek kendisi de sürebiliyor. Tamamen sandalyeye bağımlı değildir. Okula başladığı ilk günlerde sınıftan çıkmak istemiyordu, bunu fark edip rehber öğretmenimizle birlikte, arkadaşlarının da yardımıyla üstesinden geldik, şimdi her teneffüs dışarı çıkıyor.  

feh-002.jpg

Biz okulda her şekilde ona yardımcı olmaya çalışıyoruz…  Uzaktan gizlice fotoğraf çekip araştırmadan bu şekilde yansıtmak çok kötü… Biz onu ötekileştirmeden normal şartlarda kaynaştırarak topluma kazanmaya çalışıyoruz, toplum içinden birileri çıkıyor ve bilgi edinmeden ileri geri yorumlarda bulunuyor.”

 


Demokrasi Ortaokulu Müdürü Tüner Tanpınar:
“Hiçbir zaman onu dışlamadık”

“Bu öğrencimiz 2015 Haziran’ından okula kayıt yaptırmıştı. Durumunu öğrenince hem kişisel çabalarımız hem de bakanlık ile istişare içinde okul açılana dek tüm fiziksel donanımı fiziksel engelli öğrencimizin kullanabileceği hale getirmeye çalıştık. Engelli tuvaleti yaptırdık, giriş ve çıkışlara rampalar yaptırdık, bir sınıfı seçerek hep alt katta tuttuk, hiç üst kata çıkarmadık ki Samet yukarıya çıkmak zorunda kalmasın.

İlk başta Samet’in annesinin sürekli okulda beklediğini, sürekli gelip gittiğini gördük. Çocuğunun ortamını gözlemleyen anne, okula karşı güven duyduğu için gelmemeye başladı, bizler de anneyi Samet’e özgüven vermesi için destekledik ve anne artık okula gelip beklemekten vazgeçti. Biz de bu anneyi, o yıl yılın annesi seçtik…

Samet okula LTB özel aracı ile gidip geliyor. Evinden aranıp okula bırakılıyor, okuldan da alınıp eve götürülüyor.

Arkadaşları ile çok iyi ilişkileri var. O fotoğrafı ve yazılanları görünce çok üzüldük. Hemen okulumuzun rehber öğretmeni ile görüşerek, çocuğun durumunda herhangi bir kötü gidişat mı var diye öğrenmek istedik ama her şey yolundaydı, çekilen fotoğraf tamamen bir anlık rastlantıydı. Aile ile de konuştuk, onlar da yazılanlar için çok üzgündü… Fotoğraf çekmek yerine gelin, bilgilenin, herkese kapımız açık…

Keşke gelinse ve bizden bilgi istenseydi, o zaman doğruları öğrenirlerdi. Bu bizi üzdü… Biz okul olarak Samet ve onun durumuna çok duyarlıyız. Bu durumlar için pek çok etkinliğe katılıyoruz, tüm etkinliklerimize de Samet’i de götürüyoruz, hiçbir zaman onu dışlamadık. Ne onu dışladık ne de ona kendini ayrıcalıklı hissettirecek kadar özel ilgi gösterdik, her şey olması gereken şartlarda ve durumda ilerliyor…”   

Anne Aynur Kazan “20 yıllık hayatımda en büyük güzellik belediyenin bu ulaşım yardımı ve okulun yaptıkları oldu”

 

Anne Aynur Kazan;
“20 yıllık hayatımda en büyük güzellik belediyenin bu ulaşım yardımı ve okulun yaptıkları oldu”

“Aracımız olmadığı için çocuğumu okula ben götürdüm, dört yıldır Lefkoşa Türk Belediyesi’nden bu konuda yardım alıyoruz, belediye elimiz ayağımız oldu. Öncesinde çocuğumu hep ben taşıdım, hiç yılmadım, yazda yandık terledik, kışta yağmur yedik, donduk ama yine de vazgeçmedik, çocuğumu eve kapatmadım, içine kapanmasına müsaade etmedim. Bir de 20 yaşına gelen kızım var, o da fiziksel engelli, ikisi de hayat dolu, sosyal çocuklar. Kızım sürüş derslerine başladı, arabası olunca daha da özgür olacak, spor yapıyor…

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin ulaşım hizmeti, Demokrasi Ortaokulu’nun sağladığı kolaylıklar bizleri hayata sımsıkı bağladı… Bizim için hayat zaten sor, çocuklarımın çocukluğu çok ama çok zor geçti, fakat her şeye rağmen onları hayata bağladım…

Demokrasi ortaokuluna ilk yazıldığımızda çok eksik vardı, çok endişeliydim, ama okul açılana dek tüm ihtiyaçlarımız tamamlanmıştı, çok duygulandım. Yine de günlerce gidip geldim, güvenemedim, sonra gördüm ki Samet mutlu ve gidip gelmekten vazgeçtim. Okul müdürü de öğretmenler de benimle sürekli iletişim içerisinde, en ufak bir durumda bana haber veriliyor. 

Oğlum  okulda yapılan tüm etkinliklere dahil ediliyor. Kimi zaman öğretmenler, kimi zaman müdürün arabasında, onların yardımıyla… Hiçbir yerden geri kalmıyor ve çok mutlu oluyor. Okula ve yönetime ne kadar teşekkür etsem azdır. Yapılan haberler beni çok üzdü inanın. Özelde Sametim’i örnek vererek geneldeki sorunlar anlatılmaya çalışıldı belki ama çok yersiz oldu.

Evet ülkede gerçekten engelli olmak çok zor ama bazı kurum veya kuruluşlar bize sahip çıkıyor, bunu inkar edersek nankör oluruz…”

“Onlar benim yükümü hafifletti, sanki engelli değilmiş gibi hissediyor ve normal insanlar gibi yaşıyoruz…”

“Devlet bu gibi hizmetlere, engelli vatandaşların ve ailelerin hayatını kolaylaştırmak için daha fazla önem vermeli, yatırım yapmalı, bunları yapan yerler de bilinçsizce eleştirilmemeli…

Evimize gelen özel ders öğretmenleri, fizik tedavi doktorları gibi pek çok hizmet var. Belediye, okul ve dernek bize çok yardımcı. Onlar benim yükümü hafifletti. Sabah oğlum evden çıkıyor, öğlen evine geliyor, hiçbir engeli olmayan çocuklar gibi… Sanki engelli değilmiş gibi hissediyor ve normal insanlar gibi yaşıyoruz… 20 yıllık hayatımda en büyük güzellik belediyenin bu ulaşım yardımı ve okulun yaptıkları oldu. Bunlar ada geneline yayılmalı, ne olur, engelli ailelere kulak verin, onların yükünü hafifletin, yardımcı olun. Çocuklarımızı eve kapatmayalım…”

 

 

 

 

Bu haber toplam 7701 defa okunmuştur
Etiketler : ,