1. HABERLER

  2. HABERLER

  3.  “Kıbrıs çözülmesi gereken bir mesele”
 “Kıbrıs çözülmesi gereken bir mesele”

 “Kıbrıs çözülmesi gereken bir mesele”

Atina'ya çalışma ziyareti düzenleyen TC Başbakanı Binali Yıldırım, görüştüğü Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile ortak basın toplantısı düzenledi.

A+A-

Atina'ya çalışma ziyareti düzenleyen TC Başbakanı Binali Yıldırım, görüştüğü Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Yıldırım, Kıbrıs konusunun hem Türkiye, hem Yunanistan için çözülmesi gereken bir mesele olduğuna işaret ederek, “Olumlu düşünceler içerisindeyiz. Adil olması, adil yönetişimi sağlaması, adada yaşayan toplumların gelecekteki güvenliğini teminat altına alacak bir sonucu getirmesi lazım” dedi.

Tsipras ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmenin kritik bir dönemde gerçekleştiğini belirtti. Tsipras, “Biz Cenevre zirvesinin ileriye yönelik bir adım olması için çabalarımızı devam ettiriyoruz. Sorunun çözülmesi için çalışıyoruz. Aramızdaki işbirliği ve ön hazırlıklara devam etme konusunda mutabık kaldık” ifadelerini kullandı.

“KIBRIS, BÖLGEDEKİ İSTİKRAR AÇISINSAN SON DERECE ÖNEMLİ”

Kıbrıs müzakereleri kapsamında 28 Haziran'da İsviçre'de başlayacak zirveye ilişkin Tsipras, bölgedeki istikrarsızlaşmadan dolayı Kıbrıs sorununun çözümünün daha da önem kazandığını ifade etti.

Tsipras, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın başbakanla önümüzdeki dönemde sürekli olarak irtibat halinde olmayı kararlaştırdık. Kriz ve gerginliklerin ortaya çıkmadan engellenmesi konusunda anlaşmaya vardık. Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözümün bulunması, her zamankinden daha da önemli bir hale gelmiştir. Çünkü bu konu, bölgedeki istikrar açısından da son derece önemli. Sayın Başbakan’a kendi görüşlerimizi ilettim. BM kararları ve AB müktesebatı çerçevesinde bu soruna bir çözüm bulunmasını desteklediğimi söyledim ve birleşik bir Kıbrıs çözümü dahilinde hem Kıbrıslı Rumların hem Kıbrıslı Türklerin çağdaş kriterler çerçevesinde üçüncü ülkelere ihtiyaç olmadan bir çözüm bulunması konusunu aktardım ve kendisiyle sürekli irtibat halinde olmamız konusunda anlaştık. Bu konuyla ilgili olarak her ikimiz de ileriye yönelik olumlu adımlar atma konusunda kararlıyız. Hem İsviçre’de hem başka bir bölgede gerçekleşecek bu diyaloğun ileriye gitmesi için her türlü katkıyı sağlamaya hazırız”

YILDIRIM

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, Tsipras ile AB, Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve Ege’deki konuları ele alıp samimiyetle değerlendirdiklerini söyledi.

Yıldırım, şöyle devam etti:

“Ortak coğrafyayı paylaşıyoruz, coğrafya kaderdir, sevinç de keder de ortaktır. Ayrıştığımız değil anlaştığımız konuları öne alarak iki ülke arasındaki ilişkileri yatırım, turizm, sosyal ve kültürel alanlarda yeni boyutlar kazandırmak faydalı olacaktır. Sorunları görmezden gelemeyiz, sorunların çözümü kazan-kazan formülüyle olmalı. Aramızdaki meseleleri iki komşuya yakışır şekilde konuşarak çözümü üretmeliyiz. TC AB tam üyeliğine aday ve Yunanistan’ın bu yöndeki her zamanki yapıcı tutumunu biliyoruz, teşekkür ediyoruz”

“YENİ BİR BAŞLANGIÇ”

Binali Yıldırım, “Türkiye AB ile yeni bir vizyon ile yeni bir başlangıç yapmak istiyor. 18 Mart 2016’da imzalanan TC-AB arası anlaşma ciddi bir heyecan oluşturdu” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, şöyle devam etti:

“Vizelerin kaldırılması, göçmen sorununun ortadan kaldırılması ve 3 milyon mülteci için mali destek sağlanması ve geri kabul anlaşması. Bu anlaşma kısa sürede akamete uğradı ve uygulanamadı. Göç meselesinin Yunanistan ve AB için ciddi bir sorun olduğunu bildiğimiz için ana karadan adalara geçişi kontrol altına aldık. Temennimiz AB’nin anlaşmanın geri kalan kısımlarını yürürlüğe koyması ve değerli dostum Tsipras’ın olumlu katkısını da ifade etmek istiyorum. Ege’de ihlaller ve üst uçuşlarla ilgili konulardan sayın başbakan bahsetti. İhlaller tek taraflı olmuyor karşılıklı oluyor. Amacımız bu ihlalleri asgariye indirmek ve olay tırmandırmamaktır. Bunun yolu doğrudan iletişimdir. Karşılıklı biz, danışmanlarımız bu konuda çalışacaklar ve her iki ülkenin askeri yetkilileri bir araya gelerek ortak akıl bulmak için gayret gösterecekler. Bunun zeminin var olduğunu gördüm”

DOĞU AKDENİZ’DEKİ ENERJİ KAYNAKLARI

Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının insanlığın ortak mirası olduğuna işaret eden Yıldırım, bu kaynaklar kullanılırken Kıbrıs adasının, kuzeyin ve güneyin haklarının korunarak çalışmalar yapılması önemi üzerinde durduklarını söyledi.

“TÜM KIBRIS HALKLARININ GÜVENLİĞİNE YÖNELİK BİR ÇÖZÜM BULUNMALI”

Yıldırım, şöyle devam etti:

“Kıbrıs konusu hem Türkiye, hem Yunanistan için çözülmesi gereken bir mesele olduğunu biliyoruz. Olumlu düşünceler içerisindeyiz. Adil olması, adil yönetişimi sağlaması, adada yaşayan toplumların gelecekteki güvenliğini teminat altına alacak bir sonucu getirmesi lazım. AB-Türkiye ilişkileri bakımından,  AB-Birleşmiş Kıbrıs ilişkileri bakımından da, çözümün gereken garantileri temin etmesi gerekiyor. Bu konuda daha çok çalışma ve gayret etme ihtiyacı olduğunu konuşma fırsatı bulduk. Bunun BM kararları ve AB kazanımları çerçevesinde birleşmiş bir Kıbrıs'a yönelik olması gerektiğini ifade ettim. Tüm Kıbrıs halklarının güvenliğine yönelik bir çözüm bulunması gerektiğini ve üçüncü güçlerin müdahalesi olmadan gerçekleşmesi gerektiğini ifade ettim.”

“İŞBİRLİĞİ VE ÖN HAZIRLIKLARA DEVAM ETME KONUSUNDA MUTABIK KALDIK”

Tsipras, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, “Cenevre Konferansı, oyunun sonu” yönündeki değerlendirilmesi hatırlatılarak, sorulan “Cenevre, çözüm için bir pencere açacak mı?”  sorusunu yanıtında, İsviçre'deki toplantının yolun sonu olmadığı ve yol açmayı amaçladıkları mesajını vermek istediğini söyledi.

Tsipras, “Biz Cenevre zirvesinin ileriye yönelik bir adım olması için çabalarımızı devam ettiriyoruz. Sorunun çözülmesi için çalışıyoruz. Aramızdaki işbirliği ve ön hazırlıklara devam etme konusunda mutabık kaldık. Eide’nin açıklamasını ben de duydum, yolun sonundan bahsetti açıklamasında. Ben kendisine ünlü İspanyol şairin sözlerini hatırlatmak istiyorum: ‘Yolcunun yolu yoktur, yolu yürüdüğünüz sürede bulursunuz’. Yürüdükçe yol açılır, bu mesajı veriyoruz” dedi.

Yıldırım, aynı soruyu yanıtında, “Gitmek isterseniz gidecek yol her zaman bulunur. Biz de çözüm istiyoruz ama unutulmasın ki bu mesele BM’nin meselesi değil. Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum toplumlarının meselesidir. BM çözüm için katkı sağlamaktadır” dedi.

Çözümün neticede her iki toplumu tatmin edecek kalıcı adil bir çözüm olarak ortaya çıkması gerektiğini kaydeden Yıldırım, “ Geçmişteki anlaşmalardan kaynaklanan garantör konumumuzla Türkiye ve Yunanistan başbakanları olarak çözüme ulaşmak için gereken her türlü olumlu katkıyı yapmak için karar verdik, bu yönde çalışmalarımızı devam ettireceğiz” şeklinde devam etti.

 

 

Bu haber toplam 3738 defa okunmuştur