1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. 'Kıbrıs – Görünmeyenin Peşinde'
Kıbrıs – Görünmeyenin Peşinde

'Kıbrıs – Görünmeyenin Peşinde'

“Cyprus – Tracing the Non-visible” Çok önceden yayımlanacağı duyurulan, ama geciken, üç dilli ve çok-toplumlu bir kitap çıktı geçen haftalarda… “Kıbrıs – Görünmeyenin Peşinde”, 50 fotoğraf ve 50 kısa me

A+A-

 

“Cyprus – Tracing the Non-visible”

 

 

Çok önceden yayımlanacağı duyurulan, ama geciken, üç dilli ve çok-toplumlu bir kitap çıktı geçen haftalarda…

 

“Kıbrıs – Görünmeyenin Peşinde”, 50 fotoğraf ve 50 kısa metinden oluşan bu eser, Avrupa Komisyonu Kıbrıs temsilciliği tarafından, AB Konseyi Kıbrıs Dönem başkanlığı dolayısıyla yayınlandı” diye yazılmış ilk sayfasında.

 

Önsöz’de ise: “Okuyucu, bu yüz aracının yardımıyla, Kıbrıs’ın genelde basmakalıp olan imajını yok edip kendi beklenmedik hikaye ve görüntüsünü yakalayabilir” deniyor, kitabı hazırlayan Maria Papacharalambous ve Achilleas Kentonis tarafından.

 

Kitaba katkı koyanlarsa şöyle:

Kısa metinler: Yiannis Toumazis, Giorges Christodoulides, Despina Gkatsiou (Yunanistan), Michalis Papadopoulos, Ricardo Echevarria (İspanya), Homero Aridjis (Meksika), Savvas Varnavides, Hassan Mustafa, Juanjo Corrales (İspanya), Antonis Mposkoitis (Yunanistan), Kyriakos Charalambides, Dionysis Savvopoulos (Yunanistan), Niki Marangou, Lily Michaelidou, Christina Theodotou, Ioanna Mikrogiannaki (Yunanistan), Chambis, Niki Katsaouni, Stephanos Stephanides, Linos Panagi, Garo Keheyan, Stavros Karayiannis, John Michael Mouskos, Ute Woermann-Styliaou (Almanya), Mehmet Yaşın, Pambos Kouzalis, Murat Kanatlı, Anna Grichting Solder (İsviçre), Gürgenç Korkmazel, Nora Nadjarian, Giannis Pikpas Ioannou, Cai Weizhou (Çin), Alexis Petrou, Philippos Philippou, Neşe Yaşın, Emir Gül, Achim Wieland (Almanya), Alev Adil, Naomi Rood (ABD), Christos Theodorou, Kemal Deveci, Ingrid Christodoulou (Hollanda), Nafiz Akşehirlioğlu (Türkiye), Marianna Galidi, Glafkos Koumides, Elena Stylianou, Eftychia Panagiotou, Alicia E. Stallings (ABD), Aydın Mehmet Ali, Elena Pavlidou.       

 

Fotoğraflar: Orestis Lambrou, Peter Eramin, Antonis Minas-Loucia Serghiou, Ümit İnatçı, Andros Efstathiou, Doros Partasides, Charis Zambarloukos, Katia Christodolulou, Stelios kallinikou, Sümer Erek, Giorgos Ioannou, Antigoni Drousiotou, Costakis Charalambous, Ioannis Gerou, Myranda Lysanrou, Theopisti Stylianou, Gonca Hassan, Takis Demetriades, Michalis Theocharides, Evi Tselika, Mehmet Erdogan, Alana Kakoyiannis, Makis Economides, Christodoulos Antoniades, Ioannis Eftafianos, Melis Pittas, Haris Pellapaisitotis, Didem Gürdüm, Panayiotis Mina, Petros Lambrou, Dimitris Vattis, Nicos Philippou, Yiannis Ioannou, Elizabeth Hoak-Doering, Andreas Andreou, Nikos Avraamides, Yiannakis Vakis, Yionnos Demetriou, Diomedes Nikitas, Andreas Coutas, Michalis Georgiades, Michalis Kyprianou, Sophia Hadjigeorgiou, Antoni Theodosiou, Ergenç Mehmet Korkmazel, Sotos Iamnisos, Zenon Sierepeklis, Phiniki Strouppa, Nafia Akdeniz, Zenon Zinonos.

 

Kitabın editörlüğünü Philippos Philippou, Aydın Mehmet Ali, Kezban Akansoy yapmış.

 

Niyet ne olursa olsun, yine sapla saman birbirine karıştırılmış. Yani iyi fotoğraflarla iyi olmayan fotoğraflar; iyi şiirler/kısa metinler ile iyi olmayan şiirler/kısa metinler, hepsi bir arada.  

 

Kitabın iki Türkçe editörü olduğu gösteriliyor ama bir sürü yazım yanlışı var. Ve daha da önemlisi, zaten Türkçe yazılmış bazı şiirlerin, İngilizce’den tekrar Türkçe’ye çevrilmiş olması. Bence bu büyük bir gaftır.   

 

//

 

Bitirirken, Alev Adil’den, ‘Becoming Cypriot in the Time of Memory/Hatıralar Zamanında Kıbrıslı Olmak’ adlı çeviri şiirini alıntılamak istiyorum.

 

Kıbrıslı olmak, denizdir.

Kıbrıslı olmak, nar yemektir, bakırdır, kumdur.

Kıbrıslı olmak, bir bukalemundur.

Kıbrıslı olmak, yasemindir, manolyadır, portakal çiçeğidir.

Kıbrıslı olmak, Afrodit olan Asterte’dir.

Kıbrıslı olmak, her yıl tekrar bakire olan bir fahişe olmaktır.

Kıbrıslı olmak, onu canlandıracak olan adamın öpücüğünü      

         Arzulayan bir heykel olmaktır.

Kıbrıslı olmak, babanın şehvetinden kurtulmak için

         Bir mersin ağacı olmaktır.

Kıbrıslı olmak, tekkede dönen dervişlerdir.

Dön, dön ve tekrar dön.

Bana Ariadne diyebilirsin, bunda ne kötülük ne yalan var sevgilim.

Ama daha fazlası var, çok daha fazlası.

Labirent benim.

Minotaur benim. 

 

 

 

 


*Yazıda kullanılan fotoğraf Ergenç Korkmazel’e aittir.

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1455 defa okunmuştur