KIBRIS RUM BASININDA MONT PELERIN
Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Mont Pelerin’de gerçekleştirilen görüşmelerin sonuçsuz tamamlanması Rum basınında geniş şekilde yer aldı.
Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Mont Pelerin’de gerçekleştirilen görüşmelerin sonuçsuz tamamlanması Rum basınında geniş şekilde yer aldı.
Haber, Fileleftheros’ta “Mont Pelerin’de Başarısızlık-Sonuç Alınmaksızın Gece Boyu Görüşmeler, Toprak Kriterlerine İlişkin Kıbrıs Türk tarafından Sert Çizgi-Toprak Konusunda Korku Filmi-2”; Politis’te “Anlaşma Yerine Krize Vardık-Mont Pelerin’deki Müzakereler Sonuçsuz Kaldı-Nihai Başarısızlık Tehlikesi”; Alithia’da “Mont Pelerin’deki Çaba Başarısız Oldu”, Simerini “İyi Ortamda Son-Mont Pelerin’de Başarısız Sonucun Ardından Sorumluluk Yükleme Oyunu Başladı”, Haravgi “İsviçre’de Kriterlere İlişkin Anlaşma Olmadı” başlığıyla aktardı.
Fileleftheros’un haberinde, Toprak kriterleri konusunda Mont Pelerin’de gerçekleştirilen ikinci tur görüşmelerin sonuçsuz kaldığını yazdı. Kıbrıs Türk tarafının önceki günlerin retoriğini terk ederek, katı ve uzlaşmaz bir tutum sergilediği iddia edildi.
Gazete, Türk tarafının, eski sözlü taahhütlerini terk ederek, bir sonraki aşama olan çok taraflı konferansa yol açacak Toprak konusundaki anlaşmaya yönelik süreci bertaraf ettiğini yazdı.
“ANKARA’DAN ALDIĞI DİREKTİFİN ÖTESİNDE MÜZAKERE ETMESİ MÜMKÜN OLMADI”
Gazete, yapılan en üst düzeyde çabalara karşın, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın “sürekli iletişim halinde olduğu Ankara’dan aldığı direktifin ötesinde müzakere etmesinin mümkün olmadığını” yazdı.
Gazete Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in sosyal medya hesabı Twitter aracılığıyla yazdığı mesajda “maalesef Toprak konusundaki kriterlerde sonuca varılamadı” ifadesini kullandığını yazdı.
Toprak konusundaki kriterlerin, “iki kurucu devletin sınırlarını belirleyen oran, geri dönecek göçmen sayısı ve kıyı şeridi oranı” olduğunu anımsatan gazete, Türk tarafının, görüş birliği olarak addedilen Kıbrıs Rum idaresi altına 80-85 bin göçmenin geri dönmesini bertaraf ettiğini savundu.
Gazete, Mont Pelerin görüşmelerinde tüm çabanın, “iki liderin Toprak konusunda bir uzlaşmaya varmasına, harita hazırlanmasına ve çok taraflı konferans tarihinin belirlenmesine” harcadığını yazdı.
Müzakereler sürecinin o kadar da kolay olmadığı ve öngörüldüğü şekilde normal gitmediğini yazan gazete, geri dönecek göçmen ve toprağa ilişkin rakamların, “iki tarafı ayıran küçük mesafenin aslında anlaşma yapılmasına olanak tanımayacak kadar büyük olduğunu” savundu.
“TOPRAK KONUSUNA İLİŞKİN ÖZLÜ MÜZAKERE DÜN SABAH BAŞLADI”
Gazete, gece yarısından sonra Kıbrıs Rum tarafından gelen mesajın, müzakerenin kritik ve zor bir aşamada bulunduğu şeklinde olduğunu, bunun da iki tarafın kriterlerde sonuca varması ve bunları harita üzerine koyması noktasına geldiği anlamını taşıdığını yazdı.
Toprak konusuna ilişkin özlü müzakerenin dün sabah, liderlerin ilk görüşmesinde başladığını ve liderlerin üç kriter üzerine odaklandığını yazan gazete, görüşme sırasında liderlerin bölgeleri görüşmekten kaçındığını ve sadece kriterleri ele aldığını belirtti.
Gazete, Akıncı’nın, görüşmenin bir noktasında, Kıbrıs Rum idaresi altına verilecek topraklarda yaşayacak Kıbrıs Rum sayısıyla ilgili 70 bin gibi bir rakamdan bahsettiğini, bunun da daha önce dile getirdiği rakamların çok altında olduğunu savundu.
“TÜRK TARAFI GÜZELYURT’U DIŞARIDA BIRAKTI”
Türk tarafının bu rakamlarla birlikte, söylememesine karşın, Güzelyurt’u dışarıda bıraktığını savunan gazete bu gelişmenin anlaşmaya olanak tanımadığını da belirtti.
Gazete dün gün boyu süren görüşmelerin ayrıntılarına da yer verirken, görüşmelerin dün akşamki bölümünden önce Türk tarafının, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüşme talebinde bulunduğunu yazdı.
Habere göre, BM, Akıncı-Eide görüşmesinin ardından Anastasiadis ve heyetiyle ayrı bir görüşme gerçekleştirdi.
SÜREÇ, “KRİZE” VE “ÖZLÜ BİR ÇIKMAZA” SÜRÜKLENDİ
Haberi “Anlaşma Yerine Krize Vardık-Mont Pelerin’deki Müzakereler Sonuçsuz Kaldı-Nihai Başarısızlık Tehlikesi” başlıklarıyla veren Politis gazetesi, Mont Pelerin’deki görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanmadığı gibi, durumların da krize sürüklendiğini belirtti.
Gazete, sürecin devam edecek olmasına karşın, Kıbrıs sorununun, Yunanistan ve Türkiye’nin müdahil olmasıyla karmaşık hale geldiğini yazdı.
Gazete, Mont Pelerin’deki yaklaşımın, Toprak konusunda olası bir anlaşamaya varılacağı şeklinde olduğunu ancak tüm durumların, kriz niteliklerine sahip “özlü bir çıkmaza” sürüklendiğini savundu.
Bunun, BM’nin görüşmelerin ardından yayımladığı ortak açıklamadan ortaya çıktığını yazan gazete iki tarafın, temel kriterlerde büyük farklılıklara sahip olduğunun görüldüğümü belirtti.
“İKİ TARAF ARASINDA 13 BİN GÖÇMEN KADAR FARK BULUNUYOR”
Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın, Kıbrıs Rum idaresi altına dönecek Kıbrıs Rum sayısı olarak bahsettiği 70 bin rakamından vazgeçtiğini ve daha az bir rakamı ele aldığını savunan gazete, Kıbrıs Rum tarafının 100 bin rakamından 90 bine düştüğünü ancak Akıncı’nın yeni tezinin anlaşma olanağı tanımadığını ileri sürdü.
Gazete, iki taraf arasında 13 bin göçmen kadar fark bulunduğunu yazdı.
Gazete ayrıca sahne değişikliğinin, garantiler ve güvenliğe ilişkin çok taraflı konferans konusundaki Türkiye ve Yunanistan’ın müdahil olmasıyla alakalı olduğunun görüldüğünü belirtti ve her iki tarafın konu hakkındaki tutumlarına yer verdi.
Alithia gazetesi, ilgili haberi, “Mont Pelerin’deki Çaba Başarısız Oldu” başlığıyla aktardı. Gazete, iki tarafın Toprak konusundaki kriterler üzerinde anlaşmayı başaramadığını, Kıbrıs’a dönme ve ileriye doğru adım atma yöntemi bulmak için durumu gözden geçirme kararı aldığını yazdı.
“SORUMLULUK YÜKLEME OYUNU BAŞLADI”
Gazete haberinde ayrıca KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın Twitter aracılığıyla yayımladığı “Toprak konusundaki görüşmeler, Kıbrıs Rum tarafının maksimalist tezleri nedeniyle çöktü” şeklindeki mesajın Kıbrıs Rum tarafının tepkisine neden olduğunu belirtti.
Simerini gazetesi “İyi Ortamda Son-Mont Pelerin’de Başarısız Sonucun Ardından Sorumluluk Yükleme Oyunu Başladı” başlıklarını kullandı.
Gazete, Mont Pelerin’de Toprak konusundaki görüşmede bir sonuca varılamadığını ve kriterler üzerinde anlaşma sağlanmasının mümkün olmadığını yazdı.
Bu durumun, müzakerelerin geleceğini de şüphe altına koyduğunu yazan gazete, Kıbrıslı Rum müzakere grubu kaynaklarından elde edilen bilgilerin ise “çabanın sona erdiği, müzakere sürecinin devam etmesinin nasıl mümkün olacağının ise bilinmediği” şeklinde olduğunu belirtti.
Haravgi gazetesi ise haberi “İsviçre’de Kriterlere İlişkin Anlaşma Olmadı” başlığıyla aktardı.
HRİSTODULİDİS
Simerini gazetesine göre, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis sabaha yakın yaptığı açıklamada, adaya geri dönülmesiyle birlikte durumun değerlendirileceğini ve siyasi liderlikle halkın bilgilendirileceğini söyledi.
Hristodulidis, belirli nedenlerden dolayı somut bir sonuca varılamadığını ifade etti.
Kıbrıs Rum tarafının iradesinin, yeniden birleşme çabasının sürdürüleceği şeklinde olduğunu belirten Hristodulidis, müzakere masasındaki gelişmeleri 18 aydan beridir takip eden hiç kimsenin bundan şüphe duymaması gerektiğini de dile getirdi.
Hristodulidis, Kıbrıs Türk tarafınca yapılan eleştirinin de kınanması gereken bir olgu olduğunu ve tam olarak ne olduğunu da yansıtmadığını belirtti.
Hristodulidis sorumluluk yükleme oyununa müdahil olmayı arzulamadıklarını da ifade etti.
MONT PELERİN’DEKİ İLK GÜN
Politis gazetesi “İki Limasollu Herkesi Çıldırttı-Mont Pelerin’deki İlk Günün Kaybedilmesini İzin Verdiler” başlıklı bir diğer haberinde, Mont Pelerin’deki ilk günün kaybedilmesinin akıl almaz olduğunu; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in pazar günü, görüşmek için gittikleri konuyu ciddi bir şekilde ele alamadığını savundu.
Haberde, iki liderin, önce geriye kalan konuları ele aldığını ve Toprak konusundaki kriterleri ise uykuya gitmeden önce çalışma yemeğinde görüştüğü iddia edildi.
“YUNANİSTAN KONUSU, İKİ LİDERİ 10-15 DAKİKADAN FAZLA MEŞGUL ETMEDİ”
Gazete, Akıncı’nın sabah görüşme sırasında saat 18:00-20:00 saatleri arasına bir işi olması nedeniyle ara istediğini; Anastasiadis’in bu işin ne olduğu yönündeki sorusuna ise Yunanca olarak “bir işim var (re kumbare)” şeklinde yanıt verdiğini iddia etti.
Gazete, Akıncı’nın Ankara ile belirlenmiş bir randevusunun bulunduğunun tahmin edildiğini yazdı.
Anastasiadis’in Atina’da yapmış olduğu temaslarla ilgili bilgi verdiğini ve Akıncı’nın da Atina’nın açıklamasıyla ilgili serzenişte bulunma fırsatı bulduğunu yazan gazete, Kıbrıs Türk basının yazdığı şekilde, Yunanistan konusunun iki lideri 10-15 dakikadan fazla meşgul etmediğini savundu.
“MONT PELERİN’E GELME NEDENİ OLAN KONUYU ELE ALMADILAR”
Habere göre, Anastasiadis, KKTC’deki bankacılık sektöründe var olan askıdaki konular, AB normlarıyla uyum ve çözümün ilk gününden itibaren yapılması gerekenlerden bahsederken Akıncı, çok taraflı konferansın tarihinden söz etti.
Aynı görüntünün yemekte de devam ettiğini yazan gazete, liderlerin yediklerini, konuştuklarını ancak Mont Pelerin’e gelme nedeni olan konuyu ele almadılar.
Gazete, bu durum üzerine yapılan yorumun “bu ikisi bizi çıldırtacak” şeklinde olduğunu daha sonra ise “iki Limasollu’dan ne beklersiniz” şakasının yapıldığını yazdı.
İki tarafın da, kendi gündemlerini ileriye götürmeden önce, sürekli Atina ve Ankara ile temas halinde olduğunu iddia eden gazete, Anastasiadis’in iki kez Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile konuştuğunu, Akıncı’nın ise Ankara ile kaç kez görüştüğünün bilinmediği savundu.
ÇELEPİS OMONİA MAÇINI İZLEDİ
Politis gazetesi, Kıbrıs Rum tarafının müzakere heyetinde bulunan Tumazos Çelepis’in Omonia futbol takımının pazar günü oynayacağı maç için büyük heyecana sahip olduğunu yazdı.
Çelepis’in, maçı izlemek için cep telefonunda yöntem bulduğunu yazan gazete, Çelepis’in,elinde cep telefonuyla oturarak maçı izlediğini, bir ara bilgi almak için AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun aradığını ancak cep telefondaki programın kesilmemesi için Çelepis’in, Kiprianu’nun telefonuna yanıt vermediği iddia edildi.
Habere göre Çelepis ve Kiprianu maçın ardından konuşma imkanı buldu.
(tak)