1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. KIBRIS, TÜRKİYE ve YUNANİSTAN ÜÇGENİNDE EKONOMİ POLİTİKALARI VE SON GELİŞMELER – 2 :
KIBRIS, TÜRKİYE ve YUNANİSTAN ÜÇGENİNDE EKONOMİ POLİTİKALARI VE SON GELİŞMELER – 2 :

KIBRIS, TÜRKİYE ve YUNANİSTAN ÜÇGENİNDE EKONOMİ POLİTİKALARI VE SON GELİŞMELER – 2 :

KIBRIS, TÜRKİYE ve YUNANİSTAN ÜÇGENİNDE EKONOMİ POLİTİKALARI VE SON GELİŞMELER – 2 :

A+A-


Geçen hafta ilk bölümüne yer verdiğimiz Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan Üçgeninde Ekonomi Politikaları özel sayısının ilk bölümünde ‘Filozoflar Dünyayı yorumlamakla yenidiler ama aslolan değiştirmektir’ demiştik. Serinin ikinci sayısında da bir önceki sayıda iddia ettiğimiz gibi salt bir değişim çığırtkanlığının dönüşüm sağlayamayacağını iddia ediyoruz. Bahsi geçen ülkelerdeki ekonomi politikalarının gaiLe’nin sınırları dahilinde analizini yaparak, neoliberalizmin sınıf karakterinin de irdelenmesini deneyeceğiz.
Bu sayıda Mustafa Öngün Wendy Brown'un neoliberalizm yorumundan yola çıkarak, neoliberal söylemde kamunun salt ekonomik bir alana indirgenmesi ve demokratik değer ve demokrasi üzerine olan tartışmalardan siyasi anlamda koparılmasını tartışıyor. Verimlilik, etkililik, eşitlik gibi değerlerin içinde kamu sektörüne eğilerek bunun siyasi tartışmalardaki yansımalarına eğiliyor. Mertkan Hamit, Kıbrıs’ın neo-kurtarıcıları olarak adlandırdığı Troyka ve Türkoyka’nın   adanın güneyi ve kuzeyinde dayattıkları  neoliberal anlayışa yönelik eleştirel bir duruş sergilerken, buna karşı mücadelenin yol haritasından bahsediyor. Ahmet Zaifer, özelleştirme ve regülasyon üzerine bir tartışma yaparken, bir taraftan özelleştirmenin alternatifini ortaya koyarken, diğer taraftan regülasyon algısına eleştirel bir noktadan yaklaşarak, dünyada ve Kıbrıs’ta regülasyon politikalarını inceliyor. Nikos Mouduros, ise AKP Modelinin ‘Kırbıs Versiyonu’: Neoliberalizm ve Kıbrıs Türk toplumu başlıklı yazısında, AKP politikalarının Kuzey Kıbrıs’a yansımalarını ele alıyor. Türkiye ile Kıbrıslı Türkler arasındaki ilişkinin neoliberalizm etkisindeki boyutunu inceliyor. Son olarak Korkut Boratav’ın daha önce yayınlanmış Borç Krizi mi? Avro’nun Krizi mi? başlıklı yazısına yer veriyoruz.
Bu özel sayıya yazılarıyla katkı koyan sevgili gaiLe yazarlarına, bunun yanında hazırlaşmış olduğu Nicos Poulantzas suretiyle Cansu Nazlı’ya ve çeviri sırasındaki katkılarından dolayı Pembe Behçetoğlu ve Meltem Hamit’e teşekkürü bir borç biliriz.


GaiLe Ekonomi Dosyası Editörleri
Mertkan Hamit & Umut Bozkurt

Bu haber toplam 1424 defa okunmuştur
Gaile 229. Sayısı

Gaile 229. Sayısı