1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. KIBRIS’A DÜŞTÜ!
KIBRIS’A DÜŞTÜ!

KIBRIS’A DÜŞTÜ!

Kıbrıs adası üzerinden geçen göç sırasında yaralı olarak düşen ve ülkemizde kalan turnaya bir grup Kıbrıslı Türk veteriner sahip çıktı

A+A-

 

 

Kıbrıs adası üzerinden geçen göç sırasında yaralı olarak düşen ve ülkemizde kalan turnaya bir grup Kıbrıslı Türk veteriner sahip çıktı. Kanatları kırılan kuş önce iki saatlik bir ameliyata alındı, sağlığına kavuşturuldu. Veterinerlere çok alışan turna, şimdilerde yeni bir göç sırasında doğaya bırakılmayı bekliyor

 

Kıbrıs adası üzerinden geçen göç sırasında yaralı olarak düşen ve ülkemizde kalan turna kuşu itinalı ameliyatla tekrardan sağlığına kavuşturuldu.  Bir grup Kıbrıslı Türk veterinerin konuğu olan turna, şimdilerde iyileşip yeniden uçacağı günleri bekliyor. 

Turnaya sahip çıkan ve tedavisini üstlenen Veteriner Hekim Selim Özhuy turnanın 2010 Aralığında Kıbrıs’ta yaralı olarak bulunduğunu anlattı.

 

TURNALAR NEREDE YAŞARLAR?

Akdeniz ve sıcak iklimli yerlerde yaşamayı sevmeyen turnalar, eski dünya kuşları olup ıslak alanlarda barınırlar. Turnalara, Güney Amerika, Madagaskar, Malaya Takım Adaları, Yeni Zelanda ve Polinezya’nın dışında dünyanın her yerinde rastlanır. Amerika’da nesli tükenmek üzere olan bu turnaların Kuzey Amerika’dan Teksas kıyılarına doğru göçü ilgiyle takip edilirler. Kıbrıs’tan genelde transit geçen bu kuşlardan bir tanesi aylardır Kıbrıslı Türk veterinerlerin misafiri olmuş.

 

VETERİNER: “TURNAYI AMELİYAT ETTİK, SAĞLIĞINA KAVUŞTU”

Turnayı ameliyat eden Veteriner Hekim Selim Özhuy şunları anlattı:

Aralık 2010 tarihinde yaralı bir kuş  bulunduğu haberi geldi. Hayvansever bir vatandaşın iş icabı seyahat ederken tarlanın ortasında uçmaya çalışan fakat bir türlü havalanamayan leylek benzeri bir hayvan gördüğü haberini aldık. Hemen bize getirmelerini istedik. Kanadından yaralı olan hayvanı iki saat süren bir operasyona aldık. Açık kırık operasyonuna alınan hayvanın kanadına pim takıldı. Operasyon sonunda hayvanın uzun süre hareketsiz kalması, iyi bir bakım, besleme uygulanması antibiyotik tedaviye ihtiyaç vardı. Uzun bir süre kafeste bakılan hayvan bize alıştı, göç zamanı kafesten çıkarıldığı zaman hayvanın bize bakarak yem istediği ve vermezsek de bizi gagaladığını, kısaca hayvanın bize çok alıştığını gördük. Bu şartlarda hayvanın tek başına göç edemeyeceğini KUŞKOR Derneği’ndeki bilirkişilerden öğrendik. Bu kadar insana alışmış bir vahşi hayvanın doğada hayatının tehlikede olacağını, bu maksatla da hayvana büyük bir alanda bakılması gerektiği için ona büyük bir kafes yapıldı. Kanatların da atrofiye uğradığı tespit edilen hayvan uçabilecek kadar kanatlarını güçlendirebilmesi için her şeyden önce kaçmak istemesi önemlidir. Bu kuşu doğaya adapte etmeye çalışıyoruz. İnşallah bir göç sırasında onu doğal yaşamına bırakabiliriz. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2108 defa okunmuştur