1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Kıbrıs’ın güneyinde çevre duyarlılığı ile örnek bir çalışma “230 ton pil geri dönüşümü”
Kıbrıs’ın güneyinde çevre duyarlılığı ile örnek bir çalışma  “230 ton pil geri dönüşümü”

Kıbrıs’ın güneyinde çevre duyarlılığı ile örnek bir çalışma “230 ton pil geri dönüşümü”

Kıbrıs’ın güneyinde çevre duyarlılığı ile örnek bir çalışma “230 ton pil geri dönüşümü”

A+A-

 

Pillerin geri dönüşümü sadece çevresel bilinç meselesi değil, aynı zamanda, çevre kirliliğinin insanlar üzerindeki olası direkt etkisini önlemenin önemli bir adımı.
Kıbrıs’ın güneyinde bu yönde örnek bir çalışma yürütülüyor.
Üstelik bu çalışmaya en önemli desteği, Kıbrıs Cumhuriyeti'ne pillerin ithalatını yapan şirketler veriyor. İşin aslı, Kıbrıs’ın güneyinde pillerin veya pil ile çalışan cihazların tüm ithalatçıları geri dönüşüm yapmak zorundalar. Piyasaya sürülen her pil için ücret ödeyen üye - şirketlerin katkısı, pillerin toplanması, taşınması ve geri dönüşümü, bilgi programı ve halkın bilinçlendirilmesi için gerekli maliyetleri karşılıyor.
“AFIS”, Kıbrıs (güney) Ticaret ve Sanayi Odası'nın girişimiyle bir şemsiye kuruluş olarak oluşturuldu.
Temel hedefi pillerin geri dönüşümü…
Kıbrıs'ta, AFIS Kuruluşu 2 kiloya kadar ev pillerinin toplanmasını üstlendi. Özel olarak, kaydediciler, radyolar, taşınabilir ses cihazları, oyunlar, cep ve telsiz telefonları, dizüstü bilgisayar, kameralar, video kameralar her türlü, taşınabilir alet ve takımlardaki pilleri toplayarak, geri dönüştürüyor.

“Küçük ve masum değil”

AFIS Kuruluşu Müdürü Chris Christodoulou, pillerin günlük kullanımda küçük ve masum olmasına rağmen ya doğrudan çevreye ya da çöplüklere atıldıklarında sağlığa ve çevreye çok zararlı olan son derece zehirli maddeler içerdiğine işaret etti. Christodoulou ayrıca, pillerin belediye katı atık hacminin ağırlık olarak sadece % 0.02 oranını teşkil etmesine rağmen zehirli atık maddelerin % 20 oranını içerdiğine dikkat çekti. AFIS Müdürü aynı zamanda, “Pillerin içinde bulunan zehirli maddeler gıda, su ve hava yoluyla bize geri döner. Bu maddeler dokularımızda birikme ve yıllarca vücudumuzda kalma ve büyüme yeteneğine sahiptir. Zehirli maddelerin vücudumuzdaki miktarlarının artması nedeniyle sağlığımızda çoğu zaman geri dönüşü olmayan çok ciddi sorunlara neden olabilirler” şeklinde konuştu.
Christodoulou, “Sonuç olarak, kirliliğin sonuçları zaman veya mekân olarak bizden uzak değil, ancak çeşitli yöntemlerle bize geri döner. Bu nedenle eski pilleri geri dönüştürme çok önemlidir” ifadesine yer verdi.

3 bin 300 geri dönüşüm kutusu

Christodouloua, 3 bin 200 pil geri dönüşüm toplama kutusunun Kıbrıs çapında halkın hemen görebileceği ve kolaylıkla ulaşabileceği noktalara yerleştirildiğini belirtti. Kamu kutularının en çok telekomünikasyon ve elektronik mağazaları, süpermarketler, mağazalar, okullar, kamu binaları ve banka şubelerine konduğunu açıkladı. AFIS müdürü, her 265 kişi için bir kutu ve bunun çok iyi bir yoğunluk olduğunu, Lefkoşa'da 1400, Limasol'da 790, Larnaka'da 450, Baf'ta 370 ve Mağusa'da 210 kutu bulunduğunu duyurdu. Tüm okullarda da kutular bulunduğunu açıkladı.
Belçika’ya sevk ediliyor
AFIS, 2009 yılının ortalarından bugüne kadar, toplanmamaları durumunda çöp sahalarına ve çevreye atılacak, 230 ton pil topladı ve geri dönüştürdü. Toplanan piller depolanıp yurt dışına, özellikle Belçika’da bulunan ve ruhsatlı olan geri dönüşüm tesisine sevk ediliyor. İlk ihracatın 2011 yılının Eylül ayında gerçekleştiği belirtildi. Bununla birlikte, 2015 yılında 340 yeni pil kutusunun yerleştirildiğini ve AFIS’in ilk yılda 55 ton pil toplamayı başardığını sözüne ekledi. Christodoulou ayrıca, “Kıbrıs pillerin geri dönüştürülmesinde tüm hedefleri karşılayamamasına rağmen, sürekli ve istikrarlı bir gelişme gösteriyor. 2015 yılındaki performans 2015 yılına kadar belirlenen hedefleri kapsadı ancak 2016 yılının sonuna kadar yeni, daha yüksek hedefler olacak” şeklinde konuştu.

(kaynak: Life-Re Think Cyprus Türkçe özel bülteni, PIK, cna)

Bu haber toplam 1379 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 258. Sayısı

Adres Kıbrıs 258. Sayısı