Kıbrıs'ın güneyinde profesyonel askerliğe geçiş
Rum Milli Muhafız Ordusu’nda (RMMO) profesyonel askerliğe geçişle ilgili planlamalar yapıldığı bildirildi.
Rum Milli Muhafız Ordusu’nda (RMMO) profesyonel askerliğe geçişle ilgili planlamalar yapıldığı bildirildi.
Politis “Sözleşmeli Askerler İçin Planlama… Beklenen Ayrılmalardan Oluşacak Boşlukların Doldurulması Öngörüsü” başlıklı haberinde, ilk etapta 3 bin adayla bir yıllık sözleşme imzalanacağını; olası sorunlardan dolayı yeni ihtiyaçlar doğabileceğinden “sözleşmeli profesyonel asker” kurumunun geleceğiyle ilgili değerlendirme yapılacağını yazdı.
Haberde, “sözleşmeler imzalanana kadar başka iş bulunması, sözleşme imzalandıktan sonra görev yeri beğenilmediği için vazgeçilecek olması ve yeterli altyapı hazırlığı yapılmadan kadın personel istihdamı”, oluşması muhtemel sorunlar olarak gösteriliyor.
Profesyonel askerlik için 5 bin 5 kişinin başvurduğu, yapılan sınavlarda 3 bin kişinin başarılı olduğu ve yeterli puanı alamayıp, yedeğe alınan kişi sayısının ise 561 olduğu belirtildi.
İlk bir yıllık sözleşmelere imza atılacak ekim ayına kadar yapılan sınavlarda başarılı olan 3 bin kişiden bazılarının başka iş bulup, sözleşme imzalamaya gitmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Sözleşme imzaladıktan sonra, görev yerinin ikamet yerine uzaklığı nedeniyle vazgeçecek olanların da olduğu belirtiliyor. Sözleşme imzalandıktan sonra vazgeçenlere uygulanacak mali yaptırım caydırıcı olmadığından, imza attıktan sonra düştüğü birliği beğenmeyip, vazgeçeceklerin de bulunacağı kaydedildi.
Başka iş bulduğu için sözleşme imzalamaya gitmeyecek olanlarla, imzaladıktan sonra vazgeçenlerden oluşacak boşlukların yedeklerle doldurulacağına işaret edilen haberde, yedeklik statüsünün 1 yıl devam edeceği belirtildi.
Profesyonel askerlik için belirlenen yaş sınırının da genç adaylar açısından caydırıcı olduğu ileri sürüldü.
2017’de yeni sınav ilan edileceği ve bu sınava halen zorunlu askerlik görevini yapanlar ve kadınlar da başvurabilecek. Ancak sözleşmeli asker olmak isteyenlerin çoğunun bu yılki sınava katıldığı varsayılarak, 2017’deki sınava ilgi gösterilmesinin beklenmediği iddia edildi.
Ekonomideki iyileşme ve işsizliğin azalmasının da gelecek yılki sınava ilgiyi azaltacağı savunuldu. Yunan vatandaşlarından başvuru kabul edilebilecek olmasının ise “emniyet supabı” olarak görüldüğü ileri sürüldü.
Gelecek yıl yapılacak sınavlara kadınların da başvurma hakkı olacağı ancak RMMO’da kadın personel için gerekli altyapının mevcut olmamasından dolayı sorun olabileceği yazıldı. Alınacak kadın personelin bugünkü gibi masa başında değil, askerlik süresinin kısaltılmasından kaynaklanacak boşluğun doldurulması maksadıyla muharip birliklerde (tankçı, topçu, v.b.) görevlendirilmesi gerekiyor. Hamilelik durumları ve uzun doğum izinlerinin, kadınların muharip birliklerde görev yapmasında sorunlar çıkarabileceği iddia edildi.
(tak)