1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Kıbrıs’ın güneyine 80'li yıllardan günümüze 160 bin göçmen
Kıbrıs’ın güneyine 80'li yıllardan günümüze 160 bin göçmen

Kıbrıs’ın güneyine 80'li yıllardan günümüze 160 bin göçmen

13-19 Mart 2017 haftası için mevcut sığınma başvuruları sayısının rekor düzeye ulaşarak %16 arttı

A+A-

Kıbrıslı Rum İçişleri Bakanı Sokrates Hasikos, göç krizinin başlamasından sonra, Türkiye üzerinden deniz yoluyla Kıbrıs’a gelen göçmenlerin sayısının 1100'den fazla olduğunu belirtti. Kıbrıs'ın göç akınlarını karşılamak amacıyla Avrupa kaynaklarından 65 milyon Euro kullandığını açıklayan Hasikos, bu amaçla, Avrupa Birliği'nin Kıbrıs'a karşı toplam bütçeyi %25 artırdığını vurguladı.
Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Damtew Dessalegne de adanın, 1980'den günümüze kadar 160 bin ekonomik göçmen kabul ettiğini belirterek, adadaki koşullara ve Avrupa'da nefret söylemlerine karşı mücadelenin önemine değindi. 
AWARE adlı, “Yerel toplumun kamuoyu Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Kampanyası" tanıtılması için yapılan basın toplantısında yaptığı konuşmasında Hasikos, 2011'den günümüze, 5 milyondan fazla insanın savaştan kurtulmak için yerlerini terk ettiğini, bunlardan yararlanarak para kazanan kişilerin olduğunu ve beş binden fazla insanın da hayatını denizde kaybettiğini vurguladı.
2017'nin ilk iki ayında, üye ülkelere yapılan sığınma başvurularıyla ilgili olarak, bu rakamın 140 bini aştığını ve iyileşen hava şartları nedeniyle, bu başvuruların da gözle görülür derecede arttığını belirten Bakan, 13-19 Mart 2017 haftası için mevcut sığınma başvuruları sayısının rekor düzeye ulaşarak %16 arttığına dikkat çekti.  
Bakan, Kıbrıs'ın, ilk sırada bulunan bir AB üyesi ülke olarak ve Orta Doğu gibi istikrarsız bir bölgeye yakınlığı nedeniyle, şu ana kadar 1100 binden fazla insan kabul ettiğini, bunların deniz yoluyla Türkiye'den ayrılarak Kıbrıs'a geldiklerini söyledi. Son durumun, özellikle çok kaygı verici olduğunu, çünkü Türkiye'de şu an 3 milyondan fazla Suriyelinin kamplarda kaldığını hatırlattı.
BM Göçmenler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Dantew Dessalegne, kendi konuşmasında, Kıbrıs'ın, göçmenler kabul eden yeni bir ülke olduğunu, buna rağmen Eurostat verilerine göre, 1980'li yıllardan günümüze kadar yaklaşık 160 binden fazla göçmen kabul ettiğini söyledi. Bunun da, nüfusun %20'sini temsil ettiğini ve Lüksemburg’dan sonra AB içinde en yüksek 2. oran olduğunu belirtti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin uluslararası yasal yükümlülüklerini yerine getirmede kaydettiği ilerlemeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yüksek Komiserlik Sözcüsü, Köfünye Göçmen Kamplarının iyileştirilmesi gerektiğini ve göçmenlerin pek çok sorunlarla karşı karşıya bulunduklarına dikkat çekti.

Bu haber toplam 1937 defa okunmuştur
Etiketler :