1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. Kıbrıslı Anılar
Kıbrıslı Anılar

Kıbrıslı Anılar

Sevgili okurlar, bundan böyle yazılarımı bu başlık altında toplayacağım. Geçen haftaki yazımda, güncel politikayla ilgilenmek yerine anılarımı yazmak istediğimi belirtmiştim. Bu kararım değişik yorumlara neden oldu. Sanki Kıbrıs’ın iç ve dış politik

A+A-

 

 

 

Sevgili okurlar, bundan böyle yazılarımı bu başlık altında toplayacağım. Geçen haftaki yazımda, güncel politikayla ilgilenmek yerine anılarımı yazmak istediğimi belirtmiştim. Bu kararım değişik yorumlara neden oldu. Sanki Kıbrıs’ın iç ve dış politikasından kopuyorum gibi algılandı.

Halbuki benim yapmak istediğim, güncelden anılara, tarihe, yaşama geçmek, bazen de gündelik hayattan geçmişe, tarihe atlamak...

Bu izleğin toplamı Kıbrıslı kültürün anlatımı olacaktır. Yabancı ülkeler veya insanlar hakkındaki gözlemlerimi, anılarımı yazdığımda da algı ve düşüncelerimde Kıbrıslı kültürü olacaktır.

Bugüne kadar bu formata yakın yazılar yazdığım olmuştur. Sistematik düşünce bu yoldan kaçamaz. Hiçbir olay, güncel de olsa tek başına ve çıplak değildir. Geçmişi ve geleceği vardır.

Bugünkü yaşam biçimi, anılarımı yazmama olanak vermiyor. Belleğim güçlü değildir, geçmişte notlar tutmadım. Ancak gerek kişiler gerekse toplumsal olaylar konusunda belli bir düşünce ve kanıya ulaşmış sayarım kendimi. Öz ve sahicilik, yaşam için olduğu kadar tarih için de önemlidir.

 

 

İSMET KOTAK’TAN YADİGAR

Kıbrıslı Türklerin 1960’lardan beri siyasi ve basın yaşamında etkili olmuş İsmet Kotak ani şekilde rahatsızlanıp hayatını kaybetti. Hepimiz şaşırdık ve üzüldük. Çünkü çok enerjik, aktif, çalışkan ve sağlıklı görünüyordu. Yıllar önce bacağından ciddi bir ameliyat geçirmiş ve hastalığı yenmişti.

R. Denktaş’ın uzun yıllar gözde politikacısıydı. Kadere bakın, Sn. Denktaş ile YDÜ Hastanesi’nde birlikte yattı. İsmet Bey kurtulamadı.

İsmet Kotak, politikaya çok genç yaşta atıldı. SBF mezunu olmasının etkisi de olabilir. Genç yaşında bakanlık yaptı. Değişik isimlerde siyasi partiler kurdu. BRTK müdürlüğü yaptı. Siyasi yaşamı boyunca, gazetecilik, yazarlık uğraşına devam etti.

Sanıyorum 93 seçimlerinden sonra milletvekili olamadı ve aktif parti siyasetinden uzaklaşmıştı. Onu 1975’te KTFD Kurucu Meclisi’nde tanıdığımda bakandı. 1974 Harekatı’ndan sonra güneyden ve sonraları Türkiye’den gelen göçmenleri yerleştirme görevini İskan Rehabilitasyon bakanı olarak yürütüyordu.

Siyasi görüşü Denktaş, Türkiye çizgisinde idi ama içinde sosyal demokrat bir damar vardı. Kooperatifçilik ruhu, sosyal yaşamı düzenleme arzusu bizim gibi solcularla bağ kurmasını sağlıyordu. Örneğin KTFD Meclisi’nde, Sosyal Sigortalar Yasası’nın çıkmasında bakan olarak katkısı var. Komite üyesi olan ben ve diğer arkadaşlarımla, aramızda fikir uçurumu olmamıştır.

Bir defa çok uygar ve adab-ı muaşeret kaidelerine uyan bir beyefendiydi. Güleç, humoru olan, zekice çözümlemeler yaratan ve diyalog iletişimini kullanırdı.

Onunla TV programlarına “karşıt görüş” sahibi kişiler olarak davet edilirdik ama uygar şekilde fikirlerimizi beyan ederdik.

Daha 5-6 ay önce SIM FM’de 1970’lerden günümüze Kıbrıslıtürkler ile TC ilişkilerini konuştuk. İzleyiciler o programı çok beğenmişti.

1976 seçimlerinde Sn. Denktaş’ın başkanlık yaptığı UBP’ye girdi ama bu partiyi Denktaş’tan çok önce bıraktı. Yanına eski başbakanlardan Nejat Konuk ve Osman Örek’i de alarak parti kurdu ve 1981 seçimlerinde, UBP’nin tek başına iktidar olmasını engelleyen muhalefet toplamı içinde yer aldı. Sn. Dentaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde %50’yi kıl payı geçtiği bir tarihi seçimdi o. UBP’nin yıkılması, Kotak ve Konuk’un partisinin tavır değişikliği ile akamete uğradı.

Kuzey Kıbrıs siyasi tarihinde bir başka dönüm noktası da 1990 seçimleri idi. UBP’ye karşı, bazı muhalefet partileri DMP ismi ile bir şemsiye parti kurmuş ve seçime katılmıştı. UBP %54 ile seçimi kazanmıştı. O koşullarda, TC hükümetinin, etkililerinin ve medyasının seçimlere UBP leyhinde müdahale etmesi nedeniyle seçilmiş DMP milletvekilleri Meclis’i boykot etmişti. İsmet Kotak ve Ergün Vehbi DMP’den TKP kontenjanında seçilmişti) ve Kenan Akın ile Ahmet Kaşif (YDP kontenjanından) boykot kararına uymadı ve meclise girdi. İsmet Kotak daha sonra Hür Demokrat Partiyi kurdu. Muhalefetin boş bıraktığı sandalyeler için 1991’de ara seçimler yapıldı ve HDP’den Ali Süha kazandı. İsmet Bey 1993 seçimlerinde, MAP ile MMP ismiyle bir koalisyon kurup seçime katıldı ama seçilemedi. Bu şekilde milletvekilliği dönemi son buldu.

1994 te HDP’yi kapatıp Demokrat Parti’den (genel sekreterliğini de yapıyordu) milletvekili adayı oldu ama kazanamadı.

UBP-DP koalisyonu olduğu dönemde 96-99 yılları arasında BRTK müdürü olarak görev yaptı.

İsmet Bey’in çok zengin ve hareketli bir siyasi geçmişi vardır. Ama bu topluma bıraktığı unutulmayacak hizmetleri ve eserleri vardır.

1980 yılında çıkardığı Olay Dergisi ve 1982 de çıkardığı Kıbrıs Postası gazetesi kalite, çeşitlilik ve yüksek tirajlarıyla herkesin belleğindedir ve basın tarihinde her zaman yer alacaktır.

İsmet Kotak’ın bıraktığı başka yadigar, BRT2 TV’si ve ondan daha önemli saydığım BRT Klasik FM’dir. Kalasik FM Kıbrıslırumlar tarafından da dinleniyor. Onların öyle bir kanalı henüz yoktur.

Onu bıraktığı eserlerle hep anımsayacağım. Bir de bana Fatma Sezer demesini unutmayacağım. Son programda, Sezer dediği için özür dilemişti ben de ona “Söyleyin çok hoşuma gidiyor” demiştim.

Işıklar içinde uyusun...

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2968 defa okunmuştur