KIBRISLI RUM SOLCULAR
KIBRISLI RUM SOLCULAR
KIBRISLI RUM SOLCULAR
Kıbrıs’ı Nasıl Düşündüler…
Okuyucular bu çalışmada, Kıbrıslı Rum Solcuların: “Enosis, EOKA, Kıbrıslı Türklere Bakış” gibi konularda nasıl tavır aldıkları kadar, eğitim, kadınlara oy hakkı gibi toplumsal konulardaki görüşlerini de okuyacaklar…
Neriman Cahit
Heterotopia Yayınlarında çıkan bu çok önemli kitap konusunda, sözü kitabın Editörü Niyazi Kızılyürek’e vermek istiyorum:
• “Bu çalışmada, iki toplumun birbirini daha iyi okuyabilmesine dayalı politikası çerçevesinde, ‘Kıbrıs Rum Sol Hareketinin önemli şahsiyetlerini’ Türkçe konuşan okurlarla buluşturuyor. Bu seçkiyi hazırlarken öncelikle siyasal yaşamda aktif rol alan ve derin izler bırakan Siyasetçilere ve Sendikacılara yer verdik. Kıbrıs Rum Sol’u ve genel olarak Kıbrıs Türk Toplumu içinde yaşanan gelişmelere damgasını vuran bu şahsiyetlerin bir kısmının siyasal yaşamı Kıbrıs Komünist Partisi’ne (K.K.K) kadar uzanıyor. Bazıları hem KKK’de hem de AKEL’de önemli görevlerde bulundular. Bir kısmı da Sendikal Hareketten gelip PEO Sendikasında yöneticilik yaptı. Kısacası Kıbrıs Rum Sol Hareketinin uzun tarihinin her aşamasında yer aldılar…
Bilindiği gibi Kıbrıs, Sol Fikirlerle 20. yüzyılın başında tanıştı. 1926 yılında kurulan K.K.K, ilk Kurumsal Sol Örgüt oldu.. K.K.K Siyasi Yaşamını Kıbrıs Rum Milli Politikası Enosis’e karşı çıkarak başlattı. Kuruluş amaçları arasında: “Etnik nefrete karşı mücadele etmek’ ve “İşçi Sınıfının Dayanışmasını Yükseltmek’ vardı. Nitekim, K.K.K, 1930 Ekim İsyanını Kilise ve Büyük Burjuvazinin bir eylemi olarak gördü ve desteklemedi. K.K.K’ya göre Enosis Politikası, başarısızlığa mahkumdu. Çünkü, Enosisçi Liderler, İşçi – köylü sınıfına önderlik yapamazlardı, onların çoğu faizci ve tefeciydi.
***
Okuyucular bu çalışmada, Kıbrıslı Rum Solcuların: “Enosis, EOKA, Kıbrıslı Türklere Bakış” gibi konularda nasıl tavır aldıkları kadar, eğitim, kadınlara oy hakkı gibi toplumsal konulardaki görüşlerini de okuyacaklar… Özellikle ‘Kıbrıs Rum Sol Tarihinde’ bir dönüm noktası oluşturan: “1947-48 Anayasal Özerklik Görüşmeleri” ve bu görüşmelere Yunan Komünist Partisi Genel Sekreteri Zahariadis’in yaptığı müdahaleyi, AKEL adına, Zahariadis ile Yunan Dağlarında görüşen Andreas Jartidis ve Fifis İoannu’nun ağzından öğrenecekler.
Umarız bu çalışmayla, dil engeli yüzünden iki toplum arasında yaşanan: ‘Bilgi Eksikliğini’ bir nebze olsun gidermiş olalım…
KİTAPTA YER ALANLAR:
• ADAM ADAMANDOS
Kadınlara oy hakkı
Halkımız Milli Görüş İstismarcılarını bir kenara bırakmalı
Eğitim üstüne
• FİFİS İOANNU
AKEL – Zahariadis Görüşmesi
• EZEİKAS PAPAYUANNU
EOKA ve AKEL
Toplumlararası Çatışmalar
• PAVLOS DİNGLİS
AKEL ve ENOSİS
• ANDREAS JARTİDİS
İşçi Sınıfının Bölünmesi Üstüne
Yeni Sendikaların Kuruluşu
Kıbrıs Sorununun Kritik Aşamalarına Dair Bir Değerlendirme
• PANDELİS VARNAVA
İşçi Sınıfı, İş Kazaları ve ENOSİS
• MİHALİS PUMBURİS
Katledilen Kıbrıslı Türk Solcular
• PLUTİS SERVAS
Makarios, Enosis ve Kıbrıslı Türklerin Dışlanması
Sorumluluklar
Kardeşlik ve Kıbrıs Trajedisi