1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. Kıbrıslı Türklerin Halleri
Kıbrıslı Türklerin Halleri

Kıbrıslı Türklerin Halleri

Ülkemizin en üretken akademisyen yazarlarından olan Erhürman yeni kitabını okurlarıyla geçtiğimiz günlerde buluşturdu

A+A-

OKUYORUM

 

 

  Bu hafta sizler için bir seçki hazırladım. Eylül ayı ile birlikte ülkemizde de bir çok yeni kitap yayınlandı. Bu hafta özellikle onlara yer verdim. Işık Kitabevi’nin 24 yaşında olan kitap fuarı serın Lefkoşa akşamlarında edebiyat, sanat ve siyaset ile hayatımıza renk katmaya devam ediyor. İzleyebildiğim, dinleyebildiğim iki söyleşi Ruşen Çakır ve Müge İplikçi’nin söyleşileri gerçekten çok güzeldi. Sığlıkla, tekdüzelikle boğuştuğumuz, akıl tutulmaları yaşadığımız şu günlerde hayatımızda edebiyat yeni bir renk yeni bir soluk oldu...

Mutlu haftalar...

 

  

 

YENİ ÇIKANLAR

 

 

Unutulmasın Diye

Arif Feridun, Kitap Matbaacılık

 

Anılar geçmişimize ışık tutar ve yarında olanlara, yaşayanlara  bizi anlatır. Onun için kayıt altına alınmaları, kitaplaştırılmaları çok önemlidir. Arif Ferudun kitabında 1940’lı yıllardan başlayarak özünde kendi anılarını anlatırken Kıbrıslı Türklerin tarihine de ışık tutuyor. Poli, Poli’de yaşam, çocukluk, II. Dünya Savaşı, nişan ve düğünler, insan ilişkileri... Eski günlere gitmek hatırlamak, unutmamak ve unutulmamasını sağlamak için...

 

Kıbrıslı Türklerin Halleri

Tufan Erhürman, Işık Kitabevi

 

Ülkemizin en üretken akademisyen yazarlarından olan Erhürman yeni kitabını okurlarıyla geçtiğimiz günlerde buluşturdu. Kıbrıslı Türklerin Halleri, Yenidüzen Gazetesi Kültür – Sanat ekinde, gaile dergisinde ve Kıbrıs Postası’nda yer alan yazılarından oluşuyor. Fakat yazar bu yazıları yeniden düzenleyip, eklemeler yaparak kitap haline getirdi. Tufan Erhürman’ın yazılarını okurken kuşkusuz yaptığı alıntılar ve ilgi çekici yorumlamalarından, kullandığı referanslarından çok şey öğreniyorsunuz. Ve yazılan yazılarda muhakkak Kıbrıslı Türk olarak size dair birşeyler buluyorsunuz.

 

 

 

Çocuğum Ben

Neriman Cahit, Artı Eğitim Merkezi Yayınları

 

Neriman Cahit’in çocuklar için yazdığı o sevimli, içten şiirler Çocuğum Ben ismi ile kitaplaştırıldı.

Bize Bırakılan

Sokaklarda körebe, saklambaç

Oynarmış büyüklerimiz çocukken.

Artık ne koşma, ne de oynama...

Sokaklarda rabalar ölüm kusuyor.

Bize bırakılan el kadar bir gökyüzü

Ve sefertası gibi apartmanlar...

 

Onay Fadıl Demirciler

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin

Bir Dönemin ve Bir Yaşamın Öyküsü

Ahmet Tolgay, Filiz Besim, Onay F. Demirciler Eğitim ve Bilim Vakfı Yayınları

 

  Toplumlar ortaya çıkardıkları kurumlar, eğitime, bilime verdikleri değer ile var olurlar. Onay Fadıl Demirciler ve Doğu Akdeniz’in öyküsü okurken bir Kıbrıslı Türk olarak bizim varolmamız için kurumlarımızın ne kadar değerli olduğunu bir kez daha anladım. Hiç bilmediğim sadece adını duyduğum ömrünü bilime ve eğitime adayan o mithiş adamı tanıdım ve bugün Doğu Akdeniz Üniversitesi olarak bir çok insanın yetişmesinde önemli bir paya sahip bir üniversitenin öyküsünü öğrendim.  Ahmet Tolgay ve Filiz Besim ‘i bir aydın insanı ve bir eğitim kurumunu anlattıkları bu değerli çalışmadan dolayı kutluyorum.  Bir yaşamı, bir dönemi ve tarihi öğrenmek için okuyunuz...

 

Dünden Bugüne Lapta

Esat Faik Muhtaroğlu, Kitap Matbaacılık

 

Esat Faik Muhtaroğlu, sekizinci kitabı ile okurlarıyla buluştu. Dünden Bugüne Lapta kitabında geçmişten günümüze Lapta’ya yer veriliyor. Kitabın içinde, Lapta nakışları, evlenmeler, Lapta sahili, Lokman Hekim, Lapta’nın kargaları gibi başlıklar altında pek çok konuya yer veriliyor. İlgi çekici ve detaylandırılmış konuları ile Lapta’yı tanımak, eski Lapta’ya yolculuğa çıkmak isyteyenler için...

 

 

Batı’da Siyasal Düşünceler

Mehmet Ali Ağaoğulları, İletişim Yayınları

 

Antik Yunan kent-devletlerinin adı olan polis, Batı siyasal düşüncesinde, devletin izlediği tarihsel yolculuğun en mükemmel başlangıç noktası sayılmıştır. 1789 Fransız Devrimi ise, varlığını kendisinden önceki birçok gelişmeye borçlu olmakla birlikte, “eski dünyanın” artık tümüyle tarihe karıştığını, yepyeni bir dünyayı, “burjuva dünyasını” haber veren kırılma noktasını işaretlemek için üzerinde uzlaşılan simgeye dönüşmüştür.

 

Tatlı Bir Eylül

Demir Özlü, Kırmızı Kedi

 

“Buralardasın işte. Dönüp dolaşıp aynı yerlere geliyorsun. Bütün gezintiler, yolculuklar, başka kentlere bıraktığın yaşam parçaları, hepsi, hepsi aynı yere açılıyor. Bütün yolculuklar aynı yere varıyor. Bütün bu yolculuklar, seni hep aynı yere getiriyor. Bu Visby kentinde bulunmuş labirentte olduğu gibi, dolaşıyorsun, dolaşıyorsun aynı yere varıyorsun. Ufkun uzakta olduğu, kuşların denizin üzerinde, havada, dönüp durdukları, bu sessiz, serin iklimlere."

 

Demir Köprü

Kamuran Şipal, Yapı Kredi Yayınları

 

Kâmuran Şipal’den tutkulu bir çocukluk romanı: Demir Köprü
“Daha fazla bekletmek istemiyorum annemi. Dudaklarındaki gülümseme solmadan karşısına geçip benden istediği şeyi yapamadığım için bağışlanma dileyeceğim.”

1930’lu yılların Adanası’nda babasız bir çocuğun annesi ve çevresiyle yaşadığı duygu dolu ilişkiler... İç yakan bir ana-oğul ilişkisi tutkuyla, benzersiz bir anlatımla dile gelirken Demir Köprü de çocukluğa bağlanan kunt bir simgeye dönüşüyor.

 

Türk

Margeret Meserve, April Yayıncılık

 

Batı ve Doğu...Hıristiyanlık ve İslam...Türk kimdir? Kime denir? İnsanlık açısından önemi nedir?Batı ile Doğu arasında yüzyıllardır süregelen çekişme ve tartışmalara dair hiç söylenmemiş sözleri barındıran eşsiz biraraştırma kitabı. Batı'nın Doğu'ya, Türk'e ve İslam'a, merkezin ötekiye bakışını sorgulayan bir başucu kaynağı.
Türk,Türk'ün tarihini, ilk kez gün yüzüne çıkmış kaynaklarla,yeniden ele alıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1820 defa okunmuştur