'KIBRISLI TÜRKLERLE DERİN DOSTLUĞUMUZ VAR'
AKEL adayı Stavros Malas'ın ve bağımsız aday Yorgos Lilikas'ın basın danışmaları AA'ya seçimleri değerlendirdi.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY), 17 Şubat'ta yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde AKEL adayı Stavros Malas'ın ve bağımsız aday Yorgos Lilikas'ın basın danışmaları AA'ya seçimleri değerlendirdi.
Malas'ın basın danışmanı, Avrupa Birliği milletvekili Takis Haciyorgiyu, GKRY'nin zor anlar yaşadığını belirterek, liderlerin bu konuda bir şeyler yapabilmelerinin vatandaşların özlü katılımına ve muhalefet partileriyle yapılacak işbirliklerine bağlı olduğunu söyledi.
GKRY'nin, ekonomik darboğazdan çıkmasında özelleştirmelerin ve işten çıkarılmaların yararı olmayacağını savunan Hacıyorgiyu, yeni hükümetin bunların gerçekleşmeyeceğini güvence altına alması gerektiğini kaydetti.
Haciyorgiyu, "Unutmayalım ki, yeni bir memorandum imzalama mecburiyeti ile karşı karşıya bulunuyoruz. Ayrıca, doğalgaz ve bunun getireceği karların hükümetin kararlarıyla ve egemenliğimizle bağlantılı olacağı garanti edilmeli. Biz bu noktaları güvence altına alacağımızı garanti ediyoruz" dedi.
Hacıyorgiyu, AA muhabirinin Kıbrıs sorunuyla ilgili soruları üzerine de 2004'te Annan Planı'nın Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedilmesinin Türkiye'de yarattığı rahatsızlığın farkında olduğunu ancak bunun aşılması gerektiğini söyledi.
Kıbrıs Rum tarafının, Türkiye'den bu konuda bir mesaj beklediğini belirten Hacıyorgiyu, "Bölgenin büyük gücü Türkiye'dir, biz değiliz. Eğer Türkiye'den böyle bir mesaj gelirse, sanırım Kıbrıs Rum tarafı daha çok çözüm olanaklarıyla yeniden müzakere sürecine girecektir. 2004'te ne olduysa, oldu. Bugün artık bundan sonra ne yapacağımıza bakmalıyız" diye konuştu.
Kıbrıs'ın doğalgazının Türkiye üzerinden nakledilmesiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Hacıyorgiyu, böyle bir şeyin Kıbrıs sorunu çözülmeden gerçekleşmesinin mümkün olmayacağını söyledi.
Kıbrıs sorunu çözülmeden Kıbrıs Rum tarafının bunu kabul etmesinin, Ada'daki bugünkü durumun sonsuza kadar sürmesini kabul ettiği alamına geleceğini ileri süren Hacıyorgiyu, "Bu aşamada böyle bir şeyi tartışacak hiç bir Kıbrıslı yoktur. Biz bunu kabul etmiyoruz. Kıbrıs sorunu çözülsün, konuşmak için biz buradayız" dedi.
Hacıyorgiyu, Güney Kıbrıs'ın su ihtiyacının KKTC tarafından karşılanmasına ilişkin bir soru üzerine de geçmişte taraflar arasında buna benzer konularda işbirliği örnekleri bulunduğunu belirterek, tarafların iki komşu olarak işbirliği yapmasından daha çok bir çatı altında toplanmasının önemli olduğunu söyledi.
Kıbrıslı Rumlar ve Türkler arasında birçok ortak noktalar bulunduğunu, çok sayıda Kıbrıslı Rum ve Türk aileler arasında onyıllara dayanan derin dostluklar bulunduğunu ifade eden Hacıyorgiyu, "Bir çatı altında toplanmamız büyük önem taşımakta. Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıs Rumlar olarak bizler bunu başaramazsak, dünyada hiç bir halk başka bir halk ile bunu başaramaz" diye konuştu.
PAPADAKİS: ADA’DA KALICI VE İŞLEYEBİLİR ÇÖZÜM
Lilikas'ın basın danışmanı Dimitris Papadakis, GKRY'nin içerisinde bulunduğu zor durumdan çıkması için farklı bir yörüngeye girerek, her şeyden önce kalkınmaya önem vermesi gerektiğini söyledi.
Ekonomik krizle ilgili alınan önlemlerin vatandaşları zor duruma soktuğunu, yardımların kesildiğini ve maaşların azaldığını anlatan Papadakis, "Biz bu yüzden doğalgazın bir bölümünü acilen değerlendirmek istiyoruz" dedi.
Papadakis, Kıbrıs sorunuyla ilgili sorular üzerine de bu konuda bugüne kadar izlenen politikaların sorunu çıkmaza soktuğunu ifade ederek, Ada'da kalıcı ve işleyebilir bir çözüm için farklı bir yaklaşım gerektiğini belirtti.
Kıbrıs sorununun çözümünün, Ada'daki iki toplumun yanı sıra Türkiye'nin ve bölgedeki tüm halkların yararına olacağını ifade eden Papadakis, "Ancak bunun için uygun koşulların oluşması lazım. Kıbrıs, doğalgazın keşfedilmesiyle oluşan yeni stratejik verilerden ödün vermeyecektir" diye konuştu.