“Kıbrıslıtürk tarafı, Kıbrıslırum askeri bölgelerine erişim istiyor!”
Kıbrıslıtürk tarafının, geçtiğimiz Kasım ayında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gönderdiği yeni bir belgeyle, kayıplar için araştırmalar yapılması için, Kıbrıs’ın güneyinde Kıbrıslırum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) ve Yunan Alayı (ELDİK) kontrolünde bulunan askeri bölgelere erişim konusunu yeniden gündeme taşıdığı haber verildi.
Alithia gazetesi “Kayıplar… Türkiye Kışlalara Erişim İstiyor” başlıklı haberinde, Türk tarafının büyük bir gecikmeden söz ederek, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin benzer bir talebinin, 7 aydır beklemede olduğundan söz ettiğini öne sürdü.
Habere göre, konu hakkında gazeteye konuşan Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslırum üyesi Nestoras Nestoros ise, art niyet olduğunu söyledi.
“TARTIŞMALI BELGE”
Gazete, yukarıdaki ara başlıkla yayımladığı haberinde, Kıbrıslıtürk tarafının bahse konu belgeyi, kayıplar konusu ve Türkiye’nin AİHM kararlarına uyumuna ilişkin bugün Strazburg’da tamamlanacak olan tartışma ışığında, geçtiğimiz Kasım ayı sonunda Avrupa Konseyi’ne gönderdiğini yazdı.
Gazete, “İşgal altındaki Lefkoşa’da hazırlanan belgede, Türk tarafının, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Yunanistan’daki Kıbrıs’ta kontrolleri altında bulunan askeri bölgelere erişimine ilişkin taleplerinin, yaklaşık olarak yedi aydır beklemede bulunduğuna atıfta bulunduğunu” kaydetti.
Gazete, “Türk tarafının buna paralel olarak, Avrupa Konseyi üye devletlerinden, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin kazı ekiplerinin, kontrollerinde bulunan askeri bölgelere daha fazla gecikme olmadan erişmesi konusunda, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Yunanistan’ı cesaretlendirmesini istediklerini” de iletti.
NESTOROS
Gazeteye göre, bahse konu belgeyi yorumlayan Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslırum üyesi Nestoras Nestoros ise açıklamasında, Kıbrıs Türk tarafının 21 Temmuz’da iki alanda kazı yapılmasına ilişkin izin verilmesi amacıyla, talepte bulunduğunu söyledi.
Bunların Lefkoşa’ya bağlı Atalasa’da bulunan, biri RMMO diğeri de ELDİK’a ait birer kışla (askeri kamp) olduğunu yazan gazete, Nestoros’un, “Bu talebin art niyetli olarak ortaya konmuş göründüğünü, çünkü ne bu yönde bilgiler olduğunu, ne de bu bölgelerde kayıp kişilerin arandığını” belirtti.
Habere göre, “öngörülen prosedürün takip edildiğini”dile getiren Nestoros, buna göre “kışlanın makamlarından, bilgileri veren tanığın da olay yerinde bulunmasıyla araştırma yapılmasının istendiğini” belirtti.
“Süreç içerisinde, Kıbrıslıtürk tarafının görgü tanığını takdim edemediğini” belirten Nestoros, “Kıbrıslıtürk tarafının sözlü olarak, tanığın ortaya çıkmak istemediğini bildirdiğini” aktardı.
“Araştırma yapılması için erişim izninin kısa zaman önce verildiğini” dile getiren Nestoros, kazıya başlayıp başlamayacağına karar vermenin Kayıp Şahıslar Komitesi’ne bağlı olduğunu ifade etti.
Doğru bir araştırma yapılması gerektiğini de ifade eden Nestoros, günün sonunda bahse konu bilgilerin güvenilmez olduğu ve kazı yapılmaması değerlendirmesinde bulunabileceklerini sözlerine ekledi.
“DÖRT NOKTA”
Gazeteye göre, Kıbrıslırum Hükümetinin kısa zaman önce kayıplar konusunda Avrupa Konseyi’ne gönderdiği muhtırada yer alan ve “işgal altındaki en az dört noktada kemiklerin yerlerinin değiştirildiği” konusundaki ifadeye de değinen Nestoros, bu bilgilerin Kayıp Şahıslar Komitesi’nin bilimsel bulgularından ortaya çıkmakta olduğunu ve bunların “Aşşa” (Paşaköy)’deki iki kuyuda, “Kornokipo” (Görneç), “Strongilo” (Turunçlu), “Sinde” İnönü ve St. Hilarion’daki yer değiştirmelerle alakalı olduğunu vurguladı.
Bahse konu kayıpların 126 kişi olduğunu ifade eden Nestoros, Kıbrıs’ın güneyinde sınırlı sayıda kemik tespit edilen başka yerler de bulunduğunu, ancak Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, bilimsel bulgu eksikliğinden, kemiklerin maksatlı olarak yer değiştirdiğinden söz edemediğini ekledi.
SAVVAS HACIPANDELİS DAVASI
Gazete, Türk tarafının belgesinde, “Varnava ve diğerleri” davasında yer almakta olan kayıp kişilerle ilgili davaların bir tanesine isimle atıfta bulunulduğunu ve bunun Savvas Hacıpandelis olduğunu da yazdı.
Türk belgesine göre, davayla ilgili cezai araştırmanın tamamlandığını ve ailenin bilgilendirildiğini yazan gazete, ilgili raporun aileye gönderildiğini ve o zamandan bu yana daha fazla malumat konusunda herhangi bir talep olmadığını kaydetti.
Gazeteye göre aileyi temsil etmekte olan K.Hrisostomidis avukatlık bürosu sözcüsü ise, Kıbrıs Haber Ajansı KİPE’ye açıklamasında, Hacıpandelis davasının kapanmadığını, çünkü bahse konu davada, yapılan araştırmanın yeterli olmadığını belirtti.
Gazeteye göre, “raporun tatmin edici olmadığını ve Türk tarafının hiç gerçek bir araştırma yapmadığını” belirten avukatlık bürosu sözcüsü “çekmeceden çıkarılmış ve bütün davalar için aynı şeyleri yazan bir rapordan” söz etti.
GAZETE BAŞLIKLARI
Haravgi: “Askeri Bölgelerde Araştırma Talebi… Bilgi Olmadığından, Türk Tarafından Art Niyetli Hareket”
Simerini: “Athallasa’da Araştırma Yapmak İstiyorlar… Türk Tarafı Askeri Bölgelerde Kayıplar İçin Araştırma Yapmak İstiyor”
Fileleftheros: “Kayıplar İçin Araştırmalar… Türk Tarafı Askeri Kamplara Erişim Konusunu Yeniden Gündeme Getiriyor”
Politis: “Kıbrıslı Türkler Erişim Konusunu Ortaya Koyuyor”
“DİNİ LİDERLERDEN” VİDEO MESAJIYLA ORTAK ÇAĞRI
Öte yandan Politis ve Alithia gazeteleri, Kıbrıs’taki “dini liderlerin”, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarının desteklenmesi için ilk kez bir video mesajıyla ortak çağrıda bulunacaklarını ve İsveç Büyükelçiliği himayesinde faaliyette bulunmakta olan Dini Diyalog ofisinin, bugün bu amaçla Ledra Palace’ta gerçekleştirilecek bir etkinliğe ev sahipliği yapacağını ekledi.
(TAK Ajansı Rumca Haber Bülteni’nden – 8.12.2016)
DEVAM EDECEK