Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum gençler, “kayıplar” konusunu tartıştılar…
*** CTP Gençlik Örgütü, EDON ve “Birlikte Başarabiliriz” ortak etkinlik düzenledi…
Geçtiğimiz Perşembe akşamı Lefkoşa’da, ara bölgede CTP Gençlik Örgütü, EDON ve “Birlikte Başarabiliriz” adlı iki toplumlu kayıp yakınlarının örgütü ortak bir etkinlik düzenleyerek, Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum gençlerin “kayıplar” konusunu tartışmalarına olanak yarattı… Gecede CTP Gençlik Örgütü adına Simge Okburan ve EDON adına Elias Dimitriu kısa birer açılış konuşması yaptıktan sonra sözü bize verdiler ve biz de “kayıplar”la ilgili düşüncelerimizi, araştırmalarımızı, çalışmalarımızı fotoğraflar eşliğinde aktardık. İki toplumu derinden yaralayan ve derin izler bırakan Dohni, Muratağa-Atlılar-Sandallar, Palekitre, Galatya gibi katliamlardan örnekler verdik ve “kayıplar”ın acısının ortak bir acı olduğunu vurguladık.
Gecede “Birlikte Başarabiliriz” örgütünden kayıp yakınları Sevilay Berk, Leyla Kıralp, Hristina Pavlu Solomi Patça ve örgüt lideri Hristos Eftimiu da birer konuşma yaptılar. Kayıp yakınları barış mesajları verirken, Hristos Eftimiu da “Kayıp yakınlarına tazminat vermek hiçbir şekilde mümkün değildir – en önemli tazminat, adaya barışın gelmesidir” diye konuştu ve örgüt çalışmalarını aktardı.
EDON’dan yapılan açıklamada şöyle denildi:
“EDON ve CTP Gençlik Örgütü, yeniden yakınlaşma çerçevesindeki ortak çalışmalarında bir adım daha atarak, genç Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırumlar’a “Kıbrıs’ta kayıplar” konusunu tartışma olanağı yarattılar. Araştırmacı gazeteci ve aktivist Sevgül Uludağ’ın sanısıra, “Birlikte Başarabiliriz” sivil toplum örgütünden kayıp yakınları “Kayıplar – Kıbrıslıtürkler’le Kıbrıslırumlar’ın ortak acısı” konulu etkinlikte konuşmacı oldular. Etkinlik 11 Şubat 2016 Perşembe akşamı Lefkoşa’da ara bölgedeki “Kıbrıs Diyalog Forumu” binasında gerçekleştirildi.
EDON’un Sevgül Uludağ’la birlikte organize ettiği “kayıplar” konulu pek çok etkinlik ardından, bu kez etkinlik iki toplumlu olarak organize edildi ve adamızın tedavi edilmesi gereken açık bir yarası olan “kayıplar” konusu ele alınmak istendi.
“Kayıplar” konulu etkinlikte yapılan konuşmalarda da belirtildiği gibi, insani bir konu olan “kayıplar” konusu, Kıbrıslırumlar’la Kıbrıslıtürkler’in ruhlarında açık bir yaradır ve ancak gerçekçilik ve kararlılıkla ele alınırsa tedavi edilebilir. “Kayıplar”la ilgili öykülerden de anlaşılabileceği gibi, bunlardan siyasi sonuçlar da çıkarılabilir. Çünkü savaşa, cani eylemlere, milliyetçiliğe-şovenizme karşı çıkmak da siyasi bir konudur – barış ve insanların etnik köken, dil, din ve diğer kimliklerinin çeşitliliği içerisinde birlikte yaşaması için mücadele etmeyi seçmek de siyasi bir konudur.
Etkinlikte “Birlikte Başarabiliriz” örgütünün çalışmaları ve bazı kayıplarla ilgili gerçeklerin ortaya çıkarılmasında oynadığı rol da anlatıldı. Aynı zamanda kayıp yakınları da kendi öykülerini anlatarak Kıbrıs’ta barış mesajı verdiler. Etkinliğin sonunda izleyicilerin soruları, görüş ve düşünceleri de tartışıldı.”
Devam edecek...