“Kıbrıs’ta barış için ağacı değil ormanı görelim…”
Mete Azizoğlu
DIKO Eylence Belediye Meclis Üyesi Marinos Kleanthous, Kıbrıs konusunda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Hem Kıbrıslırumlara, hem de Kıbrıslıtürklere çağrıda bulundu. Kleanthous, Kıbrıs’ta çözüm için bireyler olarak harekete geçilmesi gerektiği mesajını verdi.
*** Kıbrıs sorununda son yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Marinos Kleanthous: Öyle görünüyor ki ELAM’ın öncülüğünde parlementodan alınan son ENOSİS kararı devam etmekte olan müzakere sürecinde sıkıntılara neden oldu ve yeni engeller oluşturdu. Biz Kıbrıslıtürk tarafının bu karar ile ilgili endişelerini anlıyoruz. Bu kararın müzakere sürecinin önünü kesmesine izin vermemeliyiz. Kıbrıslıtürk tarafı, Kıbrıslırum tarafından çözüm konusunda iradesinin devam ettiği yönünde bir teyit istemektedir.
Ben burada kendimi temsil ediyorum, başkasını değil. Biliyorum ki gençler ile yaptığımız görüşmelerde ve tartışmalarda, eğer bir çiçek açmıyorsa, bunun nedeni çiçek değildir, çevresel etkenlerdendir. O zaman biz bu çevresel etkenleri değişelim diyoruz. Bu mesajı göndermek için geldim.
Kıbrıslırum gençler oldukça hayal kırıklığına uğramış durumdadır. Çünkü 7 gün önce ortaya çıkan ENOSİS referandumunu anma kararı Kıbrıs’ta çözüm istemeyenlere bir fırsat vermiştir.
*** Güney’deki gençlerin bir çoğu hayal kırıklığı içerisindeler ama ne tepki vereceklerini bilemediklerini söylüyorlar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Marinos Kleanthous: Kıbrıslırumlar genelde çok fazla gösteri yapmıyorlar, son üç dört sene büyük ekonomik sıkıntılar yaşadık. Ancak bu Kıbrıslırumlar’ın düşünmediği veya yargılamadığı anlamına gelmiyor. Ben inanıyorum ki doğru zaman geldiğinde istedikleri mesajı göndereceklerdir.
Özellikle genç Kıbrıslıtürkler çok üzgün durumdalar, çünkü anladılar ki, şu an sadece Kıbrıs için değil bizim kuşağımız için çok önemli bir fırsattır. İngiltere’de, Amerika’da veya Avrupa’ya gidip eğitim alıyoruz, orada dünyadaki tüm öğrencilerle işbirliği yapıyoruz, Kıbrıslıtürkler de dahil, neden bu işbirliğini aynı çatının altında evimizde yapamıyoruz.
*** Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılacağına inancınız var mı?
Marinos Kleanthous: Çözüme karşı olan güçler şu anda işbirliği içerisindeler. Şimdi bizim görevimiz çözüm isteyen tarafınlar ile bir yolunu bulup işbirliğine girmemiz gerekiyor. Her bir bireyin artık harekete geçme sorumluluğu vardır.
*** Kıbrıslı liderlere mesajınız nedir?
Kıbrıslı Liderler çözüme odaklanmalı, geçmişte yaşanmış olan bazı duygusallık var bunlar bir gerçek ama eğer karşılıklı suçlama oyununa girilirse Kıbrıs’ın geleceği yeniden şekillenemez. Geçmişe takılı kalmamalıyız. Kıbrıs’ın kültürünü öne çıkartalım ve Kıbrıs’ta bir barış için ağacı değil ormanı görelim.
*** Enosis kararında dönüş olabilir mi? Örneğin Anastasiadis’in veto hakkı var, bu konudaki fikriniz nedir?
Marinos Kleanthous: Eğer biz bu kabul edilemez Enosis kararı ve Anastasiadis’in reaksiyonu nedeni ile anı yargılarsak ve görüşmeleri durdurursak, korkarım ki bir sonraki adım olarak Anastasiadis, Kıbrıslıtürklerin bize yaptığı kabul edilemez başka bir şey bulacak ve görüşmeleri durduracak. Örneğin her hafta Pazar günleri kayıp şahıslar için cenaze töreni düzenliyoruz. Beşparmaklar’daki bayrak bizim için güzel duygular uyandırmıyor. Bunlara bakıp da görüşmeleri durduramayız. Şimdi acil çözüm ihtiyacımız var.
*** Güvenlik ve Garantiler konusuna nasıl bakıyorsunuz?
Marinos Kleanthous: Kıbrıs sorunundaki en büyük problem bence, güven sorunu. Ve bu bugüne kadar gerektiği gibi ele alınmadı. Şu anda bulunacak en iyi çözüm bile insanlar arasındaki güven sorununu aşamayacaktır. Bu güven sorununu BM, Akıncı ve Anastasiadis sağlayamaz, insanlar birbirileri ile iletişime geçerek sağlayabilirler. Diğer bir mesaj da bu olur, hadi yapalım.
*** Son bir mesajınız var mı?
Marinos Kleanthous: En güçlü mesaj bu yukarıda söylediklerimin söylenmesi. Çünkü bunları birilerinin çıkıp dile getirmesi gerekiyor. Bana oy veren bir çok insan da bunları söylememi istiyor. Şimdi çözüm bulma zamandır.
1967’de Kıbrıslırum Parlementosu “Enosis” kararını onaylamıştı, ben bunu öğrencilik yıllarımda öğrendiğim zaman, babama “Neden buna tepki göstermediniz?” diye sordum. Şimdi ben buna tepki gösteriyorum çünkü benim 7 aylık bir oğlum var ve onun bana o soruyu sormaması için birey olarak üzerime düşeni yapıyorum ve bu fırsatın değerlendirilmesini istiyorum…
(VOICE OF THE ISLAND – Mete AZİZOĞLU – Şubat 2017)
------------------------------------
Aslanköy, St. Hilarion ve Vadili’de kazılara devam…
Kayıplar Komitesi’nin gerek 1963, gerekse 1974’te “kayıp” edilmiş olan Kıbrıslıtürkler’le Kıbrıslırumlar’ın gömü yerlerini aramakta olduğu kazılar devam ediyor.
Kayıplar Komitesi Kıbrıslıtürk Üye Ofisi’nden aldığımız bilgilere göre, Aslanköy’de (Angastina) kazılar sürdürülürken, bir okurumuzun St. Hilarion askeri bölgesinde göstermiş olduğu bir gamini ve çevresinde de Kayıplar Komitesi kazı ekibi çalışmalarını devam ettiriyor. Bu alanda iki “kayıp” şahıstan geride kalanlara ulaşıldı ve kazı genişletilerek sürdürülüyor… Okurumuz bu alanın ilerisinde bir başka noktayı daha Kayıplar Komitesi yetkililerine göstermiş bulunuyor. Okurumuza bu insani davranışı için bir kez daha teşekkür ediyoruz. Onun sayesinde iki “kayıp”tan geride kalanlar bulundu ve belki dahaları da bulunacak kazılar ilerledikçe… Konuştukça, paylaştıkça, bu kötü yaranın kapanıp iyileşmesine yardımcı oluyor okurlarımız… Onlara ne kadar teşekkür etsek azdır…
Bu konuda isimli veya isimsiz olarak bizi aramak isteyen okurlarımız bize 0542 853 8436 numaralı telefonumuzdan ulaşabilirler. Kıbrıslırum okurlarımız için telefon numaramız 99 966518’dir.
DİĞER KAZILAR
Kayıplar Komitesi Kıbrıslıtürk Üye Ofisi’nden edindiğimiz bilgilere göre Omorfo’da bir kilisenin mezarlığında yürütülen kazılarda 27 şahıstan geride kalanlara ulaşıldı ancak bunların tümünün de “kayıp” olup olmadığı bilinmiyor ve ancak laboratuar analizlerinde “kayıp” olup olmadıkları anlaşılacak.
Kayıplar Komitesi Palekitre’de (Balıkesir), Arçoz’da (Yiğitler) ve Mağusa’da kazılarını sürdürüyor. Vadili’de de yeni bir kazı başlatılmış bulunuyor ve burada bir kuyu aranıyor.
Kıbrıs’ın güneyinde ise Kutrafa’da ve Vrisulles’te kazılar devam ediyor.
Kazı ekibinde bulunan tüm arkeologlarımıza, şirocularımıza ve diğer çalışanlara “Çok kolay gelsin” diyoruz…