1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. ‘Kıbrıs’ta bölünmüşlük utanç
 ‘Kıbrıs’ta bölünmüşlük utanç

‘Kıbrıs’ta bölünmüşlük utanç

“Birbiri ile uyum ve barış ile yaşayan iki toplumun bölünmüş olmasını utanç olarak değerlendirmekteyim. İnsanların kendilerini Kıbrıslı Türk veya Kıbrıslı Rum olarak tanımlamasının bir yanlışlık olmadığı düşüncesindeyim. Ancak iki toplumun üst kimliğinin

A+A-

İngiltere İşçi Partisi’nden milletvekilliğine aday olan Kıbrıslı Türk 27 yaşındaki İbrahim Mehmet (İbby Mehmet) YENiDÜZEN’e konuştu:

Öğrencilik yıllarından itibaren aktif siyasetin içinde… Sivil toplum örgütlerinde, lobicilik faaliyetlerinde görev aldı. 27 yaşındaki Kıbrıslı Türk İbrahim Mehmet, şimdi İngiltere Parlamentosu’na girmek için İşçi Partisi’nden milletvekili adayı…

 

Fayka ARSEVEN KİŞİ

27 yaşındaki Kıbrıslı Türk genç İbrahim Mehmet, Mayıs ayında yapılacak seçimde İngiltere Parlamentosu’na girmek için İşçi Partisi’nden aday oldu.

Muhafazakar Parti’nin kalesi olarak bilinen Old Bexley ve Sidscup Bölgesi’nden seçime girecek olan Mehmet, Muhafazakar Parti milletvekili ve hükümette göçmenlikten sorumlu bakanlık görevini yürüten James Brokenshire’a karşı yarışacak.

İbby Mehmet lakabı ile de bilinen İbrahim Mehmet,  hem adaylığı hem de Kıbrıs siyaseti hakkında YENiDÜZEN’e konuştu.

“Birbiri ile uyum ve barış ile yaşayan iki toplumun bölünmüş olmasını utanç olarak değerlendirmekteyim” ifadesinde bulunan İbrahim Mehmet, “Tarihin acılarını bir yana bırakarak geleceği birlikte kurgulamalıyız” dedi.

Mehmet, parlamentoya seçilmesi halinde, “Seçilsem veya seçilmesem Kıbrıs’taki çözüm süreci ile ilgili düşüncelerimi kamuoyu ile paylaşıp gündem yapmaya çalışacağım” açıklamasında bulundu.


• YENiDÜZEN: İbrahim Mehmet (İbby Mehmet) kimdir? Bize biraz kendinizi tanıtır mısınız?
• İBRAHİM MEHMET:
İngiltere'de doğdum büyüdüm. Ailem aslen Poli Baflı şu an Girne'de kalırlar. Babam politika ve hukuk eğitimi veren bir kuruluşun başkanlığını, annem ise ilkokul müdürü. 

Essex Üniversitesi’nde hukuk okuyarak politik hayatıma başladım. Öğrenci Birliği'nde bir çok görev aldım. Öğrenci Birliği başkanı olarak İngiltere’nin ilk Kıbrıslı Türk öğrenci birliği başkanı oldum. 12 bin kişilik bir birliği temsil etmekteydi. Başkanlık döneminde İşçi Partisi’ne katıldım ve Essex bölgesi öğrenci hareketini yürüttüm.

Üniversiteden sonra Malta'ya taşındım ve sivil toplum örgütünde projelere katıldım. Libya'daki değişim sırasında Malta Hükümeti’ne yönelik Libya Hükümet'i adına lobicilik çalışmalarına katıldım.

Hükümet ve muhalefet parti yetkilileri ile görüşerek Libya halkının gelecek beklentilerini aktardım. Malta Başbakan'ı ve AB yetkililerinin de katıldığı bir TV programında Libya'yı tartıştık. Sonra Londra'ya dönerek University of London'da demokrasi ve kamu yönetimi öğrenci birliği Başkanlığı'nı yürüttüm. Şu anda Old Bexley ve Sidscup bölgesinde İşçi Partisi’nden milletvekili adayıyım. Aynı zamanda Katar'ın Londra Büyükelçiliği’ne danışmanlık hizmeti vermekteyim

• YENiDÜZEN: Önemli görevlerde bulundunuz önemli temsiliyetler yaptınız. Siyaset sizin için ne ifade ediyor?
• İBRAHİM MEHMET:
Öğrencilik yıllarının başında kendimi siyasetin ve sol hareketin içerisinde buldum.
Aldığım görevler beni yaşımın ve sorumluklarımın çok üzerine taşıdı. Bana göre siyaset toplumun hassasiyetleri ve her bireyin eşit şartlarda ve özgürce fikirlerini ifade etmeleri için mücadele etmektir.
Daha önemlisi siyasetle uğraşmak sadece oy kullanmak değil toplumdaki bireylerle empati yaparak onların sorunlarını yaşayıp çözüm bulmak için çaba göstermektir.

• YENiDÜZEN: Çok genç yaşta siyasete atıldınız.  Birçok önemli görevlerde ve temsiliyetlerde bulundunuz. Bunlar olurken ne gibi sorunlarla karşı karşıya kaldınız?
• İBRAHİM MEHMET:
Genç yaşta üst seviye siyasetle uğraşmak gerçekten zor bir durum. Özellikle yaşça büyük ve tecrübeli siyasetçilerin perspektifinden farklı olmak her zaman farklı yargılamalara neden oluyor. Bu beni daha çok motive ederek kendimi geliştirmeme farklı pozisyonlara gelmeme sebep oldu.
İdeallerinizde ve ideolojinizde inanç ve tutku varsa engeller her zaman ikinci plandadır

• YENiDÜZEN: Neden İşçi Partisi’nden aday oldunuz?
• İBRAHİM MEHMET:
İşçi Partisi İngiltere'deki işçi sınıfının ve sendikal hareketin oluşturduğu bir hareket. Ben demokratik sosyalizme inanan bir birey olarak kendime en yakın olarak gördüğüm İşçi Partisi’ne katıldım. İşçi Partisi sosyal devlet ve sosyal adalet ilkeleri doğrultusunda kolektif çalışma esasına göre çalışan bir parti. Kıbrıs'ta CTP'nin siyaseti ile benzeşiyor.

• YENiDÜZEN: Daha önce belediye seçimlerine de girdiniz. Şimdi ise İşçi Partisi’nden milletvekili adayısınız. Karşınızda Muhafazakar Parti milletvekili, Göçmenlikten Sorumlu Bakan James Peter Brokenshire var. Brokenshire için karşısında önemli bir aday olarak isminizden bahsediliyor. Şansınız nedir?
• İBRAHİM MEHMET:
Doğduğum büyüdüğüm Bexley Bölgesi'nden ilk kez seçime giriyorum. Elbette bir bakanla yarışıyor olmak zorlu bir mücadeleyi gerektirecek. Bexley bölgesindeki demografik değişimle birlikte İngiltere Bağımsız Partisi’nin yükselişi ve İşçi Partisi’nin varolan desteğinin güçlenmesini avantaj olarak görüyorum. Kampanya ekibime çok güveniyorum ve çetin bir yarışın olacağına inanıyorum. Bakan ile çıkacağımız tartışma programlarında kendime güveniyor, sabırsızlıkla bekliyorum.

“Politik yolculuğumda Türk ve Rum toplumlarından önemli destekler aldım”
 

• YENiDÜZEN: İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların size yaklaşımı nasıl? Hangi çevreler sizi destekliyor?
• İBRAHİM MEHMET:
Her zaman farklı etnik gruplarla iyi ilişkiler kurdum. Politik yolculuğumda Türk ve Rum toplumlarından önemli destekler aldım. Her gün farklı etnik ve politik gruplardan sağlık sistemi, çevre, hayvan hakları gibi konulardaki görüşlerim ve seçilmem halinde yapacaklarım soruluyor. Yine Kıbrıslı Türk ve Rumlardan Kıbrıs sorunu konusundaki görüşlerim soruluyor. Kendilerine iki toplumun ilişkilerinin gelişmesi ve çözüm konusunda adımlar atılması konusunda telkinler veriyorum.

• YENiDÜZEN: Kıbrıslı Türk olarak İngiltere basını sizden söz ediyor. Bu ilgiyi nasıl karşılıyorsunuz ?
• İBRAHİM MEHMET:
İngiltere içinde küçük bir topluluk olmasına rağmen tüm politik partiler arasındaki tek Kıbrıslı Türk olmam medyadaki ilgiyi artırıyor. Bu durumun ileriki seçimlerde Kıbrıslı Türkleri teşvik edeceği düşüncesindeyim.

İngiltere ve buradaki kültürle büyümek kadar köklerimin Kıbrıs'a dayanmasından gurur duyuyorum. İki farklı kültürün bana büyük faydası olduğu düşüncesindeyim.

• YENiDÜZEN:Kıbrıs siyasetini, gündemini yakından takip ediyor musunuz?
• İBRAHİM MEHMET:
Bir gün adaya dönme umudu ve ailelerimizin hayat şartları açısından Kıbrıs siyasetini ilgi ile izliyoruz. Kıbrıs’taki siyaset tartışmaları ile İngiltere’deki tartışmalar arasında derin farklılıklar var. Kıbrıs'taki çözüm siyaseti üzerinden daha çarpıcı ve duygusal tartışmalar söz konusu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de ilgi ile izliyorum. İlk kadın Cumhurbaşkanının seçilmesi bana gurur ve mutluluk verecektir.

• YENiDÜZEN: Kıbrıs sorunu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce adada nasıl bir çözüm olmalı?
• İBRAHİM MEHMET:
Pek çok medeniyetin hüküm sürdüğü Kıbrıs adası tarihsel ve kültürel açıdan sonsuz bir zenginliğe sahip. Birbiri ile uyum ve barış ile yaşayan iki toplumun bölünmüş olmasını utanç olarak değerlendirmekteyim. İnsanların kendilerini Kıbrıslı Türk veya Kıbrıslı Rum olarak tanımlamasının bir yanlışlık olmadığı düşüncesindeyim. Ancak iki toplumun üst kimliğinin Kıbrıslılık olduğunun vurgulanması gerekir. Milliyetçilik tüm dünya için negatif bir faktördür. Yurtsever olmak ve milliyetçi olmak farklı iki kavramdır.  İki toplumlu, iki kesimli federal bir Kıbrıs’ın kurulmasını destekliyorum. Tarihin acılarını bir yana bırakarak geleceği birlikte kurgulamalıyız. Avrupa demokrasi ve barışın merkezi olarak tanımlanırken adadaki askeri birlik ve üslerin varlığı üzücüdür. Adadaki sol hareketler sorumluluk alarak değişim için mücadelelerini artırmalıdır.

• YENiDÜZEN: Kıbrıslı Türkler her türlü ambargo ile karşı karşıya… Tanınmamışlığın verdiği dünyaya sesimizi yeterince duyuramama gerçeği var. Seçilmeniz halinde Kıbrıs sorunu hakkında sizin ne gibi katkılarınız olacak?
• İBRAHİM MEHMET:
Kıbrıs’ın bölünmüşlüğün sonucu olarak bir taraf Avrupa Birliği’nin tüm imkanlarından yararlanırken, diğer tarafların en basit insan haklarından bile izole ediliyor olması kabul edilebilir bir durum değildir. Seçilsem veya seçilmesem Kıbrıs’taki çözüm süreci ile ilgili düşüncelerimi kamuoyu ile paylaşıp gündem yapmaya çalışacağım. İzolasyonların kaldırılması için efor koyacağım.  Ancak sürekli bir biçimde referandum sonuçlarının Kıbrıslı Türklere etki etmediğini vurgulamak Kıbrıs sorunun çözümüne olan sürece katkı koyamayacağı inancındayım. Bölünmemiş bir ada konusunda ve temel insan haklarının tesis edilmesi konusundaki mücadelenin yükseltilmesi Kıbrıs sorunun çözümüne fayda sağlayacaktır.

“Finansal kriz kapitalizmin gerçek yüzünü ortaya koydu”

• YENiDÜZEN: Yunanistan'da bildiğiniz gibi radikal sol Syriza Partisi muhteşem bir çıkış yaparak iktidar oldu. Ayni şekilde İspanya'da Podemos'un iktidara yakın olduğu görülüyor. Bu değişimin Avrupa'ya ve Avrupa Birliğine sonuçları sizce ne olur ? Avrupa solunun yükselişi Kıbrıs sorununa katkı yapar mı?
• İBRAHİM MEHMET:
2008-2009 dönemindeki finansal kriz kapitalizmin gerçek yüzünü ortaya koymuş ve solun yükselişine sebep olmuştur.  Bankalar kapitalist sistemin sorunlarından batmış ve bunun acısı halktan çıkarılmıştır. Bu dünya siyasetini öngörülemez düzeyde etkilemiştir. Yunanistan bugün uygulanan paketleri reddederek bu krizin reçetesini halka uygulatmayacağını açıklamıştır.  Bunun tüm Avrupa siyasetine yayılma eğilimi İspanyada da görülmektedir. Syriza lideri Yunan Başbakanı  Kıbrıslı Türk temsilcilerle doğrudan temas kurması tarihsel açıdan bir ilk ve oldukça sevindiricidir.  Bu Kıbrıslılara sol hareketin iktidara gelmesinin çözüm için ne kadar önemli olduğunu göstermesi açısından önemsenmelidir.

Bu haber toplam 4338 defa okunmuştur