Kıbrıs’ta bu yıl bölgesel kuraklık bekleniyor
Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, “Yarı kurak ya da bölgesel kuraklıkların yaşanacağı bir yıl öngörüyorum” dedi ve ekledi: “Ekim ayındaki yağışlar, normalin yüzde 40 altında kaldı”
Kasım ayında yazdan kalma günler yaşanıyor. Sıcaklıklar mevsim normallerinin 6 ile 8 derece üzerinde seyrederken, ayın 13’üne kadar da doyurucu yağış beklenmiyor. Meteorolojik tahminlere göre bu yıl da yarı kurak geçecek.
Mevsimsel tahminleri Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) değerlendiren Meteoroloji Dairesi Müdür Raif İlker Buran, bu yılki yağışların dengesiz ve bölgesel olacağını söyledi.
Buran, “Yarı kurak ya da bölgesel kuraklıkların yaşanacağı bir yıl öngörüyorum. Dengesiz yağışlar nedeniyle bir bölgede ürünler olurken diğer bölgede kuraklık yaşanabilir. Bu tahminler dünya için de geçerli. Bir ülke kuraklıktan kavrulurken, diğer ülkede seller yaşanabilir” dedi.
Yağışlar 13 Kasım’dan sonra
13 Kasım’dan ay sonuna kadar yağışlı havanın etkili olacağını kaydeden Buran, ekim gibi kasım ve aralık aylarında da sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde seyredeceğini kaydetti.
Buran, sıcaklıkların artmasında, kuraklığın yaşanmasında etkili olan atmosfer döngüsü El Nino’dan da söz etti.
“El Nino’un etkisindeyiz”
Orta/Doğu Pasifik Okyanusu’ndaki deniz suyunun bilinmeyen bir sebeple ısınması veya soğumasıyla atmosferin yağış bırakma olasılığının değiştiğini, bu döngüye sebep olan El Nino’da kuraklık, La Nina’da ise anormal yağış görüldüğünü bildiren Buran, Akdeniz havzasındaki Kıbrıs’ın da bu atmosferik döngüden etkilendiğini söyledi.
Meteoroloji Dairesi Müdür Raif İlker Buran, şöyle devam etti:
“El Nino’nun şiddetli olduğu yıllarda bölgemizde ciddi kuraklık yaşanıyor. Eski insanlar ‘3-4 yılda bir kuraklık olur’ derdi, kuraklığın sebebi budur. El Nino pozitifse kesin kuraklık yaşıyoruz, nötr olduğunda da dolaylı kuraklık yaşıyoruz, o yıl yarı kurak geçiyor. Bu yılki El Nino orta şiddettedir ve etkisini 2024’ün ilkbaharına kadar sürdürecek… Yarı kurak ya da bölgesel kuraklıkların yaşanacağı bir yıl öngörüyorum. Dengesiz yağışlar nedeniyle bir bölgede ürünler olurken diğer bölgede kuraklık yaşanabilir. Bu tahminler dünya için de geçerli. Bir ülke kuraklıktan kavrulurken, diğer ülkede seller yaşanabilir…”
İlgili Haber:
Gönyeli’deki gölet kurudu: “Yıllardır her koşulda su tutmaya devam ediyordu”
Sıcaklık rekorlarının sebebi de El Nino
El Nino’nun etkisiyle temmuz ayında dünyada sıcaklık rekorları kırıldığını da anımsatan Buran, “Temmuzda biz de mevsim normalleri üzerinde sıcaklık yaşadık ancak 2010’un 46,6 rekoru kırılmadı...” dedi.
Kasım ayında sıcaklığın mevsim normallerinin 6 ile 8 derece üzerinde, 28-31 santigrat dolaylarında seyrettiğini söyleyen Buran, 2004’ün kasımında da benzer bir sıcaklık kaydedildiğini ifade etti.
Geceyle gündüz arasındaki sıcaklık farkı 15-18 dereceyi buldu
Eylül itibarıyla dünyayla güneş arasındaki açının daraldığını, bu nedenle kasım ayında güneşin kavurucu etkisinin arttığını belirten Buran, geceyle gündüz arasındaki sıcaklık farkının 15 ile 18 dereceyi bulduğunu kaydetti.
Mevsimsel tahminler sapabiliyor
Mevsimler tahminleri paylaşmadan önce El Nino’nun tahminleri saptırabildiğini de söyleyen Buran, “Ekim ayındaki yağışların mevsim normalleri civarında olacağı öngörüsü vardı ancak gerçekleşen yağış, normalin yüzde 40 altında kaldı” dedi.
Yağış tahminleri
Buran, mevsimsel tahminlere göre kasımda normalleri (48.22 mm) üzerinde yağış beklendiğini ifade ederek, aralık için beklentinin normalleri (85.9 mm) civarında, ocak için normalleri (74.9 mm) altında, şubat için normalleri (58 mm) civarında, mart için normalleri (35 mm) civarında, nisan için normalleri (22.6 mm) altında olduğunu açıkladı.
Tozlu hava
Öte yandan tozla ilgili de bilgi veren Buran, Kasım’ın 10’una kadar Kuzey Afrika üzerinden toz taşınımı olacağını kaydetti.
Çölleşme nedeniyle son yıllarda toz taşınım sıklığının arttığını belirten Raif İlker Buran, “Bizi hem Kuzey Afrika hem de Ortadoğu üzerinden taşınan tozlar etkiliyor. Maalesef her iki yolun da üzerindeyiz” dedi.
Ropörtaj: Rahme Çitçioğlu - TAK