'Kıbrıs’ta çözüm için girişim yapılmalı'
TÜRKİYE-AB ARASINDA YENİ DÖNEME DOĞRU….
Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinde yeni bir fasıl açılması üzerine uzlaşmaya vardı, topu sonbahardaki TC İlerleme Raporu’na attı. Peki ilerleme raporunda ne olacak? Türkiye’nin Kıbrıs tavrı gündeme gelecek mi? Türkiye’nin tavrı ne olacak? CTP milletvekili Özdil Nami YENİDÜZEN’e yorumladı:
Yeni fasıl açılması olumlu.
İlerleme Raporu’nda Kıbrıs ile ilişkiler gündeme gelecek.
Rum tarafı Maraş ve Mağusa Limanı konusunu masaya koyacak.
Türkiye muhtemelen kapsamlı çözüme işaret edecek.
Bu noktada Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı Kıbrıs sorununda aktif olmalı.
Ancak bizim liderimiz UBP’nin iç meseleleri ile ilgileniyor, süreci zorlamıyor.
28 Temmuz’dan sonra yeni hükümet konuya ağırlığını koyacak diye ümit ediyorum
YENİDÜZEN (Özel)
Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi’nin Lüksemburg’da yaptığı toplantıda, Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinde yeni bir fasıl açılması üzerine uzlaşmaya varılırken kararın ileri bir tarihte alınacağı belirtildi.
Buna göre fasıl 26 Haziran'da açılmayacak, ne zaman açılacağıyla ilgili karar ise sonbaharda yayınlanacak İlerleme Raporu sonrasında ele alınacak.
Peki ilerleme raporunda ne olacak? Türkiye’nin Kıbrıs tavrı gündeme gelecek mi? Türkiye’nin tavrı ne olacak?
YENİDÜZEN, CTP milletvekili Özdül Nami’ye sordu, Nami olası süreci yorumladı:
• Türkiye AB arasında yeni bir döneme giriliyor, bunu nasıl yorumluyorsunuz?
• ÖZDİL NAMİ: Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinde yeni bir fasıl açılması üzerine uzlaşmaya varılması olumlu bir gelişmedir. Ancak yeni faslın ne zaman açılacağı sonbahardaki Türkiye İlerleme Raporu’na bağlanmıştır. Bu da bizlere gösteriyor ki müzakerelerin başlaması raporun içeriğine göre değerlendirilecektir.
• Raporda ne çıkabilir?
• ÖZDİL NAMİ: Sonbaharda açıklanması beklenen ilerleme raporunda muhtemelen Türkiye’ye yükümlülükleri hatırlatılacak, Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerini normalleştirmesi istenecektir. Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımıyor olması yine sorun teşkil edecektir. Bu konular raporda ‘olumsuz’ unsurlar olarak yerini alacak. Bu durumda Kıbrıs Rum tarafı muhtemelen Maraş’ın iadesini gündeme getirecek ve buna karşılık da Mağusa Limanı’nın AB kontrolünde açılmasını önerecektir, bunu gündeme alacaktır.
• Türkiye’nin tavrı ne olur bu konuda? Maraş iade edilir mi?
• ÖZDİL NAMİ: Türkiye bu noktada bu konuların kapsamlı müzakerelerin parçası olduğuna işaret edecektir. Tabii o noktaya gelindiğinde dengeler nasıl olacak kestiremiyoruz. AB içinde Türkiye’nin üyeliğini savunan çevreler ile Türkiye’ye karşı olan çevreler çeşitli taktikler ortaya koyacaklar. Bunları izleyeceğiz.
• Peki özellikle Kıbrıs ile ilgili baskıları nasıl göğüsleyebilir Türkiye?
• ÖZDİL NAMİ: Bu konuda ciddi inisiyatifler üstlenmesi lazım Türkiye’nin…
• Nasıl bir inisiyatif?
• ÖZDİL NAMİ: Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm müzakerelerinin başlaması için girişim yapması, AB’ye, BM’ye baskı yapması bu konudaki samimi tavrını ortaya koyması bu süreçte önünü açacaktır.
• Kıbrıs ile ilgili süreç sadece Türkiye’ye mi bağlıdır, buradaki lidere düşmez mi?
• ÖZDİL NAMİ: Tabii Kıbrıslı Türk lidere de görevler düşüyor, ancak bizim liderimiz bu konuyla pek ilgilenmiyor. UBP ile ilgileniyor, Türkiye ise kendi derdine düştü, Gezi Parkı olayları ile meşgul… Eroğlu Türkiye’yi de teşvik etmiyor. Halkımız da Ejder Aslanbaba’yı konuşuyor. Biz bunları konuşurken Kıbrıs ve AB konularında, ilgili taraflar çeşitli konularda ileriye dönük kararlar alıyor, hazırlıklar yapıyor. Ama bizde böyle değil ne yazık ki…
• Bu çıkmazdan nasıl çıkılır peki?
• ÖZDİL NAMİ: Benim ümidim 28 Temmuz’da CTP’nin güçlü bir şekilde iktidara gelmesi ve her konuda olduğu gibi Kıbrıs sorunu konusundaki tavrını da ortaya koymasıdır. CTP’nin Kıbrıs sorununu sürükleyici tavrı önümüzdeki dönemde önemli olacaktır diye düşünüyorum