1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. KİLOLANDIRABİLEN SAĞLIKLI BESİNLER!
KİLOLANDIRABİLEN SAĞLIKLI BESİNLER!

KİLOLANDIRABİLEN SAĞLIKLI BESİNLER!

‘Meyvedir, sağlıklıdır, bolca tüketebiliriz’ düşüncesi depolanan yağlarımızın birer nedeni olabilir…

A+A-

Dilara Topcan

Bir yiyeceğin ya da içeceğin sağlıklı olması yüksek kalori içeriğine sahip olmadığı ve kilolandırmadığı anlamına gelmiyor. Bu nedenle sağlık adına methini her duyduğumuz yiyeceği kararsızca tüketmeye başlamak faydadan çok zarar getirebilir. Hele ki günlük gereksinim duyduğumuz kalori miktarının ne kadar olduğunu bilmiyorsak… Bu nedenle beslenme programımızda sağlıklı besinlere yer verirken kalori miktarlarını da göz önünde bulundurmayı ihmal etmemek gerekiyor…

SAĞLIKLI BESLENEREK DE YAĞLANABİLİYORUZ…

Kilo almak gün boyunca besinlerle alınan kalorinin vücudun ihtiyaç duyduğundan fazla oluşuyla ilgilidir. Sağlıklı besinlerin de kalori değeri olduğuna göre bizler hangi besinden fazla kalori alırsak alalım (meyve ya da kurabiye) vücutta yağ depolanmasına neden olabiliyoruz. Bu sebeple ‘meyvedir, sağlıklıdır, bolca tüketebiliriz’ düşüncesi de depolanan yağlarımızın birer nedeni olabilir…

PORSİYON MİKTARI HER DAİM ÇOK ÖNEMLİ

Kısacası sağlıklı beslenmede porsiyon kavramını ve neyi ne kadar tüketebileceğimizi de bilmek çok önemlidir. Aksi takdirde enerji alışverişini dengeleyememe sonucunda kilolanma riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Bu nedenle sağlıklı olan besinleri de kontrolsüzce tüketmemek gerekiyor…

KİLO ARTIŞINA NEDEN OLABİLEN BAZI SAĞLIKLI BESİN ÖRNEKLERİ

TAM TAHIL EKMEĞİ, ESMER MAKARNA, ESMER PİRİNÇ: Burada sağlık içeriği bakımından tam tahıl ekmeği beyaz ekmekten, esmer makarna beyaz makarnadan ve esmer pirinç beyaz pirinçten tabii ki kat be kat daha sağlıklıdır fakat kalori yani enerji değeri bakımından pek de bir farkları yoktur. Burada bahsettiğimiz nokta bu besinlerin beyaz olanlara kıyasla daha zengin vitamin mineral ve posa içermelerinden ötürü daha sağlıklı, tok tutucu ve besleyici olduklarının altını çizmektir. Yani sağlıklı oluşları kalorisiz oldukları ve onları bol keseden tüketebileceğimiz anlamına gelmemektedir.

TAZE MEYVE SULARI: Zengin vitamin ve mineral içeriğine sahip olmalarına rağmen glisemik indekslerinin yüksek olmasından ötürü taze sıkılmış ya da %100 meyve suları da başta bel çevresi olmak üzere vücudu yağlanma riskiyle karşı karşıya bırakabilen sağlıklı ama yağlandırma riski yüksek olan içecekler arasında yer alıyor. Posadan ayrıştırılmış şekilde yalnızca meyvenin suyunu tüketmek bir nevi zengin vitamin ve mineral içeriğine sahip ‘şekerli su’ kategorisine de girdiğinden özellikle diyet yapanların tüketimi için pek de uygun değildir. Daha net ifade etmek gerekirse  1 adet orta boy portakal ile ½ su bardağı portakal suyu aynı kaloriye sahiptir Peki sizce hangisi daha tok tutucu ve dolayısıyla da diyet başarısına yardımcıdır? Cevap tabii ki posasıyla birlikte portakalı tümüyle tüketmek olacaktır…

FISTIK EZMESİ: Son dönemlerde fazlaca popüler olan ve özellikle sporcular tarafından beslenme programlarında sıkça tercih edilen fıstık ezmesi de besleyici değerinin yüksek oluşu yanında son derece kalorili bir yiyecektir… Bu nedenle özellikle diyet yapan bireylerin fıstık ezmesi tüketirken çok daha dikkatli olmakta fayda vardır. Bu noktada tercihen diyetisyene danışmadan fıstık ezmesini beslenme programına katmamak en doğrusu olacaktır…

ZEYTİNYAĞI: Diğer birçok yağ çeşidine nazaran zeytinyağının daha faydalı yağ çeşitleri arasında yer aldığını biliyoruz. Fakat bu özellik onu dilediğimizce tüketebileceğimiz anlamına gelmiyor. Genellikle sağlıklı olduğunu bildiğimiz zeytinyağının kalorisi düşük bir yağ çeşidi olduğunu düşünürüz çünkü sağlıklı yiyeceklerin düşük kalorili olduğuna dair bir algı oluşturmuş durumdayız. Bu tabii ki hatalı bir düşüncedir çünkü hemen hemen tüm yağlar da ortalama olarak birbirleriyle eşdeğer kaloriye sahiptir. Evet aralarında sağlıklı yağlar ve sağlıksız yağlar olarak kategorize edilebilirler ama dediğimiz gibi kalori bakımından  ortalamada birbirleriyle eşdeğer olarak düşünülürler.

HİNDİSTAN CEVİZİ VE YAĞI: Son dönemlerin bir diğer popüler ismi de hindistan cevizi ve hindistan cevizi yağı. Bünyesinde besleyici ve vücut adına faydalı birçok özelliği barındırmasına rağmen doymuş yağ içeriği bakımından da zengin olan hindistan cevizi dikkatli ve dengeli bir biçimde beslenme programında bulundurulmalıdır.

ÇİĞ BADEM VE CEVİZ İÇİ: Ara öğünlerin vazgeçilmezi olan badem ve cevizi de unutmamak gerek. Bu ikili vücut sistemi adına her ne kadar da olumlu katkılar sağlasa da yine de tüketim miktarı aşılınca kilo problemine neden olabiliyorlar.

ŞEKERSİZ TATLILAR!: İçerisine ‘şeker’ ilave etmeden hazırlanan ‘diyet kek, diyet muhallebi, diyet kurabiye vb.’ olarak adlandırılan tatlılar da kesinlikle masum değil! Bu tip tatlılarda şeker yerine pekmez ya da kuru meyveler kullanılsa da unutmayın ki bu besinler de kalori ihtiva ediyor. Bunların yanısıra içeriklerinde yer alan un, süt ve benzeri besinlerde de enerji değeri mevcut. Bu nedenle sağlıklı da olsa bu tip yiyeceklere de ‘diyet’ sıfatıyla masumiyet kazandırmamak gerekiyor.

Hepimiz için güzelliklerle dolu bir gün olsun.

 

Bu haber toplam 3815 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 306 Sayısı

Adres Kıbrıs 306 Sayısı