'KİMLİK KRİZİ'
Rum Muhaceret ve Yabancılar Dairesi tarafından Güney Kıbrıs’ın sınır kapılarındaki Rum görevlilere gönderilen genelge ile Kıbrıslı Türklerin Güney’e KKTC kimliği ile geçişlerinin yasaklanmasıyla başlayan siyasi kriz Rum tarafında ilgili bakanl
Rum Muhaceret ve Yabancılar Dairesi tarafından Güney Kıbrıs’ın sınır kapılarındaki Rum görevlilere gönderilen genelge ile Kıbrıslı Türklerin Güney’e KKTC kimliği ile geçişlerinin yasaklanmasıyla başlayan siyasi kriz Rum tarafında ilgili bakanlık ile daire müdürlüğü arasında kavgaya dönüştü.
Fileleftheros “Silikiotis-Sakalli Kapışması... Barikatlardaki Kontrol Konusunda Kağıt Savaşı... Müdürden, Yeni Genelge Yayınlamadan Önce Onay Alması İsteniyor” başlığıyla yansıttığı haberinde ilgili genelgenin, Güney’e geçişlerde Kıbrıslı Türklere uygulanan kontrolle ilgili bölümünün geri çekildiğini ancak üçüncü ülke vatandaşlarıyla ilgili olanının yürürlükte kaldığını ancak Kıbrıslı Türklerin kontrol yöntemi konusunda kargaşa yaşanmaya devam ettiğini yazdı, özetle şunları kaydetti:
“Kopan gürültüden ve Kıbrıslı Türklerin şikayetlerinin BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’a kadar ulaşmasından sonra İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis, derhal önceki uygulamaya geri dönülmesini istedi. Bunun sonucunda dün, Muhaceret Dairesi Müdürü Annis Sakalli ile İçişleri Bakanlığı Genel Müdürü Andreas Assiotis arasında mektup savaşı başladı.
GEÇİŞLERDEKİ KARGAŞA DEVAM EDİYOR
Bu arada barikatlardaki, Kıbrıslı Türklerin kontrol yöntemi konusundaki kargaşa devam ediyor: görevli polisler başka, Muhaceret Dairesi görevlileri başka talimatları uyguluyor. Gazetemizin edindiği bilgilere göre kısa süre önce iki birim yetkilileri arasında kavga da yaşandı, Sakalli’nin genelgesi de bu kavga üzerine gündeme geldi.
Gazetemizin ele geçirdiği genelgede ‘Yeşil Hat üzerinden geçişe izin verip vermeme yetkisi Daire personeline aittir’ deniliyor ve görevli polislerin karar verme yetkisine sahip olmadığı ima ediliyor.
Güney’e geçişlerine ancak Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği göstermeleri halinde izin verileceği konusunda bilgilendirilmelerinin ardından Kıbrıs Türk tarafından gelen tepkilerden sonra dün Sakalli İçişleri Bakanlığı’na bir mektup göndererek barikatlarda yaşanan sorunlar hakkında bilgi verdi ve yayınladığı genelge ile hedefinin; Daire görevlilerinin sorularına yanıt vermek olduğu izahında bulundu.
Bunun ardından, gazetemize söylediği üzere, İçişleri Dairesi Genel Müdürü Andreas Assiotis Sakalli’ye bir mektup gönderdi ve kendisinden; genelgesindeki Kıbrıslı Türklerle ilgili bölümü geri çekmesini ve bundan sonra, herhangi bir genelge yayınlamadan önce kendisinden onay istemesini talep etti. Bunun ardından, Kıbrıslı Türkler konusunda bugüne kadar uygulanan yöntem olduğu gibi kaldı.
KKTC KİMLİĞİ DIŞINDA BAŞKA BELGELER DE...
Assiotis’in izah ettiği üzere Kıbrıslı Türkler geçişleri sırasında, kimliklerinin belirlenmesi için sahte devlet kimlikleri dışında başka belgeler de gösterebilir. Dün çoğu Kıbrıslı Türk özgür bölgelere geçerken sadece Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğini gösterdi.”
İŞTE O GENELGE
Gazete Rum Muhaceret ve Yabancılar Dairesi tarafından 17 Ekim tarihinde yayımlanan ihtilaf konusu genelgeyi ele geçirdi ve içerdiği maddeleri şu şekilde aktardı:
“Serbest geçişlerine izin verilenler:
1-Cumhuriyet toprakları içerisinde ikamet izni bulunan üçüncü ülke vatandaşları,
2-Cumhuriyet’te ikamet için izin başvurusunda bulunduğunu belgeleyen üçüncü ülke vatandaşları,
3-Başka bir AB ülkesinden alınmış Shangen vizesine sahip üçüncü ülke vatandaşları,
4- Kıbrıs Cumhuriyeti ile vize zorunluluğunu kaldırma anlaşması yapmış ülkelerin diplomatik pasaportuna sahip üçüncü ülke vatandaşları,
5-Eşi Kıbrıslı Rum olan ve boşanmış olsalar bile ülkede ikamet izni bulunan üçüncü ülke vatandaşları
6- AB üyesi ülke vatandaşı eşliğinde, bu kişiyle evli veya sürekli ilişkisi bulunan ve bunu belgeleyebilen üçüncü ülke vatandaşları,
7-Kıbrıslı Türklerle evli olan ve vizesi olmayan fakat en az bir yıl süreyle hükümetin kontrolünde olmayan bölgelerde yaşadığını ispat eden üçüncü ülke (Türkiye) vatandaşları, Kıbrıslı Türk eşleri eşliğinde olmak şartıyla... bu tür kişilerin özgür bölgelerde çalışma hakları yoktur.
Geçişine izin verilmeyecekler:
1-Yasaklı mülteci
2-Belge ibrazı ile kimliğini ispat edemeyenler
3-yalnız işgal makamlarının kimliğini ibraz edenler
4-Cumhuriyet kimliği hamili olup Kıbrıs’tan başka vatandaşlığa sahip olanlar.”
Rum İçişleri Bakanı’nın müdahalesi ile “geçişine izin verilmeyecekler” kısmındaki 3’üncü maddenin çıkartıldığını ve böylece Kıbrıslı Türklerin eskiden olduğu gibi geçiş yapabileceklerini yazan gazete Rum kaymakamlıkların elindeki verilere dayanarak şu bilgileri de verdi:
“Bugüne kadar 92 bin 921 Kıbrıslı Türk’e Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartı ve 71 bin 625 pasaport verildi. Kıbrıslı Türkler bu belgelerde yurtdışına ve özellikle Avrupa ülkelerine seyahat ediyor ancak barikatlardan geçişlerinde kullanmıyorlar.”