1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Kiralık araziye kuyu izni yandaş işidir”
“Kiralık araziye kuyu izni yandaş işidir”

“Kiralık araziye kuyu izni yandaş işidir”

Doğancı köyünde bulunan kiralık devlet arazisine kuyu izni verildiğini ve bunun yasal olmadığını savunan bazı köylüler duruma tepki gösterdi  

A+A-

Fehime ALASYA

Yasa dışı yollarla köyde kiralanan devlet arazisine kuyu izni verilmesini eleştiren bazı bölge sakinleri, konuyu yargıya taşıyor.

Osman Efendi “Eskiden bölgede saatte 20 ton su çıkardı, şimdi 3 ton su çıksa şanslı sayılırız, olur şey değil. Bölge kurudu, sular durdu halen daha kuyu izni veriyorlar. Yandaşlarına peşkeş çekiyorlar. Kiralık araziye devlet kuyu kazma izni veremez. Bu izin ile kanunsuz iş yaptılar”


Doğancı köyünde kiralık rezerv devlet arazisine kuyu izni verilmesi, bazı bölge sakinlerini çileden çıkardı.  

“Eskiden bölgede saatte 20 ton su çıkardı, şimdi 3 ton su çıksa şanslı sayılırız, olur şey değil. Bölge kurudu, sular durdu halen daha kuyu izni veriyorlar” diye isyan eden Osman Efendi, köyde 40’ı aşkın kuyu bulunduğuna ve halen kuyu izni verildiğine dikkat çekti.

Devlete ait rezerv arazinin kiralanarak kuyu izni alınmasının yasal olmadığını savunan Efendi, bu izinlerin partizanlıkla ilgili olduğunu ileri sürerek, konuyu mahkemeye taşıdığını belirtti.

 

Osman Efendi “Kiralık araziye devlet kuyu kazma izni veremez. Bu izin ile kanunsuz iş yaptılar”

Yakın geçmişte bölgedeki kuyulardan saatte 20 ton su çıkmasına karşın verilen kuyu izinlerinden dolayı günümüzde bu rakamın 3 tona kadar düştüğünü belirten Efendi, yasa dışı yollara başvurulduğunu savundu. Efendi, konuyu yargıya taşıdı.

 

Efendi, yaşananlara ilişkin şunları ifade etti:

“Doğancı’da köyün bir bölgesinde kuyumuz vardı, etrafına 10’dan fazla kuyu izni verildi suyumuz azaldı. Şimdi de diğer bölgede olan kuyumuzun yanına kuyu izni verildi.

“Tarım Bakanlığı onay vermedi, Jeoloji göz yumdu, kazıya devam ediyor. Tarım bakanlığına soruyoruz, ben bakmıyorum der, jeolojiyi arıyoruz, kaymakamlık verir diyor, kaymakamı arıyoruz izni onlar verdi, ben ne yapabilirim diyor.

Bu yer Angolem ile Elye arasında, Elye ovasında, rezerv arazi, kiralık devlet arazisidir. Bu araziye seneye bir başkası talip olabilir, kuyu izni niye veriliyor ki? UBP her geldiğinde yandaşlarına peşkeş çekiyor.

Kiralayan narenciye ekiyor veya kuyu açıyor, malı gibi kullanıyor ki her sene sözleşmesi yenilensin, o araziden çıkmasın diye.

Eskiden bölgede saatte 20 ton su çıkardı, şimdi 3 ton su çıksa şanslı sayılırız, olur şey değil. Bölge kurudu, sular durdu halen daha kuyu izni veriyorlar. Yandaşlarına peşkeş çekiyorlar.

Büyük su şirketi olan Evsu da bu bölgededir, burada kuyusu var, bu şahsı dava etti, kazımı engelledi fakat bu sefer de 10 metre daha ileri kayarak yine su kuyusu kazmaya başladılar. Evsu dışında ben de bu yeri mahkemeye verdim.

Kiralık araziye devlet kuyu kazma izni veremez. Bu izin ile kanunsuz iş yaptılar.

Kiralık araziye kuyu izni mi verilir? ‘Ta ki hükümet UBP’dir ben kazacağım’ diyor. KKTC kuruldu kurulalı bu zihniyet böyle.”

/ / /


Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü; “Tek yetkimiz hidrojeolojik yönden, yer altı suları ile ilgili görüş sunmak”

Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Ayşe Özhür, kuyu izinleriyle ilgili tek yetkilerinin hidrojeolojik yönden, yer altı suları ile ilgili görüş sunmak olduğunu belirterek, başvuru talebi, dosya kabulü ve onayı gibi işlemlerin ilgili bölge kaymakamlığı tarafından yapıldığına dikkat çekti. Mülkiyetle ilgili konulara bakmadıklarını belirten Özhur, konuya ilişkin açıklama yapmadı.

 

Kaymakam sessiz

Konuyla ilgili açıklama yapmayacağını belirten Lefke Kaymakamı Halil Çorba ise bu konunun iyice araştırılıp yasal yönleriyle ortaya konulması gerektiğini belirtti.

Bu haber toplam 3666 defa okunmuştur
Etiketler :